vírushelyzet

Érted vagyunk – Biztonságos közlekedés a vírus árnyékában

2021.11.12.

Közlekedés közben már régóta nem csak a baleset veszélye áll fenn.

A Generali Biztosító és az Autószektor közös közlekedésbiztonsági sorozata.

Közlekedni szinte minden nap, mindenkinek kell. Ezen nem változtatott a közel két éve velünk élő pandémia sem. De mit tehetünk, hogy ne csak a baleseteket kerüljük el, hanem – ha egy mód van rá – a vírust is?

Gyalogosan

Egy járványos időszakban talán a gyaloglás jelentheti a legbiztonságosabb közlekedési formát, ugyanis a vírus elleni védekezés alapvető feltétele, hogy lehetőleg minél nagyobb távolságot tartsunk más emberektől.

Azt mondják, ez a biztonságos távolság legalább 1,5 méter, ami az utcán könnyen tartható. Fontos szempont az is, hogy gyaloglás közben a legtöbb esetben nem vagyunk zárt térbe szorítva, ahol a levegőben keringő fertőző részecskék könnyebben megmaradhatnak.

Azért séta közben sem vagyunk teljesen biztonságban. Egy aluljáróban például könnyedén előfordulhat, hogy összezsúfolódnak az emberek és a viszonylag zárt tér miatt megnövekedik a fertőzésveszély.

Bár nem zárt tér, de egy gyalogátkelőhely előtt a zöld jelzésre várakozva is feltorlódhatnak a gyalogosok, ahol nincs meg a biztonságos távolságunk másoktól.

Ha máshol nem is kötelező, de ezeken a helyeken érdemes felvenni a maszkot.

Kerékpárral

Saját kerékpárral közlekedve is viszonylag biztonságban lehetünk, ám ha esetleg szorosan követünk másokat, akkor előfordulhat, hogy az általa kilélegzett, esetleg fertőző levegőt mi kapkodjuk be. Tartsunk kellő követési távolságot bringával is!

Közösségi, bérelhető kerékpár használata esetén ne feledkezzünk meg arról, hogy az előző bérlő potenciális veszélyforrás, ezért használat előtt a kerékpárt, utána pedig a kezünket igyekezzünk fertőtleníteni!

Közösségi közlekedéssel

Az autóbuszokon, metrón, vagy villamoson való közlekedés a legnagyobb fertőzésveszéllyel járó forma. Nem csak a járművek utasterének zártsága jelenti a problémát, hanem az ülések, kapaszkodók fertőzöttsége is nagy kockázattal jár.

A metrón utazókra még az állomások levegője, a mozgólépcsők korlátja is veszélyt jelent, ezért akkor járunk el felelősen, ha a tömegközlekedési eszközökön, de már a megállókban is maszkot viselünk, utazás után pedig gondosan kezet mosunk, vagy egyéb módon fertőtlenítjük a kezünket.

Saját autóval

Amennyiben a saját autónkat használjuk, viszonylag biztonságban tudhatjuk magunkat a vírusok elől. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy ha mi magunk visszük be a fertőzést az autóba. Ezt úgy a legegyszerűbb elkerülni, ha időnként fertőtlenítő hatású törlőkendővel áttöröljük a kormányt, a váltókart, és a leggyakrabban használt kapcsolókat. Legyünk óvatosak, egyes termékek kárt tehetnek az utastér anyagaiban, ezért új termék esetén minden esetben végezzünk egy kevésbé látható helyen próbatisztítást!

Ez már talán túlzás, de azért nem árt óvatosság

Legfontosabb a higiénia

Összefoglalva, a legfontosabb, hogy egyéni higiéniás módszereinkkel védekezzünk a vírus ellen. Fontos a gyakori fertőtlenítés, a maszkhasználat.

Ezen felül természetesen a védőoltások segíthetnek a vírus elleni küzdelemben, mert minden elővigyázatosság ellenére is előfordulhat a megfertőződés, és akkor az immunrendszerünkre kell támaszkodnunk.

Cikkünk megjelenését a Generali támogatta.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....
2024.06.16
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában ahhoz adunk tippeket, hogyan mutassunk jó példát a....