Bombardier

A brit kormányfő csalódott a Bombardier-gépekre kirótt büntetővám miatt

2017.09.28.

- Theresa May brit miniszterelnök tőle szokatlan módon személyes Twitter-üzenetben adott hangot szerdán mélységes csalódottságának, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium súlyos büntetővámot rótt ki a kanadai Bombardier Aerospace repülőgépipari csoport újonnan kifejlesztett - jelentős részben Észak-Írországban gyártott - utasszállító típusára tiltott állami támogatás címén.

Michael Fallon brit védelmi miniszter alig burkoltan megfenyegette a Bombardier ellen panaszt benyújtó amerikai Boeing repülőgépgyárat, hogy veszélybe kerülhetnek nagy-britanniai hadiipari megrendelései. A 108-133 személyes kategóriába tartozó kéthajtóműves, közepes hatósugarú C-Series típus szárnyait és a kapcsolódó részegységeket a Bombardier belfasti üzemében gyártják. A kanadai cég 520 millió font (190 milliárd forint) beruházással építette fel az észak-írországi üzemet, ahol 4100 alkalmazott dolgozik, de a beszállító hálózattól további 14 ezer észak-írországi munkahely függ.A legnagyobb amerikai rivális, a Boeing panaszának helyt adva az amerikai szaktárca kedd este meghozott előzetes végzésében 219,63 százalékos importvámot vetett ki a C-Series típus minden egyes példányára. Ha a döntés jogerőre emelkedik, az gyakorlatilag eladhatatlanná tenné a típust az amerikai piacon. Az egyik legnagyobb amerikai légitársaság, a Delta tavaly 125 C-Series repülőgépre adott rendelést a Bombardier-nak, 5,6 milliárd dollár értékben. A Boeing áprilisban nyújtott be panaszt, azon a címen, hogy a Delta "dömpingáron" jut hozzá a gépekhez, és ezt a kanadai gyártónak nyújtott hazai és brit állami támogatások tették lehetővé.

A Bombardier szerdai állásfoglalása szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium "abszurd" és "a valóságtól elrugaszkodott" döntést hozott, mindenekelőtt azért, mert a Boeing kínálatában nem is szerepel a C-Serieshez hasonló kategóriájú utasszállító repülőgép. A végső szót a dömpingvitákban döntnöki jogkörökkel is felruházott, szövetségi hatáskörű amerikai külkereskedelmi bizottság (USITC) mondja ki a jövő év elején.Szerdán Theresa May brit miniszterelnök a Twitter üzenőportálon adott hangot mélységes csalódottságának az amerikai kereskedelmi minisztérium döntése miatt. Hozzátette: a brit kormány folytatja az együttműködést a kanadai vállalattal az "életfontosságú" észak-írországi munkahelyek megőrzése érdekében. A Downing Street szóvivője külön nyilatkozatban bírálta az amerikai döntést, mondván: London "nem ezt várja egy régi kereskedelmi partnerétől".

A brit védelmi miniszter, aki szerdán éppen Belfastban tett látogatást, a BBC televíziónak kijelentette: a brit védelmi költségvetésből "a Boeing is hasznot húz", de "ez a viselkedés veszélybe sodorhatja jövőbeni kapcsolatainkat". "Ezt nem akarjuk, a Boeing fontos befektetőként és munkáltatóként van jelen az Egyesült Királyságban, de előnyben részesítenénk az ilyen viták tárgyalásos rendezését" - mondta Sir Michael Fallon. A brit védelmi minisztérium tavaly 2,3 milliárd dollár értékben ötven Apache AH-64E típusú támadó helikopter rendelt a brit hadsereg számára a Boeingtől.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.03
Egy összehasonlító teszt keretében két sikeres vetélytársával mérettetett meg a Peugeot....
2020.08.03
Talán okosabb lett volna megállni a rendőri ellenőrzésen. ..
2020.08.03
Borislav Hegedusic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.08.03
A sávját sem tudta tartani, jobbra-balra kacsázva közlekedett az a kamionos, akit az autópálya....
2020.08.03
Egyszerre két világszinten is vezető bajnokságban áll ki az egyenjogúság mellett fekete autóival a....
2020.08.03
A Volkswagen Csoport és márkái üzletmenetét súlyosan érintette a Covid-19 világjárvány 2020 első....
2020.08.03
Már gyárilag is bőséges hellyel szolgálnak a ŠKODA modelljei utasaik és csomagjaik számára, a....
2020.08.03
Sokszor írtunk már az online értékesítéssel foglalkozó használtautó kereskedő startupokról. Ilyen....
2020.08.03
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. július 31. és augusztus 2. között....
2020.08.03
Vadelütés miatt egy nap alatt kétszer is baleset történt Győr-Moson-Sopron megyében - írja a....