Tesla

Bajba kerülhet a Tesla az AutoPilot és a GDPR szabályok miatt

2023.06.03.

 A kiszivárgott adatok ügyfél- és alkalmazotti információkat, valamint a vezetőtámogató rendszerrel kapcsolatos panaszokat tárnak fel.

A Tesla nem védte megfelelően az ügyfelek, alkalmazottak és üzleti partnerek adatait, és több ezer ügyfélpanasz érkezett az autógyártó vezetőtámogató rendszerével kapcsolatban - jelentette a német Handelsblatt, egy bejelentő által kiszivárogtatott 100 gigabájtnyi bizalmas adatra hivatkozva.
 
A Handelsblatt szerint a fájlok között olyan táblázatok vannak, amelyek több mint 100 ezer volt és jelenlegi alkalmazott nevét tartalmazzák, köztük a Tesla vezérigazgatójának, Elon Musknak a társadalombiztosítási számát, valamint a magán e-mail címeket, telefonszámokat, az alkalmazottak fizetését, az ügyfelek banki adatait és a gyártásból származó titkos adatokat.
.
A Tesla európai gigagyárának otthont adó Brandenburgban működő adatvédelmi hivatal "masszívnak" nevezte az adatszivárgást.
 
"Nem emlékszem ilyen mértékűre" - mondta a brandenburgi adatvédelmi tisztviselő, Dagmar Hartge.
 
Ha bebizonyosodik a jogsértés, a Tesla éves árbevételének akár 4%-ára, azaz 3,26 milliárd euróra (3,5 milliárd dollár) is megbírságolható.
A lap a kiszivárgott aktákra hivatkozva arról is beszámolt, hogy nagyszámú ügyfélpanasz érkezett a Tesla vezetéstámogató programjaival kapcsolatban, mintegy 4000 panasz érkezett a hirtelen gyorsításról vagy a fantomfékezésről.
 
A német IG Metall szakszervezet "nyugtalanítónak" nevezte a leleplezéseket, és felszólította a Teslát, hogy tájékoztassa a dolgozókat az összes adatvédelmi jogsértésről, és támogasson egy olyan kultúrát, amelyben a dolgozók nyíltan és félelem nélkül fel tudják hozni a problémákat és a panaszokat.
 
"Ezek a leleplezések ... beleillenek abba a képbe, amelyet alig két év alatt nyertünk" - mondta Dirk Schulze, az IG Metall Berlinért, Brandenburgért és Szászországért felelős új kerületi vezetője.
 
A Handelsblatt idézte a Tesla egyik ügyvédjét, aki szerint egy "elégedetlen volt alkalmazott" visszaélt a szerviztechnikusok hozzáférésével, és hozzátette, hogy a vállalat jogi lépéseket fog tenni a kiszivárogtatással gyanúsított személy ellen.
 
A holland adatvédelmi felügyelet pénteken közölte, hogy tudomása van a Tesla lehetséges adatvédelmi jogsértéseiről.
 
"Tudomásunk van a Handelsblatt történetéről, és vizsgáljuk az ügyet" - mondta az AP-nek a Tesla európai központjának székhelyéül szolgáló Hollandia adatvédelmi felügyelőségének szóvivője.
 
Az ügynökség a szabályzatra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni arról, hogy esetleg vizsgálatot indít vagy indított-e már. A holland ügynökséget a németországi Brandenburg tartományban működő társa tájékoztatta.
A Handelsblatt szerint a Tesla értesítette a holland hatóságokat a jogsértésről, de az AP szóvivője azt mondta, nem tudnak arról, hogy a vállalat tett-e bármilyen lépést az ügynökség felé.
 
A múlt hónapban egy Reuters-jelentésből kiderült, hogy a Tesla alkalmazottainak csoportjai egy belső üzenetküldő rendszeren keresztül privát módon megosztották egymással az ügyfelek autóinak kamerái által 2019 és 2022 között rögzített, olykor erősen invazív videókat és képeket.
 
Ezen a héten a Facebook anyavállalata, a Meta rekordösszegű, 1,2 milliárd eurós bírságot kapott a vezető uniós adatvédelmi szabályozó hatóságtól a felhasználói információk kezelése miatt, és öt hónapot kapott arra, hogy ne továbbítson felhasználói adatokat az Egyesült Államokba.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....
2023.09.24
Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. ..
2023.09.24
A Magyar Közút szakemberei sem hittek a szemüknek a felvétel láttán. ..