Olaszország

Csaknem félmillió autót vonnak ki a forgalomból Olaszországban 2023-ig

2020.01.05.

A klímavészhelyzetben a vonat legyőzi az autót? Az olasz állami vasút (FS) szerint igen. Az új környezetvédelmi előírások miatt ugyanis 2023-ig mintegy 400 ezer súlyosan környezetszennyező gépjárművet vonnak ki a forgalomból Olaszországban – írja a római La Repubblica című napilap internetes kiadása. 

Hamarosan új korszakba lép Olaszországban a vonat, illetve az autós közlekedés közötti hagyományos rivalizálás. Az olasz állami vasúttársaság feketén-fehéren felvázolta e „harc” lehetséges jövőbeni kimenetelét. Úgy számolnak, hogy a 2023-ig mintegy 400 ezer gépjármű tűnik majd el az olasz utakról a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt.

A vasúttársaság szerint a kieső szállítási kapacitást a legegyszerűbben a vonatközlekedés fejlesztésével lehet helyettesíteni. Azaz a személyszállításban fellépő megnövekvő igényeket a vasút tudja a leghatékonyabban és a legzöldebb módon kielégíteni.

Erről a Ferrovie dello Stato vezérigazgatója, Gianfranco Battisti beszélt az Olasz Gyáriparosok Szövetsége, a Confindustria által szervezett konferencián. Az eseményen részt vett az infrastruktúra-fejlesztéséért felelős miniszter, Paola De Micheli is.

A vasúttársaság vezetője úgy fogalmazott: a vonatközlekedés a fenntartható fejlődés szempontjából a leghatékonyabb, legkörnyezetkímélőbb közlekedési eszköz. Ezt fogalmazta meg az Európai Parlament fenntartható fejlődésre vonatkozó stratégiája is. Az éghajlatváltozás nyomán kialakult vészhelyzet kapcsán megszavazott állásfoglalással arra kötelezi az EU-tagállamokat, hogy fektessenek be a fenntartható közlekedésbe. Az olasz állami vasút olyan beruházási tervet dolgozott ki, ami a környezetvédelmi célok teljesülését szolgálja.

Olaszország számos nagyvárosában belvárosában már most korlátozott forgalmú zónákat alakítottak ki, és vannak téli tilalmak is. Ezek az Euro 0-2-es dízelekre és Euro 0-s benzinesekre vonatkoznak. A téli időszakban (október 1-től március 31-ig) az Euro 3-as dízeleket is érinti a szabályozás. Milánóban a város területének 72%-át érintő Area B zónában egész évben hétfőtől péntekig, reggel 7.30-tól este 19.30-ig el kell kerülniük a területet az Euro 0-3-as dízeleknek és Euro 0-s benzineseknek.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.15
A rendőrök a tréleren szállított járművet lefoglalták, a külföldi férfit előállították. ..
2020.07.15
A BMW X modellcsalád első tisztán elektromos meghajtású tagja készen áll az utak meghódítására. A....
2020.07.15
- A spanyol Pol Espargaro kétéves szerződést kötött a gyorsaságimotoros-világbajnokság MotoGP....
2020.07.15
Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási....
2020.07.15
- Egy személyvonat tehervonattal ütközött kedd éjjel a cseh főváros közelében, a baleset....
2020.07.15
A német kormány gazdaságélénkítő csomagjában nem támogatja a hagyományos belső égésű motorral....
2020.07.14
Csaknem 4500 e-sportoló regisztrált és vett részt a selejtezőkön a Michelisz Norbi és csapata által....
2020.07.14
Az attól függ, mennyi pénzünk van rá. ..
2020.07.14
Nehéz volna olyan alkatrészt megnevezni a Lexus LFA-n, amely a maga műfajában ne teremtett volna új....
2020.07.14
Ester Lauringson Észtországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....