vezetéstechnika

Életveszélyes szituációk kivédését is begyakorolhatjuk a tesztpályán

2019.11.17.

A járművezetés élethosszig tartó tanulást igényel – mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. 

Egyre több baleset történik az utakon, és sok a tapasztalat hiánya miatt következik be. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a gépjárművezetői tanfolyamok nem hatékonyak. Magyarországon három vezetéstechnikai pálya is található, ahol a sofőrők különböző vezetési szituációkat gyakorolhatnak be a szakemberek segítségével.

A járművezetés élethosszig tartó tanulást igényel – mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Véleménye szerint a rengeteg közúti baleset nem arra utal, hogy a gépjárműveztetői tanfolyamok nem hatékonyak, hanem arra, hogy a sofőrök nem figyelnek egymásra. Hozzátette, több esetben a kellő rutin hiánya is balesetet okozhat.

Kiemelte, Magyarországon három vezetéstechnikai pálya is van, ahol számos hétköznapi szituációt begyakorolhatnak a gépjárművezetők szakemberek segítségével. Hozzátette, ilyen pálya található a Hungaroringen, Budapesten és Zsámbékon is.

Mészáros Ferenc közeledésbiztonsági szakértő, a friss jogosítványtulajdonosok mellett a gyakorlott sofőröknek is azt ajánlja, hogy keressenek fel tanpályákat, mert több olyan technikát is megtanulhatnak, ami kimarad a tanfolyamok anyagából. Ilyen például a vészfékezés technikája is. Kiemelte, a technika lényege, hogy olyan erővel fékezzenek a gépjárművezetők, ami a legnagyobb lassulást éri el az adott járműnél.

A balesetek megelőzésére jó megoldás lehet az osztrák modell átvétele is, mely szerint a friss jogosítványtulajdonosat két évig tapasztalt B kategóriás sofőr kell segítse, felügyelje vezetés közben – mondta Mészáros Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő.

Knezsik István arra hívta fel a figyelmet, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium által létrehozott Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont Nonprofit Kft. jelentősen lerövidíti a járművezetői vizsgákra történő várakozási időt.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.14
Ester Lauringson Észtországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.14
Az Oroszországi Gépjárműgyártók Szövetségének  közlése szerint idén júniusban 14,6 százalékkal....
2020.07.14
A baleset miatt lezárták az érintett útszakaszt - jelentette a Katasztrófavédelem 15 óra után 1....
2020.07.14
Az év első öt hónapjának mérlege alapján a Toyota-csoport és a Toyota márka egyaránt vezeti az....
2020.07.14
A Magyar Kerékpáros Szövetség vizsgálatot indít az I. Grand Gella Giro Kupán vasárnap történt....
2020.07.14
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem partnerei, a Knorr-Bremse, a Magyar Közút, az....
2020.07.14
Egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki végzésben a Kiskőrösi Járási Bíróság a hatéves....
2020.07.14
A magyar kamionsofőrök az idei évben sem maradnak megmérettetés nélkül. Az ,,5 tengelyen-biztos....
2020.07.14
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt július 13-án 20 óra 45 perc körül Hodász....
2020.07.14
Fantasztikus versenyzéssel egy első és egy hatodik helyet szerzett Vogel Adri és Notheisz Ivett a....