Malév

Egykori Malév gépek, amik a mai napig ellátogatnak hozzánk

2024.04.23.

Kicsi a világ: szoktuk mondani, amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozunk. De ki gondolta volna, hogy egykori Malév gépek a mai napig Ferihegyen teljesítenek szolgáltatot.

Tizenkét éve, hogy leállt a Malév. Azt hiszem, hogy mindenkinek az emlékezetébe égett 2012 február 3., amikor a teljes magyar Boeing 737 flotta elhagyta Ferihegyet, hogy együtt induljanak el Shannonba, Írországba, vissza az ILFC-lízingcéghez. Olyan hamar történt, a mai napig annyi kérdés van a történet körül. Ugyanakkor van néhány egykori Malév gép, ami a mai napig ellátogat hozzánk, én pedig repülőgép rajongó és fotósként (repülő spotterként) gyakran le is kaptam őket már más légitársaság színeiben.

Mintegy 18 darab NX, azaz következő generációs Boeing 737 alkotta a Malév flottáját, amiket 2003 tavaszától szállítottak le folyamatosan. Ezek között volt -600-as, -700-as és -800-as alváltozat is, hosszúságtól és kapacitástól függően. A legtöbbjük orosz cégekhez került először, de egy jó adagot például az Egyesült Államokba szállítottak, ahol most is a fapados Southwest repüli őket. A legkisebb 737-600-as modellekből a Planespotters.net adatbázisa szerint egy sem maradt életben, mindegyiket szétbontották. Ugyanakkor például az egykori HA-LOH lajstromjelű 737-800-as gép épp tavaly látogatott meg minket a 2023-as Európa-liga döntő ideje alatt a horvát ETF Airways színeiben.

Volt egy speciális, Oneworld-festésű Boeing 737-800-asunk is, amit nagy szeretettel fotóztunk Ferihegy mellett. Ő először a dél-koreai Easter Jetnél repült, míg végül újra visszakerült Európába és jelenleg a lengyel Enter Air légitársaságnál teljesít szolgálatot SP-ESI lajstromjellel. Rendszer látogatónk az Enter Air így bármikor ellátogathat hozzánk is. Ugyanez igaz az egykori HA-LOA és -LOB lajstromú Boeing 737-700-asokra, amik jelenleg a cseh Smartwingsnél teljesítenek szolgálatot.

Aztán ott vannak a Classic 737-esek, amiket még az új generációs változatok előtt használt a Malév, mégis aktívak a mai napig. Sőt, hozzánk is gyakran ellátogatnak. A 737-400-asok közül az egykori HA-LEN és HA-LEO ma a spanyol Swift Airnél repül, utóbbi ráadásul szinte napi szinten meglátogatja Ferihegyet is, amikor éppen ide van beosztva szolgálatra, mint teherszállítógép. Ugyanakkor az egykori HA-LED, - LES és -LET lajstromú Malév gépek is többször ellátogattak hozzánk az évek során a Norwegian fapados légitársaság által.

Szintén érdekesség, hogy a Malév szélestörzsű Boeing 767-200ER típusú gépeiből egy a mai napig Ferihegyen található. Míg függőleges vezérsíkja éppen az Aeropark parkolóját díszit, addig a gép törzse jelenleg is a torony mellett van letárolva. Aztán ott vannak a légcsavaros Bombardier Dash-8-asok, amikből négy teljesített szolgálatot a Malév színeiben. Közülük három a norvég Wideroe légitársasághoz került és teljesít szolgálatot a mai napig. Közülük egyet magam is lekaptam Koppenhágában, leszállás közben.

Még sokan emlékezhetnek a kiterjedt Fokker 70-es flottánkra is. Mind az öt gép aktív a mai napig, ami sokat elmond strapabíróságukról. Néhány gép kitérőt tett a román Carpatairnél és nálunk is jártak néha, de ma már mindegyik az ausztrál Alliance Airlines-nál teljesít szolgálatot. Jómagam az egykori HA-LMD-t kaptam le még KLM Cityhopper színekben. Hozzánk sosem látogatott el, nekem kellett Amszterdamba menni érte.

Fotók: Tolnai Márk

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
Verőce térségében találták meg hétfőn a település közelében több mint egy hete történt hajóbaleset....
2024.05.27
Egy olcsónak tűnő C-osztály valódi arca ..
2024.05.27
Emberek közé hajtott egy terepjáró szombaton délután Červená voda községben, a Sabinovi járásban,....
2024.05.27
A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban....
2024.05.27
Május utolsó hétvégéjén, a japán motorsport legnagyobb jelentőségű versenyén debütált a megújult....
2024.05.27
A Volkswagen és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) még négy évig folytatja sikeres együttműködését.....
2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....