Generali Biztosító

Az ünnepi forgatag extra kihívásai

2023.12.21.

Hogyan ne változzon átkozottá az áldott ünnep?

Karácsony. Különös szó ez. Jelentése sokkal több, mint pusztán a vallási ünnepre vonatkozó értelmezés. A naptár szerinti Szenteste és az azt követő két piros betűs ünnep tulajdonképpen csak a jéghegy csúcsa. Vannak, akik fürdőznek a készülődésben, a ráhangolódásban, díszítik a lakást, a házat kívül és belül, gondosan vásárolnak, csomagolnak, menüt írnak és főznek, törekednek a tökéletes meghittségre, a teljes átélésre. Másokat az ünnephez kapcsolódó megannyi teendő egyszerűen megbénít és már akkor feszültté válnak tőle, amikor tulajdonképpen még el sem kezdődött.

De megúszni nem lehet

Egy ideális világban, december közepe táján már nem hajtják az emberek a mókuskereket, a munkahelyeken időben lezárják a projekteket, talán tudatosan is fékezik egy kicsit a teendőket, hogy a karácsony előtti napok már nyugodtabbak, lazábban legyenek. Sajnos, ha körülnézünk, akkor nagyon nem ezt látjuk. A munka éppen ugyanannyi, vagy még több, mint lenni szokott, és ennek a tetejébe jön a sok ünnepi feladat: ajándékok beszerzése, óvodai-, iskolai ünnepségek, céges karácsony, fenyővásárlás és még sorolhatnánk.

Nem csoda hát, hogy a legtöbbünk egy őrületnek éli meg ezt a rohanást, ám eközben nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy arra az ünnepre jó lenne ép bőrrel megérkezni, a Generali Biztosító segítségével, ma erre keresünk megoldást és próbálunk jó tanácsokkal szolgálni.

Az utolsó roham

Idén a klasszikus Aranyvasárnap elmarad, az ugyanis már december 24-re esik. A boltok utolsó nagy rohama most szombaton várható. Aki az adventi időszakban volt már hétvégén bevásárlóközpontban, annak nem kell bemutatni, hogy mire kell számítani. Tömött parkolók, araszolás befelé, hosszas helykeresés, majd veszekedés az éppen felszabadult helyért, hogy ki volt ott előbb, majd sorban állás a parkolóautomatáknál, araszolás kifelé és hazáig – akár többször is.

Üres plázát karácsonykor csak Photo Shop-pal lehet csinálni

A város sem sokkal jobb. Ilyenkor nem számít a benzinár, sok lesz a csomag, hát kocsival megyünk. Sajnos ilyenkor dugóból, dugóba kerülünk, még a Waze mesterséges intelligenciája sem tud jó útvonalat ajánlani. Ráadásul nem csak mi vagyunk idegesek, hanem mindenki.

A közlekedés az emberi lelki állapot lakmuszpapírja, pont olyan lesz, mint a sofőrök. Ebben az időszakban – ha kell, akkor magunkra erőltetett – nyugalommal kell volán mögé ülni. Számítani kell rá, hogy a szokásos utazási idők akár meg is többszöröződhetnek. Nem szabad felhúznunk magunkat a késések miatt, mert ettől előbb nem jutunk haza, viszont könnyen hibázhatunk egy veszélyes forgalmi szituációban.

Ilyenkor sok olyan sofőr is kint van az utakon, akik kisebb rutinnal és tapasztalattal bírnak. Ők nem tudnak egy manőverrel beállni a parkolóhelyekre, sőt, lehet, hogy a jegykiadó géphez sem tudnak úgy odakormányozni, hogy ne kelljen hosszas fészkelődéssel, esetleg kiszállással rásegíteniük. Legyünk türelmesek, mert ha ehelyett szitkozódunk, vagy dudálunk csak rontunk a helyzeten.

Az ünnepi asztal mellett

És akkor végre eljön a várva várt családi karácsony. Biztonság szempontjából akkor vagyunk jobb helyzetben, ha mi vagyunk a vendéglátók, de ez ugye teljesen más gondokat idéz elő…

Ha vendégségbe megyünk családhoz, semmilyen kivételes esetre hivatkozva se fogadjunk el alkoholtartalmú italt, ha nekünk kell hazavezetnünk az autót. Egyrészt ezzel veszélyeztetjük a velünk utazókat és más közlekedőket, másrészt karácsonykor is hatályos a zéró tolerancia elve, ami azt jelenti, hogy aki volán mögé ül, annak 0‰ a megengedett véralkohol szint, kellemetlen és ünneprontó is lenne éppen karácsonykor balesetet okozni, vagy megbukni egy szondáztatáson. Ha pedig úgy érezzük, hogy nem tudunk ellenállni, akkor hívjunk taxit, vagy sofőr szolgálatot. Fő a biztonság!

Megfontolandó a közösség közlekedés igénybe vétele is

A gyertyafény, a csillagszóró sem veszélytelen a karácsonyi ünnepen. Évről évre hallunk olyan lakástüzekről, amelyek a karácsonyi hangulatot meghitté varázsoló, nyílt lánggal járó eszközök miatt keletkeznek. Persze, ott a lakásbiztosítás, de inkább ne legyen rá szükség!

Országjáró családlátogatás

Szinte biztos, hogy minden család útra kel ilyenkor a közelebb-távolabbi rokonaihoz. Sokan az évnek csak ebben a szakaszában vállalkoznak hosszabb utakra. Érdemes tisztában lenni ilyenkor a járművünk kifogástalan műszaki állapota mellett azzal is, hogy a hidegben másképpen viselkedik az autó.

Sajnos egy defekt, vagy műszaki hiba kockázatát nem lehet teljesen kizárni és megtörténhet, hogy az út mellett rekedünk a járművünkben akár órákra is, amíg megérkezik a segítség. Ezért mindenképpen legyen jól megtankolva az autó, hogy fűteni tudjunk ilyen esetben. Érdemes egy-két melegebb takarót is betenni a csomagtartóba, nagyon jó szolgálatot tudnak tenni, ha várakozni kell.

Ezen kívül készüljünk némi enni- és innivalóval, mert ha semmi közepén álldogálunk szükség lesz az elemózsiára.

Ki ne felejtsük: ne feledkezzünk meg az autópálya matricáról sem, olyan rossz lenne az új esztendőt és vaskos csekk befizetésével kezdeni!

Mindenkinek boldog és balesetmentes ünnepeket kívánunk!

Cikkünk megjelenését a Generali Biztosító támogatta.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.17
Ahogy minden évben, idén is személyes élményekkel jelentkezünk majd a Rally Croatia-ról, azaz....
2024.04.17
Eddigi legnagyobb projektjébe vágott bele az Autistic Art Alapítvány annak érdekében, hogy egy....
2024.04.17
És egyetemistákkal együtt tervezték.   ..
2024.04.17
Állványon elhelyezett és menet közbeni sebességmérő eszközzel is dolgoztak BRFK XVIII. Kerületi....
2024.04.17
Lássuk azokat az ikonikus autótípusokat, amiket sikerült a modern korba is sikerrel átültetni. ..
2024.04.17
Éves összevetésben 7 százalékkal nőtt az autóipari termelés az első negyedévben - derül ki a....
2024.04.17
Új kiskereskedelmi koncepció hirdetett meg a Toyota, amelynek jegyében megújulnak és gyökeresen....
2024.04.17
- A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak összehasonlíthatósága érdekében....
2024.04.17
Nyugat-Európában már egyre gyakoribb, és 1-2 éven belül itthon sem lesz ritka, hogy a kereskedők....
2024.04.17
- Újabb pályázati kör nyílt meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító,....