portré

Borsodnádasd - Értéket ápolni környezettudatosan is lehet. (3.rész)

2020.08.10.

Interjúnk előző részeiben Borsodnádasd polgármesterével beszélgettünk azokról a fejlesztésekről, amikkel a települést szeretnék bekapcsolni a térség turisztikai vérkeringésébe, sok olyan előremutató ötlettel és lehetőséggel, ami nem csak a fiókban várakozó projekt, hanem hamarosan kézzelfogható valósággá válik. Beszélgetésünk folytatásában kiderül, hogy az Acélgyár, és a hozzá szervesen kapcsolódó város, hogyan tudja a jövőben is erősíteni, és tovább vinni azt a hagyományt, ami identitását adja.

A molnárkalács gyártásának automatizálása, illetve a kapacitás bővítésének kialakítása gondolom nem kis feladat volt. Hogy sikerült ezzel megbírkózni?

Persze sok megoldandó problémába ütköztünk, de jóo dolog, hogy közben sok szakember segítette a munkánkat. Itt megemlíteném Szkálosi Lászlót, aki a lemezgyár kereskedelmi vezér helyettese volt, és nagyon komoly kereskedői vénát szerzett, amit később saját vállalkozásában is alkalmazott, és nyugdíjas éveiben sokat segített a monárkalács piacra juttatásában.  Jelenleg két nagyobb viszonteladóval is partneri viszonyban vagyunk, hiszen a Stühmer csokigyár és az érseki palota turisztikai látogatóközpont és vezetői is felkarolták a terméket. Az is pozitívum, hogy a hevesi megyeszékhelyen az egri érseki palotában több látványsütéssel egybekötött ingyenes kóstolási lehetőséget is biztosítottak. Most a COOP üzletlánccal is sikerült megállapodást kötni, és több kiskereskedővel vagyunk olyan kapcsolatban, hogy Salgótarjántól Győrig több településen is találkozhatnak a Borsodnádasdi molnárkaláccsal, sőt még Bécsben is.  A disztribútori hálózatot bővítve eljutottunk oda, hogy jelenleg öt ember dolgozik az üzemben. Az alkalmazásukhoz szükséges bértámogatásra kezdetben a közmunkaprogramot használtuk, de örömteli hír, hogy mára már tudjuk őket premizálni, hiszen a karácsonyi időszakban olyan mértékben fogy a termék, hogy túlórákat is beépítettünk a munkarendbe. Célunk három műszakos munkarend beépítése mivel így lehetne teljes mértékben kihasználni az elektromos gép adottságait. Most ehhez dolgozunk ki egy új pályázatot, amit a belügyminisztériumhoz nyújtottunk be. Terveink szerint a régi lemezgyár egyik használaton kívüli épületét szeretnénk erre a célra hasznosítani, ahol bővített kapacitással, cukor, és glutén mentes termékpiac bevonásával, sajtos, és sós tallér gyártással is szeretnénk bővülni. Távlati céljaink között szerepel még az egyházi áldozóostya gyártása is, hiszen a hagyomány is innen indult.

Azt látom, hogy nagyon fontosnak tartják az energiahatékony üzemeltetést, és a környezetbarát szemlélet megteremtését. Képes beépíteni ezt az önkormányzat a településen a lakosság mindennapjaiba? Találkozhatnak az előremutató fejlesztésekkel?

Az önkormányzat összes intézménye fel van újítva, és energiahatékonyan működik. 2014-ben a szociális alapszolgáltató központunk Borsod megyében akkor egyedülálló módon már geotermikus fűtéssel üzemelt, így bemutatva azt, hogy kell, és fontos ezeket a fejlesztéseket a jövőbe mutató technológiákkal kivitelezni. Igyekszünk minden téren odafigyelni és a jövőben fenntarthatóbb fejlesztésekre összpontosítani, amik egy idő után visszatermelik a technológia miatt drágább kivitelezés költségeit. Ez véleményem szerint a lakosság körében is szemléletváltást eredményezhet. Ilyen irányban szeretnénk tovább gondolkodni, hiszen a konyhai épületünk is így újult meg kívül belül új technológiával az elmúlt években, napelemekkel bővülve.

Ha már napelem, és megújuló energia, akkor adja magát a kérdés, hogy gondolkodnak e elektromos autó beszerzésén és üzemeltetésén, akár turisztikai, akár szociális céllal?

Kipróbálnánk az elektromos autót. A jelenleg is használatban lévő ételszállító autónk naponta kb. 200 adag ételt szállít a településen lévő rászorulóknak és az időseknek. Ezt szeretnénk az idén elektromosra cserélni. Ez a jármű szinte soha nem mozdul ki a településről, nagyon sokat újraindítással üzemel, így a felhasználási mód szempontjából ideálisabb lenne az elektromos autó. Az energiahatákony fejlesztések mellett szeretnénk létrehozni elektromos töltőpontokat is a városban. Egyet a molnárkalács ház mellett, és még egy töltőpontot az Óbükk látogatóközpont parkolójában. Mert a gyors fél, egy órás töltés arra késztetheti az elektromos autóval közlekedőket, hogy nézzenek szét a településen.  Magunk is próbálunk abba az irányba elmenni, hogy a mobilitásnak is van értéke és értelme, amit, ha szabályozott keretek között végzünk, akkor ennek megvan a sportértéke, a mobilitás értéke és a műszaki értéke. tehát megvan az az utazás beli érték, amit az ember a mobilitástól elvárhat. A jövő Borsodnádasdáért egyesült 3 éve kezdte a teljesítménytúrák szervezését. Itt látjuk azt, hogy van egy valós igény a jól szervezett természetjárásra is. Azok számára, akik életvitelükből adódóan nem rendelkeznek olyan fizikai állóképességgel, hogy a környéket a sok csúccsal, letörésekkel, szurdokvölgyekkel bejárhassák, nekik jelenthet jó lehetőséget, ha elektromos kerékpárokkal is bejárhatóvá válik ez a lenyűgöző táj, a változatos élővilágával, így meghosszabbodhat az Eger-Szilvásvárad túraútvonal is az irányunkba.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.21
Frontálisan ütközött két autó, sajnos a vétlen fél húzta a rövidebbet. Két ember életét vesztette. ..
2020.09.21
Hétfőn kezdődött és péntekig tart az idei közúti közlekedési környezetvédelmi akció - jelentette be....
2020.09.21
Cikksorozatunk első részeiben az 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet vesézzük ki, mivel ez szabályozza a....
2020.09.21
Az Audi Hungaria „Minőségi Táncművészetért” díjat adott át a Győri Balett magántáncosának, Guti....
2020.09.21
A magyar rendőrök a brit hatóságok által körözött gépjárművet foglaltak le a nagylaki....
2020.09.21
Sokan azt hiszik, hogy az Autopilot képes tökéletesen helyettesíteni az emberi irányítást, de az....
2020.09.21
Mintegy háromszáz emberrel a fedélzetén zátonyra futott vasárnap egy komp a Balti-tengeri Botteni-....
2020.09.21
A Toyota brit pilótája többek között annak köszönhette sikerét, hogy a többiekkel ellentétben....
2020.09.21
A koronavírus-járvány egyik fő áldozata a tömegközlekedés, nyertesei pedig a használtautó-....
2020.09.20
A hibrid LMP1-es prototípusok utoljára vehettek részt a világ leghíresebb autóversenyén, ahol....