Cupra

Előbb nyílt Budapesten Cupra bemutatóterem, mint Bécsben

2024.05.15.

Május elején Budapest belvárosában, a Károly körút 7. szám alatt nyílt meg a régió első Cupra Garázsa, így az osztrák tulajdonosi hátterű Porsche Hungária Ausztriát is beelőzte az úgynevezett Cupra Garage in the City bemutatótermével.

A nagyközönség előtt május 6-án nyílt meg a valóban  exkluzív „szalon”, ami a klasszikus értelemben nem márkakereskedés, de innentől kezdve az országban itt lesznek elsőként kiállítva a spanyol márka legfrissebb modelljei. – A betérő ügyfeleket ellátjuk a legfontosabb információkkal, segítünk nekik autót konfigurálni, majd továbbirányítjuk őket nekik leginkább megfelelő Cupra kereskedésbe, amelyből az év végére szám szerint már 10 lesz Magyarországon – mondta a május eleji „sajtómegnyitón” Rozgonyi Ádám márkaigazgató.

Megtudtuk, gyári koncepció, hogy a metropoliszokban közel vigyék a márkát az ügyfelekhez, erre tökéletesen alkalmas a Budapesten a Károly körúti bemutatóterem. – Tudatosan nem akartuk az Andrássy utat, a luxuskörnyezet szemben állt volna azzal az iránnyal, hogy a Cupra elérhető árú márkaként definiálja magát – árnyalta a helyszínválasztás kapcsán az esetleges felvetéseket a szakember.

A jövőben sajtórendezvényeknek és tréningeknek is helyet adó bemutatótermet április végén zárt körben már felavatták, akkor a gyári szakemberek és a flottapartnerek vendégeskedtek Budapest belvárosában. A hétfőtől szombatig nyitva tartó, a Zsinagóga és Madách tér között található 100 négyzetméteres showroom személyzete a márka szakértőiből, az úgynevezett Cupra Masterekből áll, akik mindent tudnak a spanyol cég modelljeiről. A „garázs” természetesen helyet ad a márka egyedi divatkollekciójának is, az autók mellett.

A két nyitódarab egyike a teljesen elektromos Cupra Tavascan, amely már a magyarországi bevezetés előtt is látható. Nem kevésbé érdekes modell a másik kiállított ritkaság, a Formentor VZ5 Century Bronze limitált kiadású verziója sem. Utóbbiból mindössze 222 darab készült. Neve is jól jellemzi e modellt: a „VZ” a spanyol „Veloz”, azaz „tempós”, „gyors” rövidítése, míg az „5” az öthengeres motorra utal.

A Century-bronz limitált kiadást egyedi külső és belső kiegészítők egész sora jellemzi, a külső visszapillantó tükrök házai és a kipufogóvégek szénszálas réz (Carbon Fiber Copper) felületétől a 20 col peremátmérőjű, réztónusú (opcióként fekete) könnyűfém keréktárcsákon át, egészen a sötétkróm CUPRA feliratig, illetve a külső és belső rézárnyalatú emblémákig. A beltérben fekete CUPBucket-ülések és díszvarrásokkal kidolgozott fekete műszerfalborítás erősíti a sportos hangulatot. Ajtókárpitja dekorbetétjén ott a lézergravírozott sorszám, a Károly körúton kiállított darab a 139. Ezen kívül csupán egy példány van Magyarországon.

A Cupra Formentor VZ5 hajtásáról a mára ikonná vált, győri gyártású, öthengeres, 2,5 literes TSI-motor gondoskodik, amely 390 LE (287 kW) teljesítményt és 480 newtonméter maximális forgatónyomatékot produkál. A lágy fokozatváltások jellemezte, kettős tengelykapcsolós DSG-sebességváltóhoz csatlakozó erőforrással, illetve jellegzetes hangzásvilágával egyedülálló autó született.

A másik kiállított autó, a Cupra Tavascan, a márka második tisztán elektromos modellje 2024 harmadik negyedévében érkezik. Az autót Barcelonában fejlesztették, ám az első igazi Cuprától, a Formentortól eltérően nem Spanyolországban, hanem Kínában, a Volkswagen helyi gyártósorain készül. A 4,64 méter hosszú, 186 centi széles és 1,6 méter magas, bőven 500 kilométeres hatótávú modellt itthon még be sem árazta a Porsche Hungária. Ez a legnagyobb CUPRA és az első, amelyik megvilágított logóval büszkélkedik, ezt, illetve a féklámpába integrált logót is tovább viszi majd a márka a következő modellekre.

Az újdonságok sorában a Tasvacant a kizárólag Győrben gyártott, még az idén megérkező Cupra Terramar követi majd. A modellt az Audi Hungaria a meglévő gyártási infrastruktúrába integrálja, tehát ugyanazon a gyártósoron készül majd a Terramar, mint az Audi Q3 és Q3 Sportback modellek.

2025-ben jön a Raval, a Cupra első elektromos városi kisautója. Bár a márkát csak néhány éve alapították, már közel 600 ezer Cupra rója az utakat - eddig 2466 darabot regisztráltak belőle Magyarországon. Az idei év első négy hónapjának darabszáma bíztató, azaz 235, az pedig még inkább, hogy van egy 200-as flottamegrendelésük, többségében dízel motorral. Mint kérdésre válaszolva elmondták, az idei terv egyébként 1500 Cupra értékesítése.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..