MABISZ

Együtt a gyermekek biztonságáért Közép- és Kelet-Európa útjain

2021.09.21.

Szeptember 20-ról számos országban a Biztosítás Világnapjaként emlékeznek meg, és ezen a napon ünneplik a gyermekek napját is. Nyolc közép-és kelet-európai ország olyan lehetőségként tekint erre a napra, amikor közös akciókkal tudja növelni a gyermekek biztonságát, elsősorban a közúti forgalomban. 

A gyerekek eltérően viselkednek a közutakon, mint a felnőttek. Másként látnak, hallanak, éreznek, más perspektívából érzékelik a környezetüket, és gyorsabban elterelődik a figyelmük. Így könnyebben ki vannak téve a baleseteknek. A gyerekeknek ezért a lehető legnagyobb védelemre és támogatásra van szükségük, hogy a legjobban fel legyenek készítve a biztonságos életre. Mégis, minden erőfeszítés ellenére, naponta történnek a gyerekeket érintő súlyos balesetek.

Illusztráció: Tóbiás és Balambér

A rendőrség és a közlekedésbiztonsági intézetek kiemelt erőfeszítéseinek, a civil társadalom a civil társadalom növekvő elkötelezettségének, az infrastrukturális módosításoknak valamint technikai-digitális  haladásnak köszönhetően a balesetek gyakorisága és súlyossága csökkenő tendenciát mutat. Ám a tragédiák száma még mindig magas, így összehangolt együttműködés kell ahhoz, hogy elérjük az Európai Bizottság Vision Zero kezdeményezése által kitűzött célt, ti. hogy senki se váljon közúti baleset áldozatává.

Annak érdekében, hogy különösen a gyermekeket illetően a lehető leghatékonyabban csökkentsük a balesetek kockázatát, a Biztonság Hete jó tapasztalatai alapján magyar kezdeményezésre bolgár, horvát, lengyel, magyar, osztrák, román, szlovák és szlovén biztosítási valamint közlekedésbiztonsági szervezetek, hatóságok és oktatási intézmények egyesítették erőiket, hogy szeptember 20-án közösen, a gyermekek biztonságára helyezzék a hangsúlyt.

A közös kezdeményezés célja, hogy a gyermekek hasznos segítséget kapjanak a veszélyek felismeréséhez és a megfelelő kezelésükhöz, valamint, hogy ráirányítsák a figyelmet arra a tényre, hogy mindannyian felelősek vagyunk a gyermekekért, hiszen ők a közúti közlekedés legsérülékenyebb szereplői. A közös megelőző akciók sorában vannak játékos biztonsági tréningek gyermekeknek, online vetélkedők és közösségi médiakampányok. Ősszel különösen előtérbe kerülnek az olyan időszerű témák, mint hogy melyik az iskolába vezető biztonságos útvonal vagy a rossz látási viszonyok közötti megfelelő magatartás.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.23
Elindult az Év Magyar Autója 2022-es évad zsűrizése, az első közös teszten villanyautókat....
2021.10.23
Egy kerékpáros vesztette életét, miután összeütközött egy személygépkocsival - írja a police.hu ..
2021.10.23
Az elkövetkezendő héten rövidített munkaidő (Kurzarbeit) lesz a Mercedes rastatti gyárában. Ennek....
2021.10.23
Európa legnagyobb autógyártója a chipválság ellenére meg tudta duplázni az elektromos járművek....
2021.10.23
A Nissan nemrég mutatta be a 80-as évek Nissan Hardbody off-road bajnokai által inspirált, az....
2021.10.23
A Bridgestone bejelentette legújabb, túramotor-kerékpárokra fejlesztett Battlax Adventure Trail....
2021.10.23
Megszűnt az útlezárás az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalán, Hatvannál, ahol halálos....
2021.10.23
Lipcse városa 2025-től csak elektromos autókat akar engedélyezni a személyszállításban. Ennek....
2021.10.23
Szolgálat közben balesetet szenvedett és életveszélyesen megsérült egy motoros rendőr Budapesten -....
2021.10.23
Nem sok autótípus mondhatja el magáról, hogy 50 milliónál is több példányt adtak el belőle, amióta....