Olaszország

Csaknem félmillió autót vonnak ki a forgalomból Olaszországban 2023-ig

2020.01.05.

A klímavészhelyzetben a vonat legyőzi az autót? Az olasz állami vasút (FS) szerint igen. Az új környezetvédelmi előírások miatt ugyanis 2023-ig mintegy 400 ezer súlyosan környezetszennyező gépjárművet vonnak ki a forgalomból Olaszországban – írja a római La Repubblica című napilap internetes kiadása. 

Hamarosan új korszakba lép Olaszországban a vonat, illetve az autós közlekedés közötti hagyományos rivalizálás. Az olasz állami vasúttársaság feketén-fehéren felvázolta e „harc” lehetséges jövőbeni kimenetelét. Úgy számolnak, hogy a 2023-ig mintegy 400 ezer gépjármű tűnik majd el az olasz utakról a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt.

A vasúttársaság szerint a kieső szállítási kapacitást a legegyszerűbben a vonatközlekedés fejlesztésével lehet helyettesíteni. Azaz a személyszállításban fellépő megnövekvő igényeket a vasút tudja a leghatékonyabban és a legzöldebb módon kielégíteni.

Erről a Ferrovie dello Stato vezérigazgatója, Gianfranco Battisti beszélt az Olasz Gyáriparosok Szövetsége, a Confindustria által szervezett konferencián. Az eseményen részt vett az infrastruktúra-fejlesztéséért felelős miniszter, Paola De Micheli is.

A vasúttársaság vezetője úgy fogalmazott: a vonatközlekedés a fenntartható fejlődés szempontjából a leghatékonyabb, legkörnyezetkímélőbb közlekedési eszköz. Ezt fogalmazta meg az Európai Parlament fenntartható fejlődésre vonatkozó stratégiája is. Az éghajlatváltozás nyomán kialakult vészhelyzet kapcsán megszavazott állásfoglalással arra kötelezi az EU-tagállamokat, hogy fektessenek be a fenntartható közlekedésbe. Az olasz állami vasút olyan beruházási tervet dolgozott ki, ami a környezetvédelmi célok teljesülését szolgálja.

Olaszország számos nagyvárosában belvárosában már most korlátozott forgalmú zónákat alakítottak ki, és vannak téli tilalmak is. Ezek az Euro 0-2-es dízelekre és Euro 0-s benzinesekre vonatkoznak. A téli időszakban (október 1-től március 31-ig) az Euro 3-as dízeleket is érinti a szabályozás. Milánóban a város területének 72%-át érintő Area B zónában egész évben hétfőtől péntekig, reggel 7.30-tól este 19.30-ig el kell kerülniük a területet az Euro 0-3-as dízeleknek és Euro 0-s benzineseknek.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.03.29
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodott Richard Sulík szlovák gazdasági....
2020.03.29
Ismeretlen embert gázolt a Kaposvárról Budapestre tartó Zselic IC Szabadegyházánál, emiatt több....
2020.03.29
A NASA az Egyesült Államok első kereskedelmi szolgáltatóját, a SpaceX-et választotta ki arra a....
2020.03.29
Enyhítettek a közlekedési korlátozásokon a közép-kínai Vuhanban a hét végén, miután az új....
2020.03.29
Khodeli Nodar Grúziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.03.29
Nem kell kimozdulni ahhoz, hogy a biztonságos közlekedéshez szükséges készségeket és ismereteket....
2020.03.29
A NASA bemutatta az első képeket a teljesen elektromos, X-57 Maxwell névre hallgató repülőjéről,....
2020.03.29
Tavaly meghirdetett stratégiája részeként jelentős akvizícióról határozott az AutoWallis Nyrt.....
2020.03.29
Elkészült a Környe és Vértessomló belterületi részeit összekötő kerékpárút, melyhez a két település....
2020.03.29
Csaknem tizenegymillió ember nevét viszi magával az űrbe az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA....