Jaguar XF

A brit stílus örök – Jaguar XF 2.0 mild-hybrid dízel

2021.12.05.

Vannak vagy talán voltak olyan hírek, hogy a Jaguar megszünteti a limuzin gyártást és kivonul a limuzin piacról. Egyelőre nem teszi és mennyire jó, hogy így van. A mai európai piacon domináns német presztízs autók valós versenytársát próbáltuk, a Jaguar XF-et. 

Nem az a kérdés, hogy ebben a szegmensben és ebben az árkategóriában kiváló-e egy autó. Sokkal inkább az, hogy mennyire képvisel bennünket az a stílus, az a hangulat és az a megjelenés. A Jaguar XF volánja mögött az individualista énünk kerül előtérbe. Egyszerűen azért, mert a BMW 5, Audi A6 és Mercedes E osztály utakon lévő hegemóniáját egy olyan színfolttal töri meg, amellyel senki nem tud mit kezdeni.A Jaguar egyetlen problémája a mai napon, hogy nem jut eszébe egyszerűen a potenciális vásárlókörnek, mint valós alternatíva. Akinek pedig mégis, az piszkosul jól jár több szempontból is. Egyrészt azonos áron, vagy olcsóbban jut hozzá, mint a német versenytársak bármelyikéhez, másrészt általa olyan egyediséget kap, amelyet a látványban már-már unalmasnak számító német autóktól biztosan nem fog. Érdekes egyébként, hogy a Jaguar árszintje jóval kevésbé köztudott, mint az imént említett presztízs autóké, így a relatív ritkaságnak számító brit autó sokkal megfoghatatlanabb, különlegesebb a többinél.

Kifinomult, ízléses és elegáns. Ezek jutnak először az eszembe, amikor az XF-re gondolok. A külső formajegyei közül a karakteres hűtőmaszkot lehet kiemelni, valamint az elődmodellhez képest módosított LED-es fényszórókat elől és hátul. A vonalvezetése a járműnek inkább konzervatív, sallang mentes, jellegzetes szedán forma.

Az igazi különlegességet és fenséges hangulatot a belső térben élhetjük át. Egy teljesen más stílusú hangulat fogad bennünket, mint amit a német riválisoknál megszokhattunk. Kiváló minőségű, fantasztikus bőrözési minőséget és a valódi fémmel kombinált kiegészítők egyvelegét kapjuk az autóban. Talán az autó egyik égköve a kormánya, amely tényleg egy mestermű a maga nemében. Öröm ránézni minden pillanatban a kormány közepén ugró nagymacskára.

Az ülések szintén kiváló minőségű bőrrel vannak bevonva és nagyon jó beállítási pozíciót kínálnak a sok állítási lehetőség által.  A hasított bőrrel bevont automata váltó szintén olyan elem, amelyet jó érzés megfogni és öröm rápillantani is.

A középkonzolon egy hatalmas monitor található. Viszonylag könnyen kezelhető, gyors és kiváló felbontással rendelkezik. Ugyanez igaz a szintén digitális műszerfalról is. Jó minőségű, szépen tagoltak a grafikai elemek rajta.

Szintén szimpatikus, hogy a digitalizációt megfelelő arányban találták el a kezelőfelületeken. A képernyő alatti klíma kezelő gomb, a „szokásos” Jaguar féle multifunkionális kezelőgomb, amely több állásban is forgatható. Alapban a hőmérséklet állítható rajta, amelyet, ha megnyomunk, akkor az ülésfűtés, illetve szellőztetés kezelhető vele.

A Meridian hifi is remekül szól az autóban és természetesen a hangfal burkolatok is minőségi alumínium kidolgozást kaptak minden helyen. Ezek az apróságok és az általános jó anyaghasználat adja a kifogástalan luxus érzést. 

A hátsó ülésen utazók is megfelelő kényelmet kapnak az XF-ben, miközben a csomagtér is elegendő méretű, 459 literes. A csomagtér ajtaja inkább szűkös, de ez jellemző minden 4 ajtósra, viszont a belső tér praktikus megoldásokat kínál, számos akasztó van elhelyezve benne.

A motorválasztéka viszonylag szegényes az XF-nek, ha a konkurenciával hasonlítjuk össze. Mindössze 2 benzines és egy mild-hybrid erőforrással lehet rendelni. Mi az utóbbit próbáltuk, a két literes, négy hengeres turbódízel összesen 204 lóerő teljesítmény leadására képes, amelyhez 420Nm nyomaték kapcsolódik. A motorteljesítményt egy 8 fokozatú ZF automata váltó viszi a kerekekhez, amely tökéletesen végzi a dolgát. A fogyasztás tényleg fantasztikus, hiszen a 3,5 cm híján 5 méter hosszú és 1862kg-os jármű 7 literes vegyes fogyasztást produkált nálunk. És abban is biztos vagyok, hogy ennél jobb eredményt is el lehet vele érni, hiszen a 8 másodperces gyorsulást napi használat alatt nem szoktuk tesztelni (többször).

A motoron kívül az is nagyon emel az XF vezetési élményén, hogy kiváló futóművet készítettek hozzá. Dinamikus vezetés során kifejezetten feszes, jól tartja a karosszériát, viszont megfelelően lágy, ha városi használat során a rosszabb minőségű utak terhelését kell felvennie. Nagyon imádtam ezt a kellemes kettősséget az autóban.   

Jaguarral közlekedni kicsit más, mint a megszokott autókkal. Ad valami különleges érzést, presztízst és hangulatot. Arisztokratikus megjelenés és minőségi kidolgozás. Ami pedig valóban meglepő, hogy kifejezetten versenyképes áron kapható mindez. Nem állítom, hogy mindenkinek Jaguart kell vennie, és azt sem, hogy lekörözi a konkurenciát, mert valószínű ez nem lenne igaz. Azt viszont állítom, hogy semmiképpen nem rosszabb náluk, néhány ponton pedig olyan pluszt, vagy éppen fűszert csempész bele a megszokott vezetési környezetbe, amit üdítő megtapasztalni és nagyon lehet szeretni.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.22
A Tokiói Autószalonon mutatták be a vadonatúj, csak Japánban, 500 darabos limitált sorozatszámban....
2022.01.22
Repülő MACA száll versenybe az Airspeeder ellen, miközben nem repül az Airline Car. ..
2022.01.22
Noha sok helyen elolvadt a hó, Gyermely és Szomor között például nem lehet közlekedni – írta a....
2022.01.22
Most egy minimális jövedelemmel rendelkező autókedvelő is megengedheti magának, hogy beszerezzen....
2022.01.22
A Volvo Cars az autógyártók közül elsőként csatlakozik a Google Assistant háztartási eszközöket....
2022.01.22
Családi hétüléses még nem volt ennyire korszakos, mint a Peugeot 5008, ráadásul egy olyan finom....
2022.01.22
A BMW 8,4 százalékkal növelte értékesítését a globális válság ellenére 2021-ben, és nem tart attól....
2022.01.22
A svájci hatóságok által körözött Volkswagent foglaltak le a Csanádpalota autópálya....
2022.01.22
Végre részleteiben is megmutatta magát a Peugeot új versenyautója a 9x8, melyet különleges....
2022.01.22
A 3-as vonal Kőbánya-Kispest "kihúzó" szakaszán, utasok által nem használt területen péntek éjjel....