utánpótlás

Egy külföldi motorkerékpár forgalomba helyezésének története

2019.10.29.

Az ember gyarló. Sohasem, vagy csak nagyon ritkán tud megnyugodni azzal, és abban, amilye van. Működjön bármennyire is jól, okozzon bármennyi örömet is, egy idő után újra, másra vágyik. Így vagyok én a motorkerékpárjaimmal. Szeretnék minél többfélét kipróbálni, hiszen csak egy életünk van, abba kell minden élményt belesűrítenünk. Ezért aztán az átlagostól gyakrabban cserélgetem a paripákat. Először próbálkoztam a hazai használt motor kínálattal is, de már évek óta csak külföldről vásárolok magamnak motorkerékpárt. Hogy miért? És mennyire rizikós? Illetve mennyibe kerül? Ha érdekli, tartson velünk, hiszen mai cikkünkben a használt motorkerékpárok magyarországi forgalomba helyezésé lesz a középpontban.

maxpixel.net

Miért jó a külföldi import?

A legfontosabb érv a külföldről beszerzés mellett a hazai motorkerékpár állomány állapota. Sajnos minél idősebb egy gép, annál nagyobb eséllyel fogott ki egy olyan tulajdonost, aki elhanyagolta a karbantartást. A motorkerékpárok annyiban különböznek az autóktól, hogy itt bármilyen probléma sokkal veszélyesebb a vezetőre nézve, tehát a fékeknek, futóműnek, gumiknak szinte létfontosságú feladata, hogy jó állapotban legyenek. Amikor keresés közben folyamatosan belefutottam az állapothoz képest ijesztően alacsony kilométerfutásba, a néhány kereszt kérdésemen elvérzett eladókba, illetve az "akkor szalonba kell menni" frázisokba, akkor döntöttem el, hogy megnézem a külföldi kínálatot. Mert igenis vevőként jogosan várom el, hogy a tíz éves, repedezett gumiabroncs, és a hullámosra kopott féktárcsák az eladónál is javításért kiáltsanak.

Milyen a külföldi használt piac?

A legnagyobb használtautós oldalakon szinte néhány perc alatt szűrhetjük a számunkra érdekes találatokat. Ha találtunk szimpatikus darabot, akkor érdemes elővenni nyelvtudásunkat, hiszen külföldön - például Németországban, vagy Ausztriában, ahonnan a legtöbb külföldi motorkerékpár érkezik, és ahonnan én is vásárolni szoktam -szükségünk lesz legalább egy erős középfokú angolra ahhoz, hogy szót értsünk az eladóval. Mint mindenhol máshol, a jómodor itt is kifizetődő, tehát illedelmesen, és lényegre törően tegyük fel kérdéseinket. Kerüljük az azonnali, "Mi az utolsó ár?" típusú témakört, hiszen nekünk sem esne jól, ha azonnal alkudozna egy érdeklődő. A németek egyébként valóban precíz, és karakán emberek, viszont ne számítsunk semmilyen előzékenységre, vagy kedvességre a részükről. Nekem például nagyon különleges élmény volt az, amikor plusz képeket kértem egy motorkerékpárról, illetve kettőnél több kérdésem volt, és persze külföldről érdeklődtem, így az eladási procedúra is bonyolultabb lett volna, mint egy honi vásárló esetében. Szóval az eladó így a „túl bonyolult” címszóval inkább elállt az üzlet tető alá hozásától. Nehéz, de nem lehetetlen kifogni egy jóindulatú, és segítőkész eladót, de jobb, ha előre senkiről nem feltételezzük ezeket a tulajdonságokat. 

commons.wikimedia.org

Az egyik legnagyobb teher a szállítás

Ha sikerült megállapodnunk az eladóval, akkor minél hamarabb szükségünk lesz egy teherautóra, amivel haza tudjuk szállítani az újdonsült motorkerékpárunkat. Ezzel érdemes sietni, hiszen a jó ajánlatokra nem magyarországnyi, hanem egy többször akkora országból érkezhetnek lehetséges vevők, és könnyen meggondolhatja magát az eladó, ha kap egy másik ajánlatot. Szóval itt máris rizikózunk, hiszen egy olyan járműre tettünk ajánlatot, amit nem is láttunk élőben. Ha sikerült leszerveznünk a transzfert, akkor már csak fel kell kerekednünk, és levezetni körülbelül ezer kilométert, amit erősen ajánlott társaságban véghez vinni, hiszen egyedül nagyon unalmas, és veszélyes is. Nem rossz ötlet, ha összekapcsoljuk egy kirándulással, hosszú hétvégével, így legalább a monoton utazás mellett élmény is marad a kiruccanásból. Ha megérkeztünk, átnéztük, kipróbáltuk, és elöntött a rózsaszín köd, akkor se felejtsük el kitölteni a papírokat. Fontos a kétnyelvű adásvételi, a helyi forgalmi engedély (Németországban Zulassungsbescheinigung Teil 1 és Teil 2) és minden, a motorkerékpárhoz tartozó okmányt, ( például típusbizonyítvány ) is kérjünk el az eladótól. Nem kell meglepődni azon, hogy a külföldi motorkerékpároknál, amik akár bőven elmúlhattak már tíz évesek, mégis megvan az összes gyári kulcsuk, a felhasználói kézikönyvük, a szerviz irodalmuk, és a gyári szerszámkészletük is. És ami a legfontosabb tízből nyolcszor a valódi futást mutatja a kilométerórájuk.

Az a fránya papírmunka

Ha megérkeztünk a fárasztó utazásból, akkor jöhet egy még fárasztóbb honosítási procedúra. Ezt a területileg illetékes közlekedési bizottságnál kezdődik, ahol, ha van érvényes műszaki vizsgája a motorunknak, akkor azt honosítják, ha nincs, akkor egy rendkívüli vizsgával indul a hazai pályafutás, és persze két év friss műszakival. Ez után, vagy ezzel párhuzamosan szükségünk lesz egy eredetiség vizsgálatra, és ezek után következhet a Nemzeti Adó és Vámhivatal meglátogatása, ahol megállapítják a fizetendő regisztrációs díjat, és ezt szépen be is fizethetjük postai csekken. Ezzel nagyjából egy időben már köthetünk kötelező biztosítást, hiszen mindezek után már csak az okmányiroda van hátra, ahol már rendelkeznünk kell a kötvénnyel. Az okmányirodában megkapjuk a hazai forgalmit, törzskönyvet, és persze a rendszámtáblát. Viszont ezek költségeiről, illetve a vagyonszerzési illeték befizetéséről sem szabad megfeledkeznünk. Innen viszont már az új motorunk saját rendszámtáblájával távozhatunk.

goodfreephotos.com

Megér mindez ennyi szenvedést?

A külföldi járművásárlás egyáltalán nem való mindenkinek. Szükség van hozzá egy elég jó emberismeretre, nagyon fontos, hogy felkészültek legyünk a megvásárolandó típusból, hiszen minden típushibáját tudnunk kell, és még kiutazás előtt minél jobban ki is kell deríteni azokat. Szabadidőre is szükség lesz, mivel ez minimum egy egész hétvégés elfoglaltság lesz. És ami a legfontosabb, külföldről nagyon ritkán lehet olcsóbban hozzájutni egy adott típus, mint itthon. Áresésre csak a hibás, vagy sérült (Német piacon "Bastler" elnevezéssel), motorkerékpár esetén van kilátás. Ami jó, annak mindenhol megkérik az árát. A különbség az, hogy ha valamit nyugati piaci áron veszünk meg, akkor az nagy valószínűséggel tudni fogja azt a műszaki, és esztétikai színvonalat, amire érdemes volt pénzt, és energiát költeni.  Ha nem sikerült minden kérdésre választ kapni, vagy megosztaná a külföldi járművásárlással kapcsolatos jó, vagy rossz történeteit, tapasztalatait, azokat szívesen várjuk közösségi oldalunkon.

pixabay.com

Amikor megfordul a tendencia, és a németek jönnek hazánkba motorért: itthon a Simson a kurrens kismotor, ezért pont a németek járnak hozzánk, és persze a nepperek is nagy mennyiségben viszik őket eladásra külföldre. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....
2022.07.04
Az NHTSA amerikai közlekedési hatóság közzétette az első jelentését a vezetéstámogató- és....
2022.07.04
A Hódmezővásárhelyről 13:31-kor Szegedre indult, 33021 pályaszámú vasútvillamos (33021)....
2022.07.04
Egy terepjáró katonai felszereléssel – írja a Stern.   ..
2022.07.04
A robotrendelések ismét megugrottak az első negyedévben az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy a....
2022.07.04
PR szakembert igazolt a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatósága: június közepétől Uzoni Eszter....
2022.07.04
- Romániában 23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első fél évben a....
2022.07.04
A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet....
2022.07.04
- Megkezdődött szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási főidénye: 17 kikötőben....
2022.07.04
A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német....