Waberer's

Emelkedő bevétel mellett csökkent a Waberer's eredménye

2024.05.15.

- A Waberer's International Nyrt. 196,7 millió euró árbevételt ért el az első negyedévben, ami 11,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, az EBIT (kamat- és adófizetés előtti eredmény) 11,2 millió euróról 8,5 millió euróra csökkent - tette közzé negyedéves számait a szállítmányozó társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tájékoztatás szerint a negyedéves nettó eredmény a bázisidőszaki 10,4 millió euróról 1,1 millió euróra esett vissza, részben a pénzügyi soron elkönyvelt 5,7 millió eurós veszteség miatt.

Tóth Szabolcs gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes az eredményeket bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a rekord negyedéves árbevételhez hozzájárult, hogy a kedvezőtlen európai konjunktúra ellenére a társaság mind a három üzletága növekedni tudott, és a korábbi negyedévek átlaga felett alakult a forgalom.

A társaság negyedéves számaira pozitív hatással volt a 2023-ban bejelentett és 2024 első hónapjaiban lezárt két akvizíció: a vasúti logisztikában meghatározó szereplő PSP (Petrolsped) csoport, valamint a szerbiai MDI disztribúciós társaság többségi részesedésének megvásárlása - jelezte.

A nemzetközi fuvarozási szegmens (ITS) árbevétele 6,4 százalékkal 118,4 millió euróra nőtt, míg az EBIT 2 millió euró veszteség lett az előző évi 1,8 millió euró nyereség után. A PSP konszolidációs körbe bevonása 0,3 millió euróval javította a szegmens EBIT teljesítményét.

A szerződéses logisztikai szegmens (RCL) negyedéves árbevétele 16,9 százalékkal 58,5 millió euróra emelkedett. A szegmens EBIT-je sikeres ügyfélakvizíciók hatására 14,8 százalékkal 4,6 millió euróra nőtt.

A biztosítási szegmens 5,9 millió euró rekord EBIT-tel zárta a negyedévet, 9,5 százalékos növekedés mellett, míg az árbevétel 21,4 százalékkal 23 millió euróra nőtt. A javuló profitabilitás a magas befektetési eredményeknek köszönhető, illetve a biztosítási ügyfélportfólió is 15 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben - tájékoztatott Tóth Szabolcs.

Az első negyedéves eredmények után a menedzsment nem változtatott az év elején publikált eredményvárakozásain: az újonnan megvásárolt cégek tulajdonarányos árbevételét is beleszámítva közel 800 millió eurós árbevétellel és 40 millió eurót meghaladó EBIT-tel számol 2024-ben, részben a várhatóan erősebb második félévi teljesítmény alapján.

Tóth Szabolcs az idei év stratégiai mérföldkövei között említette az ecseri raktár idén nyárra tervezett átadását, amelynek eredményhatása már a harmadik negyedévtől jelentkezhet. A két lezárt akvizícióval együtt ezek a stratégiai projektek éves szinten 4-5 millió euróval növelhetik az EBIT-et. A debreceni raktárbázis tervezése elindult, ennek befejezése 2025-re várható - mondta.

A 2027-ig szóló stratégiai célokról szólva a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy szerződéses logisztikai szolgáltatásoknál a régiós fókusz kerül előtérbe, a magasabb hozzáadott értékű e-kereskedelmi és in-house szolgáltatások, valamint saját raktárkapacitások fejlesztésével, míg a nemzetközi fuvarozási szegmensben a közúti fuvarozás felől a multimodális szolgáltatások felé mozdulnának. A biztosítási üzletágban pedig a termékportfólió további diverzifikációját és felvásárlást is terveznek.

Kérdésre válaszolva Tóth Szabolcs elmondta: a Waberer's profitálhat abból, hogy a világjárvány után az ellátási láncok rövidültek, és ezzel párhuzamosan az Európán belüli szállítási láncok megerősödtek.

A Posta Biztosító tenderen hamarosan eredményt hirdetnek, a hatósági jóváhagyás várhatóan az év végére lezárul. Amennyiben a Waberer's fut be győztesen, az jelentősen átalakíthatja a cégcsoport bevételi struktúráját - húzta alá. Elmondta: hosszabb távon a hulladékgazdálkodásban való együttműködés a Mollal, mint új stratégiai tulajdonossal, jelentős üzleti lehetőséggel kecseget.

A Waberer's részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén a prémium kategóriában kereskednek. Tőzsdezárás előtt részvényt 4100 forinton jegyezték, keddi záró értékénél mintegy 0,8 százalékkal alacsonyabban. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb árfolyama 4190 forint, a legalacsonyabb 1900 forint volt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..