belsőégésű motor

Érdekes jövő: belsőégésű vs. elektromos

2019.05.17.

A belsőégésű motorok továbbra is használatosak lesznek a jövőben. A németországi Baden-Badenben tartott, 6. Nemzetközi Motorkonferencián a szintetikus tüzelőanyaggal hajtott, zéró emissziós belsőégésű erőforrások álltak a középpontban.

450 mérnök érkezett a konferenciára különböző kutatófejlesztő cégtől, hogy megvitassa a belsőégésű motorokat nélkülöző mobilitás és szálltmányozás jövőjét a rangos világrendezvényen. Az esemény tudományos igazgatója, Dr. Johannes Liebl szerint a motor és üzemanyag párosításával kialakított rendszerre kell fókuszálni. Nyitóbeszédéből megtudhattuk, hogy szerinte is komoly potenciál rejlik a mesterséges tüzelőanyagokban a belsőégésű erőforrások szén-dioxid mentesítése terén, még akkor is, hogyha a jelenleg zajló fejlesztések ellenére az elkövetkezendő öt évben nem várható piacképes szintetikus üzemanyag.

A tisztán elektromos, akkumulátoros járművekkel ellentétben - a nyelvek azt beszélik, hogy -ezen üzemanyagok egyértelműen előnytelenek a hatékonyságot és a költségeket nézve. Azonban ezzel párhuzamosan a flották és a szállítóeszközök tekintetében szigorúan korlátozottak a tisztán akkumulátoros elektromos járművek. Ez azt jelenti, hogy az elektromos atutók nem fogják megoldani problémáinkat.

Dr. Wolfgang Warnecke, a Shell Global Solutions Germany munkatársa a szintetikus üzemanyagokról beszélt.

„Az égés a mobilitás szükséges része marad. Nincsen egyértelmű és jó válasz, a jövő mindenki számára összetett. A tény, hogy továbbra sincsen alternatívája a belsőégésű motoroknak a szállítmányozásban, a hajózásban és a repülőiparban, megerősíti ezt” – mondta Warnecke. „A jövő fenntartható mobilitása életciklus-elemzést fog megkövetelni egy integrált és közös megoldásért.

A szállítmányozási szektor dekarbonizálása

A Ford üzemanyagspecialistája, Dr. Ulrich Kramer ismertette a márka szénmentes fuvarozási jövőjére vonatkozó terveit. A többféle forgatókönyv mellett a középpontban egy költséghatékony kalkuláció állt egy elképzelt, elektrifikált, 2050-et író világban.

Az akkumulátoros, elektromos járművek nagyon hatékonyak az üzemanyagcellás társaikhoz képest. Azonban van árnyoldaluk is: egyik oldalról nagyon drága az infrastruktúra, amelynek nagy energiatovábbításra és –tárolásra kell képesnek lennie, illetve másrészről nagyon magasak a járművek költségei.

„A tisztán elektromos autók és az üzemanyagcellás kivitelek költségrizikója extrém magas” – mondta Kramer. Még akkor is, hogyha egyelőre nem piacképesek az elkövetkezendő 5-10 éveben, a szintetikus üzemanyagok nem igényelnek ennyire nagy mértékű befektetést a szén-doxid csökkentés terén, mint az akkumulátoros járművek.

Felhasználói ösztönzés

A harmadik kulcsfontosságú szempont a fenntartható járművek erőforrásainak költségeihez és piaci elfogadásához kapcsolódott. A vezetés gazdasági elemzésében Dr. Ulrich van Suntum professzor egy olyan kibocsátási árrendszert üdvözölt, amely a költségeket közvetlenül a fogyasztóhoz kapcsolja. A CO2-csökkentés, amelyet a fogyasztó saját ösztönzésére tesz, értelemszerűbb, mint a jelenlegi „tervgazdasági” megközelítés, amely a vonatkozó jogszabályok kiadásával kívánja csökkenteni a kibocsátási határértékeket. Végül is, a "vezetés nagyon fontos az embereknek" - emlékeztet minket Van Suntum. Úgy véli, hogy a kibocsátási jogok kereskedelmével kapcsolatos "jelző és ösztönző funkció" döntő mechanizmus lesz.

Forrás: 
www.springerprofessional.de

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.06.17
A világ autóiparának és autófejlesztésének egyik emblematikus alakja, Wolfgang Reizle nyilvánította....
2021.06.17
„Felvillanyozva” juthatnak el Budapesten, a foci-Eb hivatalos szurkolói zónájába azok a....
2021.06.17
Kénytelenek voltak betörni a tűző napon parkoló autó egyik ablakát - írja a police.hu   ..
2021.06.17
A szeptemberi IAA koncepciójáról még nem döntöttek végleg, de a látogatóknak valószínűleg FFP2-es....
2021.06.17
A pandémia szorítása után sokan indulnak útnak nyaralni autóval Európa különböző országaiba. A....
2021.06.17
Nagy szabású közös projektet indít a Japán Űrkutatási Ügynökség (Japan Aerospace Exploration Agency....
2021.06.17
Egy részlegesen kiépített, használaton kívüli vasúti átjárón teherautóval próbált meg áthajtani az....
2021.06.17
Akkora az érdeklődés a Lamborghini sportautói iránt, hogy az idei kapacitások gyakorlatilag majdnem....
2021.06.17
A Jaguar Land Rover az új Land Rover Defenderre épülő, hidrogénüzemű (hydrogen fuel cell electric....
2021.06.17
„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” Az Autós Nagykoalíció....