Európai Unió

Bekeményít az EU: ez vár a csempészettel foglalkozó közlekedési cégekre

2022.01.16.

A fehérorosz-lengyel határon kibontakozó geopolitikai konfrontáció közepette az Európai Bizottság új terveket terjesztett elő az embercsempészetet segítő és felbujtó közlekedési társaságok szankcionálására. A törvénytervezet mindennemű – szárazföldi, légi és tengeri – szállításra vonatkozik majd, és felhatalmazza a végrehajtó hatalmat arra, hogy a szállítási szolgáltatások nyújtására, az EU területén való átrepülésre és átutazásra, tankolásra vagy karbantartásra vonatkozó jogokat felfüggesszen.

 

A lépés a fehérorosz állami tulajdonú Belavia szerepével kapcsolatos gyanúra adott válasz az EU részéről. Brüsszel szerint ugyanis a légitársaság segített Alexander Lukashenko fehérorosz elnöknek abban, hogy a közel-keleti és afrikai országokból érkező migránsokat Minszkig szállítsa, hogy utána a lengyel, lett és litván határok felé taszítsák őket.

Lukasenko tagadta, hogy migránsokat hozott volna be az országba, de a közelmúltban adott BBC interjújában elismerte, hogy "teljesen elképzelhető", hogy szövetségei segítettek migránsoknak átjutni Lengyelországba a fehérorosz határon.

Az eset hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki, és az EU beleegyezett a Fehéroroszország elleni szankciók amúgy is hosszú listájának bővítésébe. "Tisztázzuk: ezeket a migránsokat aljasan félrevezetik hamis ígéretekkel. Ez ellen küzdenünk kell" - mondta Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke az Európai Parlamentben.

Az előterjesztett jogszabály értelmében Brüsszel közvetlenül előveheti és fekete listára teheti a jövőben azokat a kereskedelmi szereplőket, amelyek "aktívan részt vesznek" a migránscsempészetben, illetve azokat is, amelyek szervezőként, irányítóként vagy tanácsadóként segítenek másokat ilyen bűncselekmények elkövetésében. A vizsgálandók körébe a repülőgépek, teherautók, vonatok, buszok, kompok és óceánjárók egyaránt beletartoznak. 

A Bizottságnak minden esetben bizonyítékokat kell gyűjtenie állításainak alátámasztására, és lehetőséget kell adnia a vállalatnak arra, hogy érdemben válaszoljon az ellene felhozott vádakra. Amennyiben megállapítást nyer az embercsempészet ténye, úgy a vállalat feketelistára kerül és az Európai Unió területén a szállítási szolgáltatások nyújtásához, a repüléshez és tranzithoz, az üzemanyag-feltöltéshez, a karbantartáshoz és a kikötőkbe való belépéshez való jogainak egy része, vagy teljes egésze felfüggesztésre kerül. Súlyos jogsértés esetében Brüsszel akár vissza is vonhatja az engedélyeket és korlátozhatja a szállítási műveleteket az Európai Unió bármely részén.

A szankciókat közvetlenül azután alkalmazzák, hogy a Bizottság hivatalosan elfogadta azokat. A tagállamoknak két hét áll rendelkezésükre, hogy kifogást emeljenek. A büntetés legfeljebb egy évig maradhat érvényben, és bármikor felülvizsgálható. A Bizottság megjegyezte, hogy a feketelistára való kerülés nem érinti az uniós utasokat, akiknek fenntartják a jogot a visszatérítéshez, a járataik átfoglalásához, vagy kompenzációhoz, amennyiben az ellenőrzésből fakadóan kár éri őket.

"Remélem, hogy nem lesz szükségünk a rendelet alkalmazására, és a fuvarozók maguk fognak fellépni annak érdekében, hogy elkerüljék az emberkereskedelem és a csempészet bűntettében való közreműködést. De készek vagyunk cselekedni, ha ezt nem teszik meg" - tette hozzá Adina Vălean, az EU közlekedésért felelős biztosa, remélve, hogy a társjogalkotók "gyorsan" megegyeznek a végleges változatban. Mint minden más rendeletet, ezt a kifejezetten rövid, 12 oldalas tervezetet is az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak kell megtárgyalnia és jóváhagynia, ami azt jelenti, hogy rendelkezéseit a jelenlegi válság idején nem fogják alkalmazni, kivéve, ha a helyzet tovább eszkalálódik.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.21
Súlyos baleset történt szombaton délután a szlovákiai Vysoká nad Kysucou községben (Čadcai járás):....
2024.06.20
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2024.06.20
A Múzeumok éjszakáján, szombaton nyílik meg a Földalatti Vasúti Múzeum új kiállítása, amely a 150....
2024.06.20
1999-ben történelmet írt a BMW V12 LMR, ami két Le Mans korszak között tudta megnyerni a 24 órás....
2024.06.20
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma májusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.06.20
A Le Mans-i 24 órás versenyen debütált a Michelin bemutatja levegő nélküli holdjárókerekének....
2024.06.20
Május végén rendezték meg a szlovákiai Svidnikben az idei Big Rocket Cup-ot, melyre a Szegedi....
2024.06.20
A Miskolci Egyetem (ME) és a CATL Debrecen együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a....
2024.06.20
Dubaj rendőrsége ezen a héten avatta fel a Tesla elektromosautó-gyár extravagáns terepjárójának....
2024.06.20
Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett villanyautók száma Magyarországon. ..