Kína

Egyre több drónpilóta kell Kínának - ebben is nagyhatalom

2016.02.01.

– A világ legnagyobb déróngyártójának számító Kína híján van a drónokat kezelő személyzetnek, ezért az országban gomba módra szaporodnak azok az iskolák, ahol vállalati alkalmazottak és hobbisták is elsajátíthatják biztonságos vezetésüket, működtetésük titkait.

A kelet-ázsiai országban a távirányítású repülő eszközöket a 3D-s városi térképészettől és a filmgyártástól kezdve a katasztrófavédelmen és a környezetvédelmi célú megfigyeléseken át az elektromos hálózatok karbantartásához ugyanúgy használják, mint például rendőrségi megfigyelésre, vagy éppen tömegoszlató könnygáz bevetésére.

Kínában körülbelül 400 drón gyártó üzem működhet, akik termelésükkel az ágazatnak világméretekben körülbelül a 70 százalékát fedik le. Nem csak belföldi felhasználásuk, de exportjuk is rohamosan növekszik. Becslések szerint országszerte csak az idén több mint 10 ezer új drónkezelő földi "pilótára" lesz szükség, miközben összesen csupán ezer körül van a szakvizsgával rendelkezők száma. Mindeközben egyre többen vannak olyanok is, akik csupán hobbiból, kedvtelésből szeretnének az online áruházakban is szabadon megvásárolható drónokat röptetni.


Egyelőre több mint negyven oktatási intézmény hirdet felkészítő tanfolyamokat, amelyeket elvégezve az érdeklődők megkísérelhetik letenni a drón vezetési engedélyhez szükséges állami hatósági vizsgát. Ezt olyan eszközökhöz írják elő, amelyek 7 kilogrammnál többet nyomnak és 120 méternél magasabban képesek repülni.

Az egyik érintett vállalat a TT Aviation Technology Co., amely amellett, hogy gyárt és értékesít drónokat, beszállt az oktatási üzletbe is. Kéthetes kurzusáért a hallgatóknak fejenként 8 ezer jüant (350 ezer forint) kell kifizetniük. Ez Kínában is inkább kéthavi átlagfizetésnek számít, mint egyhavinak.

A tanfolyam szervezői diákjaikkal megismertetik a vonatkozó szabályokat, megtanítják őket a szimulátorok használatára és az "igazi" drónok vezérlésére. A drónágazatot a központi kormány is támogatja, mivel része azon törekvéseknek, amelyek a gazdaság széles területein mutatkozó munkaerőhiányt, illetve egyre dráguló munkaerőt a technológiai fejlesztésekkel, robottechnikával és automatizálásokkal igyekszik ellensúlyozni.


A szaporodó polgári célú felhasználók az AP amerikai hírügynökségnek azt is elmondták, arra számítanak, hogy mielőbb elkészül az az országos jogszabálygyűjtemény is, amely egyértelműsíti az úgynevezett "multikopterek" használatának, reptetésének szabályait. Alapvetően azt, hogy hol vethetők be és hol nem.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.26
Hétfőn az éjszakai órán két súlyos baleset is történt - jelenti a Katasztrófavédelem. ..
2024.02.26
Idén a kínai márkáké lesz a főszerep, de a Renault Csoport is jelen lesz a Daciával együtt. ..
2024.02.26
A 2024-es év autója a Renault Scénic. A modell 329 ponttal nyerte el az Év Autójaként is emlegetett....
2024.02.26
És rekord mennyiségű víz kellett az eloltásához.    ..
2024.02.26
Helyben előállított villamosenergia segíti a Magyar Suzuki energiaellátását: hétfőn hivatalosan is....
2024.02.26
Négykerekű, három személyt egymás mellett szállító, nagy teherbírású, mini terepjáró a Polaris....
2024.02.26
Ezúttal sem úszták meg a gyorshajtók. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. Kerületi....
2024.02.26
Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának új elnöke és Alfons Dintner, a vállalat leköszönő....
2024.02.26
„Innováció, hatékonyság, megújulás – képzésfejlesztési lehetőségek a felsőoktatásban” címmel....
2024.02.26
A győri Széchenyi István Egyetem kiemelt figyelmet fordít arra, hogy innovatív módon járuljon hozzá....