Győr

Digitális ikrek segítik a járműipar fejlődését

2021.04.15.

Az ipar számos területén a valóság digitális leképezésével, az úgynevezett digitális ikrekkel pontosabban előrejelezhetők a változások, például a meghibásodások. Így időben hozhatók hatékony döntések, nem kell óriási költséget jelentő rendszerhibához eljutni – hangzott el a győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Ipari Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat (HU-MATHS-IN) által gazdasági szervezetek számára tartott partnertalálkozón.

A győri Széchenyi István Egyetem, valamint a hét hazai egyetem és két kutatóintézet 22 ipari matematikával foglalkozó kutatócsoportját összefogó HU-MATHS-IN február-márciusban online partnertalálkozókat rendezett, hogy ismertesse a gazdaság szereplői számára a HU-MATHS-IN szervezetét, működését, valamint az ipari matematikai módszereknek az ipari, kutatás-fejlesztési és innovációs projektekben elért eddigi eredményeit és további hasznosítási lehetőségeit. A március 30-án megtartott hatodik, utolsó ilyen esemény témája a digitális ikrek járműipari alkalmazása volt.

Dr. Horváth Zoltán, a Széchenyi István Egyetem professzora (fotó: Májer Csaba József/Széchenyi István Egyetem)

Dr. Horváth Zoltán, a HU-MATHS-IN, illetve az európai szervezet, az EU-MATHS-IN elnöke, a győri Széchenyi István Egyetem professzora elmondta, hogy az ipar sok szegmensében régóta használnak számítógépes szimulációkat termékek és gyártási folyamatok tervezésénél, többek között azért, hogy ne kelljen minden próbadarabot legyártani. „Ezen a területen jelent nagy előrelépést a szenzorok által mért adatok felhasználása, így ugyanis folyamatosan újrakalibrálható a szimuláció, és mindig rendelkezésre áll a valóság pontos virtuális mása, digitális ikre. A digitális leképezés óriási értéket képvisel, mert rengeteg valós idejű információt szolgáltat a megfigyelt rendszerről, objektumról, s általa sokkal pontosabban előrejelezhetők a változások, mondjuk a meghibásodások. Így időben hozhatók hatékony döntések, nem kell például óriási költséget jelentő rendszerhibához eljutni” – fejtette ki a kutató. Hozzátette: a partnertalálkozón azt a témakört járták körbe, hogyan készíthetők rendkívül gyors szimulációk. Ehhez gépi tanulás jellegű módszerek alkalmazására van szükség. Az eseményen szó volt a járműipar azon – például áramlástechnikával, gyártósorokkal és gyártórendszerekkel kapcsolatos – kihívásairól is, amelyeknél a digitális ikrek kifejezetten hasznosak lehetnek.

Dr. Horváth Zoltán elmondta azt is, hogy az ipari matematika a matematikai kutatási eredmények (modellezés, szimuláció, optimalizáció, gépi tanulás) módszereinek ipari, gazdasági és különösen innovációs alkalmazását jelenti. Felhasználási lehetőségei rendkívül széles körűek, a járműipartól a mezőgazdaságon át az egészségiparig szinte minden ágazatra kiterjednek, ami forintosítható haszonnal kecsegtet a gazdaság szereplői számára. A HU-MATHS-IN éppen ezért örömmel várja a cégek megkeresését, hiszen az általa összefogott kutatócsoportok sokféle területen tudnak megoldást adni a felmerülő problémákra.

A professzor hozzátette: az ipari matematikai kutatócsoportok több tudományág összefogásával, lényeges matematikai tartalom hozzáadásával érnek el fontos eredményeket. „Rendkívül gyakorlati kutatásokról van szó, és szeretnénk, hogy ezzel a ténnyel a vállalatvezetők és a döntéshozók is minél inkább tisztában legyenek. Ennek érdekében rendeztük meg a partnertalálkozókat, amelyeken a járványterjedés gazdasági hatásai, az egészségiparban használható hálózattudomány és adatbányászat, a gépi tanulás orvosi és ipari környezetben való alkalmazása, a pénzügyi kockázatmodellezés, valamint a járműipari ipari matematikai módszerek álltak a középpontban” – ismertette dr. Horváth Zoltán.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

                                      

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.05.06
Halálos kimenetelű baleset történt kedden délelőtt Torna (Kassa-vidéki járás) közelében - írja a....
2021.05.06
A TOYOTA GAZOO Racing izgalmas küzdelemben kivívott győzelemmel nyitotta meg a Hypercar korszakot a....
2021.05.06
Magyarországon is megrendelhető a Toyota egyik legfontosabb idei újdonsága, a 2021-es ’Év Autója’....
2021.05.06
Az Oktoberfest-et, a hagyományos nagy sörünnepet törölték Münchenben, az IAA-t azonban minden....
2021.05.05
Közlekedési baleset áldozata lett egy magyar autós szerda hajnalban Ausztriában – írja az orf.at ..
2021.05.05
Különleges kivitellel ünnepli a kerek évfordulót a CX-30. ..
2021.05.05
Csehországban az első négy hónapban éves összehasonlításban 12,6 százalékkal 68 510-re emelkedett....
2021.05.05
Omer Gam Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.05.05
Egy traktor a tilos jelzés ellenére behajtott az egyik fénysorompóval biztosított vasúti átjáróba....
2021.05.05
Megkezdődött az Aurus páncélozott limuzinok „civil” változatainak értékesítése. A márka és a modell....