CO2

Borral üzemel Károly király autója

2023.05.10.

A bolygóvédelem jegyében bepillantunk az uralkodó diétájába is. 

Bár újságíróként és olvasóként is rendre belefutunk meghökkentő és olykor ostoba kijelentésekbe – a mai sajtó és az olvasókért folyó lájkhadjárat szinte erre épül… –, mi azért nem vagyunk annyira naivak, hogy elhiggyük, amit ez a cím sugall – szabad fordításban a theguardian.com oldaláról.

Mielőtt a témába belemerülnénk, nézzük meg, hogy mi is az a bioetanol - nem kell innen elkattintani, nem bonyolult képletek jönnek, hanem egyszerű magyarázat.

A bioetanol egy motor-üzemanyag, melyet általában gabonafélékből és magas cukortartalmú növényekből állítanak elő (például cukornád), erjesztéssel. De nem kizárt más alapanyagok felhasználása sem, melyek kémiai-biológiai folyamatok által cukorrá alakíthatóak (például burgonya) vagy az élelmiszeripari nyersanyagok feldolgozásakor keletkező hulladékok is szolgálhatnak a bioetanol alapjául. A folyamat hasonló az alkoholos italok készítéséhez.

A bioetanol előállítása sokkal „zöldebb”, mint a hagyományos üzemanyagoké és az ezzel (E85) üzemelő járművek károsanyag-kibocsátása is minimális, ezért folyamatos erőfeszítések történnek mind szélesebb körű felhasználására. (Akkor van vele baj, ha mondjuk az élelmiszeripar és az emberi fogyasztás kárára történik mindez, például, ha búza helyett termelnek cukorrépát vagy ha erdőt irtanak ki a bioetanolhoz szükséges növények termesztéséért – a szerk.)

Tehát, a bioetanol alapvetően jó. Tudja ezt Károly király is, aki elkötelezett bolygóvédő. Ezért alakíttatta át Aston Martinját bioetanollal üzemelő járgánnyá. A jó öreg DB6 Volante-ről van szó, amit még édesanyjától, Erzsébet királynőtől kapott a 21. születésnapjára. Ezt a már-már múzeumi remeket modernizáltatta a király úgy, hogy az autó 85% bioetanolból és 15% ólommentes benzinből álló üzemanyagkeverékkel működjön. Charles a BBC-nek elmondta, hogy a bioetanol, amelyet az autójához használ, "angol fehérborból és a sajtfeldolgozásból származó savóból" származik.

"Károly király furcsa megoldása, hogy Aston Martinját sajt- és borhulladékból készült bioetanol magas arányú keverékének felhasználásával szén-dioxid-mentesítette, nem téveszthető össze a járművek szén-dioxid-mentesítésének komoly megoldásával" – nyilatkozta ugyanakkor Greg Archer, a Transportation & Environment, a tiszta közlekedéssel foglalkozó európai kampánycsoport brit igazgatója.

Globálisan tehát valószínűleg nem ez a szuperbiztos megoldás, meg tudjuk, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de a király hisz benne. Sőt, olyannyira szívén viseli a bolygó és az ezért aggódó fiatalok sorsát, hogy a hét két napján nem eszik húst és halat, és a hét egy napján nem fogyaszt tejtermékeket, Ahogyan azt a BBC-interjúban nyilatkozta: "Ha ezt többen tennék, akkor sokat csökkentenénk a nyomáson".

Kép: carscoops.com

Főkép: theguardian.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.21
Ez a kompakt Mercedes-Benz már nem egyszerűen prémium autó, sokkal inkább a luxus kategóriába....
2023.09.21
Rendhagyóan telt az „5 tengelyen-biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny....
2023.09.21
Miért csak mostanában hallunk új dolgokat a Mitsubishiről, és hogy alakul nagy visszatérésük az....
2023.09.21
Elhunyt dr. Kovács Ferenc, a közlekedéstan győri professzora - közölte a Széchenyi István Egyetem. ..
2023.09.21
A Chemnitzi Műszaki Egyetem autószakértői arra számítanak, hogy a Kínából érkező import jelentősen....
2023.09.20
A Reuters cikke szerint a Tesla rejtett csoportot hozott létre, hogy elhallgattassa a hatótáv-....
2023.09.20
A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési....
2023.09.20
Van, hogy a praktikum fontosabb, mint a szépség. Így van ez a 21-dik század Honda Motocompojánál is....
2023.09.20
Egy autós fedélzeti kamerája rögzítette azt felvételt az M0-son, kedden kora délután, amelyen....
2023.09.20
Én vagyok a rút kiskacsa. Eleinte sokan csúfoltak, kinevettek. Billegve jártam, csetlettem-....