#MyWinterFeelGoodPlace

BMW i3 teszt: elnyújtott élmények

2017.05.28.

A BMW a zöldautózást is élménnyé teszi, a megnövelt hatótávolságú i3-asban nem szorul össze a gyomrunk, ha ki kell ugrani a fővárosból a festőien megfagyott Jászságba. Persze, a visszaút előtt nem árt egy kis áramot beszerezni.

Az egyik legzöldebb kocsit, a jövő jelen lévő autóját, a BMW i3-ast ismét kipróbáltuk. Nemcsak azért mert jó móka, hanem mert 60 helyett immár 94 Ah-s akkumulátorral kínálják. Megteremti a fenntartható jövőt úgy, hogy fenntartható jelenné alakítja. Míg más gyártók csak tervezik a jövőt, a BMW-nél ezt meg is élhetjük.

Hogy néz ki?

Rendhagyó formája jelzi, hogy a kezdettől fogva villanyautónak készült. Alvázas, alumínium padlólemezébe van építve az akkumulátora, farában hajt a csomagtartó alá helyezett és jól elrejtett villanymotor. Mindezen szénszálas, könnyű utascella foglal helyet, az autó bőre különleges műanyag. A kocsi masszív, erős, biztonságos és könnyű, törésbiztonsága azonban csak négy csillagot kapott. Tömege alig 1,3 tonna. Korábbi, járműipari tesztünkben is leírtuk, de itt sem hagyhatjuk szó nélkül, hogy az i3-as a fenntarthatóság jegyében született, legyen szó a lipcsei gyártásról, az újrahasznosított anyagokból készült kárpitokról, vagy a 19 hüvelykes virsli kerekekről, amin az i3-as szalad. A minimális gördülési ellenállás érdekében az extrém felnikre elöl 155, hátul 175 milliméter vastagságú gumiabroncsokat húztak.

A belsőépítészet dicséretét is csak ismételni tudom, az i3 93 százalékban újrahasznosítható belső berendezése elegáns, futurisztikus, egyedi, különleges és minden ízében prémium. A műanyagok alapja túlnyomórészt rostmályva, a hátul is kényelmes ülések kárpitjához sok gyapjút használtak fel. Digitális kijelzőből kettő van, a sofőr előtti mutatja a hatótávot, a fogyasztást, a sebességet és a nappali gyalogosfelismerés jelzéseit. A nagyobb központi kijelzőn jelennek meg további menetadatok, a 3D-s, Google Earth térkép, szórakoztató- és információs menük tömkelege. A navigációban látjuk, hogy meddig juthatunk el az aktuális töltöttséggel. Apple Car és Android Auto kapcsolódás továbbra sincs, de a Bluteooth kapcsolat könnyedén feláll és a beépített SIM-kártya révén korlátozott mobilinternetre is képes, időjárásjelentés, hírek és online asszisztencia elérhető szinte bárhol.

Hogy megy?

A villanymotor, a teljesítmény-szabályzó elektronika a BMW-csoport saját fejlesztése és gyártása. A szénszál-erősítésű műanyag (CFK) alkalmazása az utascellában kiegyenlíti a lítiumion-akkumulátor többlet tömegét. Folyadékhűtéses, 360 voltos szinkronmotor dolgozik a 3999 milliméter hosszúságú, négyüléses BMW i3 farában, az alapból 260 literes, a hátsó két ülés síkba döntésével 1100 literesre és 1,4 méter hosszúságúra bővíthető csomagtér alatt. Az 50 kilogrammot nyomó villanymotor maximális igénybevételnél 170 lóerő (125 kW) leadására képes, a forgatónyomaték csúcsa 250 Newtonméter, mely kezdettől rendelkezésre áll. Az állandóan leadott teljesítmény továbbra is 102 lóerő.

Új fejlesztésű, 94 amperóra tárolókapacitású és 33 kilowattóra energiateljesítményű (gyakorlatban 27,2 kilowattórás) Samsung SDI akkumulátor a jelenlegi i3 tulajdonosok számára is elérhető, mérete nem változott, igaz, 40 kilóval nehezebb és közel kétmillió forint a csere ára. Nyolc modulból áll, ezek mindegyike tizenkét energiatároló cellából tevődik össze, hiba, vagy teljes lemerülés esetén a modulok cserélhetők. Az akkumulátort úgy tervezték meg a mérnökök, hogy az teljes életciklusában kiszolgálja a BMW i3 modellt. Az akkumulátorra a BMW 8 év vagy 100 000 kilométer garanciát vállal, töltési teljesítménye 11 kW. Az alapfelszereltségként adott háztartási aljzathoz csatlakoztatható töltőkábel 7,2 kW teljesítménnyel tölt, így legelább tíz óra kell a teljes feltöltéséhez. Extraként 50 kW teljesítményű gyorstöltési hálózatról is tölthetők, 40 perc alatt 80 százalékos töltöttségre. Az új akksi automatikus hűtést és fűtést kap, attól függően milyen a külső- és üzemi hőmérséklet. Nálam 12 óra alatt töltődött fel teljesen. A töltés programozható, ahogyan elektromos klímával nyáron előhűthetjük, vagy télen előfűthetjük az utasteret. A fűtés az autó neuralgikus pontja, ha bekapcsoljuk a fűtést 20 fokon, egyes fokozaton dolgoztatva a ventilátort 10 kilométeres hatótávot, 28 fokra állítva már 23 kilométert rabol el.

Korszerű lítiumion-akkumulátora a mindennapos közlekedés során 150-160 kilométer hatótávot biztosít, amely az eco pro (legfeljebb 130 kilométer/órás sebességkorlátozással), illetve az eco pro+ üzemmód használatával (klíma, fűtés és ülésfűtés nélkül és legfeljebb 90 kilométer/órás sebességgel) kb. 200 kilométerre növelhető (saját tapasztalat, folyamatos negatív hőmérsékleti viszonyok között). A NEDC (EU-ciklus) mérésein mintegy 50 százalékkal nagyobb hatótávolságot, vagyis 190 helyett 300 kilométer megtételét bizonyította a BMW, de ez csak elméleti hatótáv. A maximum, amit teljes töltés után kiírt 199 kilométer volt (eco pro+ módban). A legtöbb amit egy töltéssel meg mertem tenni - nem kockáztatva a lemerülést - 140 kilométer volt. A háromszáz kilométeres teszt során 18,3 kWh-t fogyasztott 100 kilométerenként az autó (40 kilométer/órás átlagsebesség mellett folyamatos fűtéssel és/vagy ülésfűtéssel), vagyis kb. 650 forintba kerül 100 kilométer autózás (37 forintos kedvezményes áramot tankolva).

Meglepően erős a motorféküzem, azaz a visszatáplálás, sokkal agresszívebb, mint várnánk, sokszor az övelőfeszítő ránt rajtunk egyet. Száz kilométer/órás sebességről mintegy kétszáz méter alatt megáll. Ha elengedjük a pedált, kigyulladnak a féklámpák, így nem rongyol belénk egy gyorsabban mögöttünk érkező autós. Fékezni alig kell. Amint a vezető elveszi a gázt, a fékezési fázisok alatti energia-visszatáplálás lép működésbe. Az elektromos motor ekkor generátor-üzemmódra váltva táplál elektromos áramot a lítiumion-akkumulátorba, mégpedig pontosan szabályozható fékhatás mellett. A rekuperációs teljesítmény ennek során a sebesség függvényében alakul, így a magasabb sebességtartományokon a gazdaságos vitorlázás üzemmódja aktiválható, míg lassú tempónál intenzív fékhatás érhető el.

Parkolni könnyű, fordulóköre 9,86 méter. Beszállni még hátra sem nehéz, bár onnan az előre nyíló ajtót nehéz kinyitni, ha nem nyitják ki nekünk kívülről. A kiszállás körülményes, nincs B oszlop.

Milyen vezetni?

Magasan ülünk, beszálláskor és kiszálláskor furcsa is, milyen magasan van a karbon padló. Jól rálátunk a forgalomra. A nyomaték rögtön az egekbe repít, úgy gyorsul nulláról hatvanra (3,7 másodperc), mint egy korábbi V8-as BMW M3. 100 kilométer/órára 7,3 másodpercre van szüksége, egy tizeddel lassabb, mint a kisebb, könnyebb akkumulátoros előd. Végsebessége 150 kilométer/óra, a kijelzőn azonban ennél nagyobb sebességet is láttunk. Nagy tempónál is stabil, sőt a kanyarokban is meglehetősen sportosan fordul. Eszméletlenül tetszik a gyorsulása, cikázunk a többi autós között, akik kénytelenek elfogadni, hogy egy másik ligában játszanak. Nincs ellenfele, eleve megdöbbennek a láttán, de amikor faképnél hagyjuk őket, köpni-nyelni nem tudnak. Versenyeztem dízel Tourannal és 500 lovas XF S sportszedánnal is, a Volkswagent azóta sem láttam, a Jaguar azonban nagy falat volt, 150-nél elszaladt. Alacsony sebességnél nem vág még hátba a villany, a kikapcsolhatatlan ESP nem engedi kipörögni a kerekeket, de 40 kilométer/óra sebesség fölött kiüti a biztosítékot a soha megszűnni nem akaró folyamatos és durva gyorsulás. Futóműve kőkemény, a virsli kerekek nem tűrik jól az úthibákat, de ez semmit sem ront a vezetési élményen. Autópályán, 100-110 kilométer/órás sebesség fölött, vagy nyílt pusztában már alacsonyabb sebességnél is könnyű prédája az autó a szélnek.

A hirtelen meglódulások, az ülésbe horpasztó kigyorsítások mellett a nagyobb akkus i3 igazi vonzereje, hogy nem nyomaszt egérfaroknyi hatótávval. Megy a fűtés, melegít az ülés, 100-zal suhanunk, 93 százalékos az akkumulátor töltöttsége és még mindig van 123 kilométerre elegendő energia. Ez megnyugtató. Jó, bevallom, a szemem sarkából azért folyamatosan a hatótávot fürkésztem, de aki már vezetett télen villanyautót, zsigerből ezt teszi. Pedig fölösleges az aggodalmam, ha hódeszkás vénasszonyok potyognak az égből, a hátralévő 20 kilométert akkor is megteszi az autó. Otthon pedig vár a 220 volt.

Mennyibe kerül?

Fenntarthatóság ide vagy oda, a zöld BMW ugyanolyan drága, mint mezeibb társai, sőt. Az i3-asért (60 Ah-s normál akkumulátorral) 11,88 millió forintot kérnek el, a 94 Ah-s ára 12,264 millió forint de a tesztelt változatra még legalább plusz 3 milliót költenünk kell, hogy élvezhessük szolgáltatásait (elektromos panorámatető, harman kardon hifi, vezetéstámogató rendszerek). Kedvező, hogy az állam a vételár 21 százalékával, maximum 1,5 millió forinttal támogatja az elektromos autók vásárlását (15 millió forint alatt, így vigyáznunk kell milyen extrákat ikszelünk be, bocs harmann kardon…), tehát a zöld rendszámmal járó kedvezmények (nincs regisztrációs adó, gépjárműadó és cégautóadó, ingyenes a parkolás a fővárosban és néhány megyeszékhelyen) mellett az autó alapára is kedvezőbb.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..
2024.04.22
A legsikeresebb európai autó fél évszázados történelme eddig nyolc nemzedéket ölel fel. ..
2024.04.22
Alig futott és egy fűtött garázsban pihent mintegy harminc éven át az a Honda NSX szupersportautó,....
2024.04.22
Összeütközött két személygépkocsi Budapest I. kerületében, a Hegyalja úton, a Sánc utcánál hétfő....
2024.04.22
Az ABB Motion legújabb, „Körforgásos jelleg: Nincs vesztegetni való idő” című jelentése szerint az....
2024.04.22
A felajánlóval, Ferencz Zsolt autótörténésszel és autóival május 18-án Felnémeten is találkozhat....
2024.04.22
A magyar után a német gyártószervezeti tanúsítványt is megkapta a pécsi Magnus Aircraft Zrt. A „....
2024.04.22
A Bridgestone Tatabánya ügyvezető igazgatójával egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy....
2024.04.22
Idén áprilisban az írországi Dublinban rendezték meg a legnagyobb európai, közlekedés és mobilitás....