CO2

Borral üzemel Károly király autója

2023.05.10.

A bolygóvédelem jegyében bepillantunk az uralkodó diétájába is. 

Bár újságíróként és olvasóként is rendre belefutunk meghökkentő és olykor ostoba kijelentésekbe – a mai sajtó és az olvasókért folyó lájkhadjárat szinte erre épül… –, mi azért nem vagyunk annyira naivak, hogy elhiggyük, amit ez a cím sugall – szabad fordításban a theguardian.com oldaláról.

Mielőtt a témába belemerülnénk, nézzük meg, hogy mi is az a bioetanol - nem kell innen elkattintani, nem bonyolult képletek jönnek, hanem egyszerű magyarázat.

A bioetanol egy motor-üzemanyag, melyet általában gabonafélékből és magas cukortartalmú növényekből állítanak elő (például cukornád), erjesztéssel. De nem kizárt más alapanyagok felhasználása sem, melyek kémiai-biológiai folyamatok által cukorrá alakíthatóak (például burgonya) vagy az élelmiszeripari nyersanyagok feldolgozásakor keletkező hulladékok is szolgálhatnak a bioetanol alapjául. A folyamat hasonló az alkoholos italok készítéséhez.

A bioetanol előállítása sokkal „zöldebb”, mint a hagyományos üzemanyagoké és az ezzel (E85) üzemelő járművek károsanyag-kibocsátása is minimális, ezért folyamatos erőfeszítések történnek mind szélesebb körű felhasználására. (Akkor van vele baj, ha mondjuk az élelmiszeripar és az emberi fogyasztás kárára történik mindez, például, ha búza helyett termelnek cukorrépát vagy ha erdőt irtanak ki a bioetanolhoz szükséges növények termesztéséért – a szerk.)

Tehát, a bioetanol alapvetően jó. Tudja ezt Károly király is, aki elkötelezett bolygóvédő. Ezért alakíttatta át Aston Martinját bioetanollal üzemelő járgánnyá. A jó öreg DB6 Volante-ről van szó, amit még édesanyjától, Erzsébet királynőtől kapott a 21. születésnapjára. Ezt a már-már múzeumi remeket modernizáltatta a király úgy, hogy az autó 85% bioetanolból és 15% ólommentes benzinből álló üzemanyagkeverékkel működjön. Charles a BBC-nek elmondta, hogy a bioetanol, amelyet az autójához használ, "angol fehérborból és a sajtfeldolgozásból származó savóból" származik.

"Károly király furcsa megoldása, hogy Aston Martinját sajt- és borhulladékból készült bioetanol magas arányú keverékének felhasználásával szén-dioxid-mentesítette, nem téveszthető össze a járművek szén-dioxid-mentesítésének komoly megoldásával" – nyilatkozta ugyanakkor Greg Archer, a Transportation & Environment, a tiszta közlekedéssel foglalkozó európai kampánycsoport brit igazgatója.

Globálisan tehát valószínűleg nem ez a szuperbiztos megoldás, meg tudjuk, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de a király hisz benne. Sőt, olyannyira szívén viseli a bolygó és az ezért aggódó fiatalok sorsát, hogy a hét két napján nem eszik húst és halat, és a hét egy napján nem fogyaszt tejtermékeket, Ahogyan azt a BBC-interjúban nyilatkozta: "Ha ezt többen tennék, akkor sokat csökkentenénk a nyomáson".

Kép: carscoops.com

Főkép: theguardian.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.24
Charles Leclerc, a Ferrari hazai környezetben szereplő versenyzője érte el a legjobb köridőt a....
2024.05.24
Hol máshol, mint a Nordschleifén, a sportautók, pláne a Porschék legmérvadóbb játszóterén. ..
2024.05.24
Három európai digitális képzőművészt kért fel a Lexus, hogy teremtsen különleges világot a Lexus....
2024.05.24
2020 júniusában Birgit Lauda úgynevezett kötelesrész pert indított a meghalt férje által alapított....
2024.05.24
Japán sajtóértesülések szerint zöld utat kapott a sorozatgyártásra a 2015-ös Tokiói Autószalonon....
2024.05.24
Julie Mehretu, a nemzetközileg elismert művész a BMW M Hybrid V8 versenyautó műszaki alapjaira....
2024.05.24
A SEAT S.A. erősen kezdte a 2024-es évet, hiszen január és március között rekordszintű eredményeket....
2024.05.24
A friss termékek egy „vertikális” intelligens farmról származnak. ..
2024.05.24
Összeütközött három személyautó és egy kamion a 3-as főút 193-as kilométerénél, Arnót térségében. A....
2024.05.24
A MINI és a motorsport rajongói egyként várják az új MINI John Cooper Works debütálását. A nóvum....