elektromobilitás

A BMW fenntartható vízi mobilitása kikötött Cannes partjainál: THE ICON

2023.05.24.

A BMW és a TYDE hajóépítő vállalat a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon mutatja be elsőként a THE ICON névre keresztelt, innovatív vízi járművet, amely a fenntartható vízi mobilitás új zászlóshajójaként öltött teste. Kategóriájában a THE ICON a világ első olyan tisztán elektromos meghajtású vízi járműve, amely az emisszió-mentes mobilitást a fejedelmi luxus élményével egyesíti.

A 13,15 méter hosszú, 30 csomó végsebességre képes THE ICON a nagyfeszültségű akkumulátorral szerelt, tisztán elektromos meghajtású vízi járművek új csúcsmodelljeként ünnepli világpremierjét. Az úttörő együttműködés ötletével a BMW állt elő, aki ki is fejlesztette a partnerség koncepciópillérjeit. Az innovatív projekt a bajor prémiumgyártó vezetése alatt, számos mobilitási szakértő átfogó közreműködésével készült el.

A THE ICON formanyelvét a BMW Group leányvállalataként Los Angelesben, Münchenben és Sanghajban működő Designworks kreatív szakemberei álmodták meg, a koncepcióból pedig végül a TYDE hajóépítő vállalat alkotott kézzel fogható valóságot. A vízi jármű erőteljes hajtásláncát a BMW i divízió nagyfeszültségű akkumulátorai látják el energiával. Az iparágakon átívelő együttműködés párját ritkító tengeri élményét exkluzív hangzásvilág festi alá, amelyet a monumentális zeneélmény többszörösen díjazott szerzője, Hans Zimmer komponált meg.

A THE ICON megvalósításával a BMW ismét bebizonyította, hogy a fenntartható mobilitás melletti elköteleződése és holisztikus látásmódja az utakon túlra, ezúttal a végtelen vizekre is kiterjed. A számos területen felhalmozott technológiai szaktudás egyesítése olyan úttörő megoldások létrejöttéhez vezetett, amelyek rabul ejtik az emberek szívét.

A THE ICON ugyanakkor a luxus jövőképébe is betekintést enged. Az innovatív vízi jármű egyedülálló formanyelve nem csupán lélegzetelállító, de utasainak a mobilitás merőben új élményét is elhozza. A THE ICON fedélzetének exkluzív atmoszférájában a fejedelmi kényelem és a módszeresen lecsökkentett környezetterhelés találkozik.

A THE ICON mozgatásáról egy nagyfeszültségű akkumulátorokról táplált tisztán elektromos meghajtás gondoskodik, amely számos tekintetben új mércét állít fel szegmensében. A végtelen vizek elektromos mobilitása eddig kizárólag a kisebb méretű, lassabb vízi járművekre korlátozódott, jelentősen kisebb hatótávolság mellett. A gyorsabb, nagyobb hatótávolságú vízi járművek kategóriáját eközben kizárólag a belsőégésű erőforrással szerelt modellek uralták. A THE ICON most újraértelmezi az elektromos vízi járművek méreteivel, végsebességeivel és hatótávolságaival kapcsolatos eddigi ismereteket.

Mindezt a jachtsport egyik innovációja tette lehetővé: a hordszárnyas hajó, amelynek iránymutató kialakítása a hagyományos hajótestekhez képest akár 80 százalékkal is képes csökkenteni a mobilitás energiaszükségletét. Az úttörő technológiának köszönhetően a hajó a vízszint alatt lévő szárnyszerkezeten támaszkodik, a hajótest pedig a vízfelszín felett lebeg. Ez magasabb szintű utazási kényelmet és nagyobb utazósebességet garantál.

A kettő darab, egyenként 100 kW teljesítményű elektromos motor a BMW i3 tisztán elektromos meghajtású prémium kompakt hat darab nagyfeszültségű akkumulátora által előállított, összesen 240 kWh energiával lebilincselő hatótávolságra, több mint 50 tengeri mérföld (körülbelül 100 kilométer) megtételére képes. A vízi jármű optimális működési sebessége 24 csomó, végsebessége pedig 30 csomó (körülbelül 55 km/óra). Innovatív hajtásláncának és egyedülálló hajótest-kialakításának köszönhetően a THE ICON szinte hangtalanul, rezgésektől és rázkódásoktól mentesen suhan, anélkül, hogy hullámokat verne.

A fedélzet hasonlóan lélegzetelállító hangzásvilágáról Dolby Atmos audiorendszer gondoskodik, amely luxus minőségű hangzást garantál. A THE ICON hangzásvilágát – amely a hajtáslánc orgánumát és a kellemes, intuitív funkcióhangokat egyaránt magába foglalja – az Oscar-díjas zeneszerző, Hans Zimmer komponálta meg. A hollywoodi legenda forradalmi hangélményei a fenntartható vízi közlekedés új korszakát hozzák el a jelenbe.

A formatervezők feladata az volt, hogy a THE ICON egyedülálló koncepcióját kézzelfogható élménnyé varázsolják – legyen szó akár az első ránézésről, akár a fedélzeten töltött fejedelmi percekről és órákról. A vízi jármű elegánsan elnyújtott hajóteste néhány tartóelem és megannyi átlátszó felület jövőbe mutató, látnokian harmonikus egységéből épül fel, rendkívül precíz formanyelvet eredményezve. A jármű központi, prizmaszerű vonalvezetése hátul 4,5 méteres szélességet tesz lehetővé, amely a luxus hangulatú lounge rendkívül tágas belépőjét garantálja.

A hajótestet a könnyűszerkezetes járműépítés alapelvei mentén álmodták meg a készítők. A hordszárnyas hajók kialakításából eredő, végtelenül lágy ringatózási élmény mentén a formatervezők arra is megragadták a lehetőséget, hogy a hagyományos oldalburkolatokat nagyméretű üvegfelületekkel helyettesítsék. Az utasok előtt így a végtelen vizek káprázatos látványvilága terül el. A THE ICON ikonikus stílusát az orrban és a tatnál elhelyezett, LED-technológiás fénycsíkok, valamint a töltőaljzatok nyomatékosítják.

Szögletes üvegajtók engednek belépést a lounge hangulatú belső térbe, ahol a luxus szőnyegborítás és a műalkotásként megformált bútorok harmóniája kaleidoszkópszerű élményt ígér. Minden egyes darabot nemes fémlemezből formáltak meg, amelyek szemcsés felületi kialakítása úgy veri vissza a szőnyegre a napfényt, mint a tenger hullámai.

Az élmény középpontjában a 360° fokban forduló ülések állnak, amelytől az alkotók mindent karnyújtásnyi távolságra helyeztek el – még a táblagép-alapú szórakoztató- és információ-szolgáltató rendszert is. Az ülések egyetlen mozdulattal bármelyik szögben fixálhatók, megkönnyítve a közvetlen beszélgetéseket. A THE ICON kényelmes lounge hangulata így bármelyik kikötőt otthonossá varázsolja.

A THE ICON vezérlőállása a fedélzet közepén kapott helyet, a BMW formanyelve mentén megtervezett kormánykerékkel és digitális felhasználói felülettel. Utóbbi a hajózáshoz szükséges összes tengeri műszernek is otthont ad. A 6K felbontású, 32” képernyő-átmérőjű digitális felület a BMW iDrive járművezérlő technológia működési modelljét idézi, amely a BMW 8.0 operációs rendszerrel együttműködve a vizuálisan megjelenő információk és a digitális interakció új dimenzióját váltja valóra. Az olyan kulcsfontosságú információk, mint például az aktuális hatótávolság vagy az időjárás-előrejelzés, hangvezérléssel is előhívhatók.

A Cannes partjainál leleplezett vízi jármű se nem tanulmány, se nem koncepció, hanem egy úttörő technológiával felvértezett, teljes egészében gyártásra érett modell. A THE ICON műszaki alapja egy olyan innovatív platformkoncepció, amely mind az érzelmi élmény, mind a belső tér kialakítása terén maximálisan az ügyfél személyes preferenciáihoz, igényeihez és kívánságaihoz igazítható. Felhasználási fókuszában a modern nagyvárosok állnak, amelynek jegyében helyszínt biztosíthat a luxus minőségű személyes tárgyalásoknak és közlekedési eszközként is alkalmazható.

A THE ICON műszaki alapjain megálmodott vízi járművek felgyorsítják az emisszió-mentes vízi mobilitás elterjedését és egy vadonatúj szegmens előtt nyitják meg a kapukat. Közös missziójuk, hogy teret adjanak a zéró emissziójú vízi közlekedésnek, amelynek értelmében nem szennyezik a környezetüket és nem bocsátanak ki zajt, miközben maximális kényelmet kínálnak.

A THE ICON erőteljes hajtáslánca zajt és káros anyagot sem bocsát ki. Hajótest-kialakítása úgy tesz lehetővé nagysebességű utazást, hogy nem ver hullámokat és nem képez örvényt maga mögött. Ehelyett minden egyes útján pihentető kényelmet és határtalan élményt garantál.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..
2024.03.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Javuló közlekedési morál? ..
2024.03.03
Pofátlanul másol le európai és amerikai autókat, majd nyom össze apróra egy kínai gyártó. ..
2024.03.03
Baleset miatt nagy a torlódás az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Aszódnál - közölte....
2024.03.03
Van a sportos autózásnak egy olyan ágazata, amely talán az egyik lenyűgözőbb mind közül: a kombi ..
2024.03.03
A fővárosi Szarvas téren két baleset miatt is forgalomkorlátozásra kell számítani – írta a....
2024.03.03
Kabinnyomás-probléma miatt leszállt Budapesten a Turkish Airlines Isztambulból Koppenhágába tartó....
2024.03.03
Felborult egy mentőautó, miután összeütközött egy személyautóval Budapesten, a XVIII. kerületben....
2024.03.03
Újra jár a Tiszacsege és Ároktő közötti komp. ..