csabai kolbászfesztivál

A csabai hentesmester kolbászára Göncz Árpád és Demján Sándor is csettintett

2015.10.11.

Immáron az V. Vékony- és Vastagkolbász-készítő Krajcsó Pál Emlékversenyt rendezik meg az idei Csabai Kolbászfesztiválon október 25-én, vasárnap 11 órától. A versenyben részt vevő csapatoknak egy darab 30 centis sütőkolbászt, valamint egy szál, minimum 40 cm hosszú vastagkolbászt kell leadniuk a zsűrizéshez. A vastagkolbászokat szabadkéményes füstölőben felfüstölik, érlelik. Ezen versenykolbászokat a zsűri jövő májusban vagy júniusban ünnepélyes keretek között nyilvánosan értékeli, és átadja a díjakat.

No, de ki is volt a verseny névadója? A 2000-es Csabai Kolbászfesztivál fő- és életműdíjas hentesmesterét, Krajcsó Pált számtalan elismeréssel illették, például az ő receptje került Békéscsabáról az Ópusztaszeri Történelmi Emlékhelyen a 2050-ben felbontandó urnába. A mester ugyanakkor arra volt a legbüszkébb, hogy unokái továbbvitték, továbbviszik a kolbászkészítés hagyományát.

„Igazán mesteri termékét jóízűen fogyasztjuk, rendületlenül. Az Ön által készített kolbász ízösszetétele, élvezeti értéke fantasztikus.” Mindezt Demján Sándor nagyberuházó vállalkozó írta a csabai hentesmesternek.

Krajcsó Pali bácsi az igazi remekművekkel a Csabai Kolbászfesztiválon, valamikor a 2000-es évek derekán

Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság minap elhunyt egykori elnöke úgy nyilatkozott a békéscsabai látogatása során megkóstolt Krajcsó-kolbászról, hogy a Csabai kolbász a világ legjobb csemegéje. A 2000-ben Göncz Árpáddal együtt Békéscsabán járt Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök hasonlóan vélekedett, megköszönve a finomságot.

Ezek után a laikusban felmerül, hogy mi volt a Krajcsó-kolbász titka. Erről a mester így nyilatkozott, nem sokkal a halála előtt: „Semmi rejtély nincs, csak 60 éves szakmai múlt, meg az állandó odafigyelés. A házi takarmánnyal etetett – lehetőleg zsír- és hússertés keresztezéséből származó – vágási alany a kiindulópont, aztán pedig a hús és szalonna összeállítása, darálása és a négy fűszerrel – paprika, só, fokhagyma és kömény – való alapos összedolgozása következik. A füstölésre szánt kolbászt legalább 48 óráig pihentetni kell, a füstöléskor pedig a meleg a legnagyobb ellenség, ugyanis a kolbász közepe gázosodhat, széteshet. A tároláskor három hónapig – az összeérésig – hideg helyen kell tartani a kolbászt.

A mester kiemelte a beszélgetésben, ha siker koronázta az elkészítést, füstölést, akkor is napi rendszerességgel figyelni kell a tárolásnál a kolbászt. Ilyenkor a gazda – ha jó időben megy megnézi a kolbászait – azt is láthatja, hogy a családból ki, milyen sűrűn tűnik fel a kamrában.

Még lehet jelentkezni a Krajcsó Pál és a békéscsabai hentesmesterek tiszteletére immár 5. alkalommal megrendezendő hagyományos Krajcsó Pál Emlékversenyre! Töltsük együtt a Csabai Kolbászfesztivált a hosszú hétvégén, hiszen a csabai Csabán az igazi! További részletekért érdemes követni az Autószektor kiemelt Csabai Kolbászfesztivál rovatát, a versenyekre való jelentkezésért ellátogatni a www.csabaikolbaszfesztival.hu honlapra, de folyamatosan nyereményjátékokba botlik az is, aki a Facebook-on követi a kolbászfesztivált.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.05
Félpályás útlezárás mellett helyszínelnek a rendőrök - írja a police.hu. ..
2021.12.05
Növelni tudta enyhén a járműeladást az idén az Óbudai Javító Kft. a koronavírus-válság sújtotta....
2021.12.05
A Budapesti Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési kisfilmmel hívja fel a figyelmet arra, hogy....
2021.12.05
Elkezdődött a december, aki eddig nem készítette fel az autóját a téli időszakra, ne várjon tovább....
2021.12.05
A magyarországi autópiacon a következő időszakban nem valószínű a 2020. évihez hasonló visszaesés,....
2021.12.05
A Budapest felé vezető oldalon történt az eset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.05
Úgy tűnik, hogy érdemes megjegyezni a Gaussin nevet, hiszen a szándékaik komolyan a nullemissziós....
2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....
2021.12.04
A Deep Space Projekt néven fejlesztett autó közel egymilliárd forintba fog kerülni. ..
2021.12.04
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es....