kecskeméti Mercedes-gyár

Csökkent a nyeresége tavaly a kecskeméti Mercedes-Benz gyárnak

2021.05.29.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly 3,4 milliárd euró árbevételt ért el az előző évi 3,6 milliárd euró után, az adózás előtti 41,6 millió euró nyereség elmaradt a 2019. évi 97,8 millió eurótól - közölte a társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsdén közzétett 2020. éves beszámolóban.

A beszámoló szerint a társaság tavalyi adózás előtti nyereségének 56 millió euróval csökkenése a koronavírus miatti termeléskiesésnek, illetve a korábbi gyártósorok kivezetésének, és a megnövekedett finanszírozási költségeknek tulajdonítható.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár 2020-ban is megőrizte piaci pozícióját, annak ellenére, hogy a koronavírus világjárvány a világ járműgyártását sem hagyta érintetlenül. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a világjárvány kirobbanásának évében is sikeres esztendőt zárt, gyárukban több mint 160 000 személygépkocsi készült el.

A prémium kategóriájú autók szegmensének globális piaci fejlődése és a kiváló termékeik egyértelműen a következő évek növekedését vetítik előre - olvasható a beszámolóban.

Tavaly a Mercedes-Benz AG elektromos offenzívájának részeként fontos döntést hozott, a kecskeméti gyár meg fogja kezdeni a tisztán elektromos meghajtású autók gyártását is, a sorozatgyártás megkezdésének tervezett időpontja 2021 negyedik negyedéve.

Beszámoltak arról, hogy a társaság tavaly az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetett likviditásának stabilitására, és a jövőbeni pénzáramok részletes tervezésére. Finanszírozásai között megjelent egy új forma, a kötvénykibocsátás, amely a Növekedési kötvényprogramban, forint alapon valósult meg.

A beszámolóban kitérnek arra, hogy a koronavírus miatt kialakult válsághelyzet 2020-ban olyan intézkedéseket követelt meg, amelyek társaságuk működésére hatással voltak.

A koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása, illetve munkavállalóik egészségének védelme érdekében 2020. március 20-tól a kecskeméti gyárukban megszakították a termelést, a 2020-ra tervezett árbevétel az év első két hónapjában a tervezettnek megfelelően alakult, márciusban azonban már kisebb elmaradás volt tapasztalható a felfüggesztett termelés miatt. Április végétől a gyártást fokozatosan újraindították, augusztusra a gyár visszatért a normál működéshez - írják a beszámolóban.

kép: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.07.31
Már a tervezettnél jóval korábban, jövőre meg kellene kezdeni a légszennyező, az Euro 5-ösnél....
2021.07.31
A Román Országos Repülési Múzeumba kerül Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor egykori....
2021.07.31
A világ egyik legismertebb és legjobb színésze a világ egyik legismertebb és legjobb terepjáróját....
2021.07.31
Lewis Hamilton, a Mercedes hétszeres világbajnok, és jelenleg is címvédő brit versenyzője bizonyult....
2021.07.31
Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is. ..
2021.07.31
Újjáépítette a népszerű Caddy családi változatát a Volkswagen. Minden eddiginél praktikusabb lett,....
2021.07.31
Több jármű kapott lángra egy belvárosi mélygarázsban Budapesten még pénteken. ..
2021.07.31
Ez a balesetek és a dugók reggele, egymást érik a gondok a gyorsforgalmikon az Útinform és a....
2021.07.31
A villanyosítással sincs vége a rali világának, csupán kissé hangtalanná válik, és ebben az....
2021.07.31
Súlyos baleset történt szombat kora reggel a 10-es főúton, Pilisvörösvár és Piliscsaba között. ..