buszgyártás

Debreceni újító – itt a Mercedes-Benz REFORM 501 LE

2018.12.24.

A tizenkét tagúra tervezett buszflottájának második modelljét is bemutatta az ITK cégcsoport a közelmúltban. A társaság reményei szerint a Mercedes-Benz alapokon nyugvó, Debrecenben gyártott, 85 személy szállítására alkalmas elővárosi modell jelentős szerephez jut majd a hazai buszállomány megfiatalításában.

A hazai buszállomány átlagéletkora több mint tizennégy év, így az elkövetkező időszakban sok állami- és magáncég kezdheti meg flottájának fiatalítását. Erre is számítva döntött úgy az ITK cégcsoport, hogy jelentős forrásokat fordít arra, hogy – szorosan együttműködve a Mercedes-Benz-zel – létrehoz egy hazai viszonyokra optimalizált buszcsaládot. Ennek a várhatóan tizenkét típusból álló kínálatnak a második modelljét mutatta be a közelmúltban az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft.

85 utast szállíthat a jármű

A 12,5 méter hosszú, 2 ajtós, alacsonypadló-belépésű Mercedes-Benz REFORM 501 LE elővárosi buszt 260 kW teljesítményű, 1400 Nm csúcsnyomatékú, EURO6-os dízelmotorral szerelik. A buszokat 6+1 fokozatú ZF automataváltóval szerelik. Az alváz műszaki kialakítása tartalmazza a Mercedes-Benz autóbuszain megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket, valamint az ITK Csoport által fejlesztett távoli fedélzeti diagnosztikai és kontrolleszközöket, amelyek üzemelési, működési adatokat szolgáltatva teszik lehetővé a járművek távoli ellenőrzését. Ami az utasok számára fontos újítás: a buszokon több USB-csatlakozót is elhelyeznek, így menet közben lehet tölteni a telefonokat, tableteket. A buszon 45 ülő- és 40 állóhely lesz, így összesen 85 utast szállíthat a jármű.

12,5 méter hosszú, 2 ajtós, alacsonypadló-belépésű az új modell

Közben a cégcsoport máris további terveket sző. Bejelentették, hogy az ITK Holding Zrt. és annak leányvállalata bővítette együttműködését a Mercedes-Benz Transporter divíziójával is. A megállapodás alapján a cégcsoport elkezdi a Sprinter és a kishaszonjárművek alapjaira tervezett fejlesztéseket, így a későbbiekben a kisebb járműkategóriákban is piaci szerepet kaphat a társaság. Azt, hogy mekkora szerepre tör a cég a hazai buszgyártásban, jól jelzi: az ITK Holding leányvállalata szerződést kötött a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-vel és a Civis Ház Zrt-vel a cégcsoport jövőbeni fejlesztéseihez szükséges 200.000 négyzetméteres ingatlan megvásárlásáról.

Az utasok számára USB-csatlakozókat is ígérnek

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója a buszbemutatón szót ejtett a tavaly átadott Oktatási, Fejlesztési Központ és Kísérleti Üzemről is: ez nemcsak az autóbuszok gyártásának helyszíne, hiszen itt képzik a jövő szakembereit továbbá ez a létesítményt ad otthont a termék- és gyártástechnológiai fejlesztéseknek.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója a buszbemutatón

– A Mercedes-Benz Hungária Kft. és az ITK Holding együttműködése jó példa arra, hogy miként tud hatékonyan együtt dolgozni egy világvállalat és egy magyar vállalkozás. A Mercedes-Benz Sprinter alváza és az ITK professzionális felépítménygyártói tevékenysége együtt egyedi, különleges piaci igényeket is maradéktalanul ki tud elégíteni. Hangsúlyozom, mindez Magyarországon eredményez hozzáadott értékteremtést – fogalmazott a buszbemutatón Jörg Schmidt, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.06
Megérkezett a Suzuki modellfrissítésen átesett sportos kialakítású kompakt kisautója, a Swift. A....
2020.07.06
Csak ránézésre az. A motorja bizonyítottan állati! Hazudnék, ha azt mondanám, hogy így meg úgy jó....
2020.07.06
Emil Sourek Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.06
Peking az önjáró autókra összpontosít, és immár az 52. fővárosi útszakaszt nyitotta meg az önvezető....
2020.07.06
Jánvári Zsolt, a Forma-1-es Williams istálló magyar rendszertechnikusa szerint kicsit mindannyian....
2020.07.06
Nagy-Britanniában négy hónapja legkisebb ütemben, de így is közel harmadával csökkent a személyautó....
2020.07.06
Máris továbbfejlesztette 2018-ban bevezetett, véletlen gyorsítást megakadályozó rendszerét a Toyota....
2020.07.06
A Pappas Auto Magyarország Kft. útját megalapítása 30. évében töretlen fejlődés kíséri. A vállalat....
2020.07.06
A Suzuki az utóbbi négy évben folyamatosan vezeti a magyar újautó eladásokat, 2019-ben a hazai....
2020.07.06
Már tavaly év végén tapasztalható volt az a tendencia, hogy az olcsóbb áron fuvarozó, sokszor....