fejlesztés

A britek tétlensége miatt óriási befektetéssel hozták hírbe Szlovákiát, most mégis lemarad róla

2023.05.29.

A Jaguar Land Rover nyitrai üzemében elektromos autók gyártását tervezték, ám Szlovákia végül lemaradt a több milliós befektetésről – írja a HN nyomán a parameter.sk

A Jaguar Land Rover 1,4 milliárd eurós befektetésével az eddigi legmodernebb üzemét hozta létre Nyitrán. A brit autógyártó visszafogottan kezdett, öt évvel ezelőtt a Discovery modell hagyta el elsőként a gyártócsarnokot, akkoriban pedig 2800 alkalmazottat foglalkoztatott. Az elkövetkező időszakban viszont nőtt a kereslet a Defender modell iránt, ami azt eredményezte, hogy a vállalat további kétezer embert alkalmazott, valamint elindította a harmadik, illetve hétvégi műszakot. Mára megközelítőleg hétezer alkalmazottal rendelkezik a nyitrai üzem.

A fotó csak illusztráció. Forrás: Jaguar Land Rover

Nemrégiben úgy tűnt, hogy a nyitrai üzem átveheti az elektromos autók gyártását is, amit jelenleg a vállalat Nagy-Britanniában lévő üzeme biztosít. A brit média szerint ugyanis a vállalat vezetősége ultimátumot adott a kormánynak, hogy ha képtelen lesz folytatni az akkumulátorgyár építésének engedélyezési eljárásait, úgy a gyártást a szigetországból áthelyezi Nyitrára. Ennek oka állítólag az volt, hogy elégedetlenek voltak az akkumulátorgyártásba történő beruházás saját előrehaladásával. A vállalat ezt se nem erősítette meg, se nem cáfolta.

A Jaguar Land Rovernek nagy tervei vannak az elektromosautó-gyártást illetően. 2026-ig hat elektromos modell gyártását tervezi, a fejlesztésekre pedig 17 milliárd eurót szán. Ehhez viszont érthető módon óriási mennyiségű akkumulátorra van szüksége. Az önálló gyártócsarnokot elejétől fogva a hazai piacon akarta elhelyezni, a gyors megállapodás helyett viszont jött a konfliktus a brit kormánnyal, amelyet tétlenséggel és vonakodással gyanúsított meg. Éppen ezért logikus tervnek tűnt, hogy az elektromos autók gyártását áthelyezzék a nyitrai üzembe, a beszállítóktól pedig ide küldték volna az akkumulátorokat. A brit vállalat svéd és német beszállítókkal is tárgyalni kezdett, de szóba került egy spanyolországi üzem létrehozása is. Hogy a cég szándékai mennyire voltak komolyak, nem tudni, egy, a brit kormánytól származó forrás szerint viszont csupán rémhíreket terjesztettek, hogy még több pénzt csikarjanak ki az államtól.

A Jaguar Land Rovernek végül sikerült elérnie célját, ugyanis megegyezett a brit kormánnyal, hogy az 575 millió euróval támogatja az akkumulátorgyár megépítését.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94%-a....
2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..