Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Esős napok, csúszós utak: jó tanácsok az őszi közlekedéshez

2022.10.02.

A csúszós utakon, esőben másképp kell közlekedni, mint nyáron, ezért Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában mutatunk pár hasznos őszi tanácsot.

Az elmúlt hetekben rengeteg eső hullott szerte az országban, igazi őszi időjárásunk volt mindenfelé. Ez nemcsak azzal jár, hogy elővesszük az esőkabátunkat és az esernyőnket, hanem a csapadékos időjárásnak megfelelően közlekedünk akár autóval, motorral, kerékpárral vagy más járművel, illetve gyalog indulunk útnak. 

Lassíts!

Az ősz beköszöntével rövidülnek a nappalok, és a párás, ködös, esős idő megnehezíti a közlekedést. Romlanak a látási viszonyok, reggelente nedves és száraz útszakaszok válthatják egymást, hirtelen megváltozhatnak az úttesten a tapadási viszonyok. A fékút megnő, és különösen fontos ilyenkor a jó állapotú gumiabroncs, amelynek megfelelően nagy a profilmélysége, hogy a vizet hatékonyan el tudja vezetni. Ha jelentős víz gyűlt össze az egyenetlen úttesten, nagy pocsolyák alakultak ki – gyakran a nyomvályúkban –, akkor vigyázni kell, nehogy vízre felúszás alakuljon ki. Ez leginkább nagyobb sebességnél fordulhat elő, amikor az úttest és a gumiabroncs között egy összefüggő vízréteg alakul ki, emiatt az autó nem kormányozható, nem fékezhető. A megfelelő guminyomás és profilmélység, a sebesség csökkentése segíthet, és ha lehet, ne hajtsunk bele a nagy tócsákba. 

Esős időben lassítsunk és tartsunk nagyobb követési távolságot

Az autósok számára fontos teendő, hogy ellenőrizzék a lámpákat, hogy a jármű jól látható legyen. A lámpabúrák legyenek tiszták, ha pedig az évek során bemattultak, érdemes políroztatni, mert a matt búra nagyban csökkenti a fényerőt. Töltsék fel az ablaktisztító tartályt is, és ellenőrizzék az ablaktörlő gumik állapotát. Ha csíkot húz, foltosan töröl, megérett a cserére, mert úgy a sofőr csak részlegesen lát ki a szélvédőn, ráadásul a vízen megtörik a fény, és torz lesz a kép, ami további veszélyforrást hordoz magában. Az üveg tisztán tartására is érdemes figyelmet fordítani, mert a koszos üvegen jobban összeállnak a vízcseppek. Ne feledkezzünk meg a szélvédő belső oldaláról sem, mert a zsíros-poros réteg megtöri a fényt, és nemcsak nagyon zavaró, hanem jelentősen rontja a kilátást is. 

Nedves, csúszós, nyálkás

Ősszel sajnos meglehetősen gyakran fordul elő úgynevezett pályaelhagyásos baleset, amikor az autó letér az útról, vagy a sávot elhagyva az út valamelyik tartozékának ütközik. Az okok között szerepet játszhat a jármű nem megfelelő állapota, és a megváltozott időjárási viszonyokhoz képest túl nagy sebesség. Az őszi útviszonyok mellett a megengedettnél is alacsonyabb sebességgel érdemes haladni, a féket óvatosan, finoman használni, valamint kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat autóval, motorral, biciklivel és rollerrel is. A nedves, csúszós úton talán rollerrel a legveszélyesebb közlekedni, mert a kerék kicsi, és az anyaga miatt könnyedén megcsúszik.

Tipikus őszi utcakép

Sokan nem tudják, de a lehullott nedves falevelek is ugyanolyan csúszósak, mint a hó. Fontos, hogy olyan területen, ahol a levelek befedik az úttestet, kerüljük a hirtelen fékezést és a hirtelen kormánymozdulatokat. Ez nem csak az autósokra, hanem a kerékpárosokra is igaz. Ősszel a heves esőzések miatt kialakult vízátfolyások gyakoriak az úttesten, az útkanyarulatokban komoly veszélyforrást jelenthetnek a közlekedők számára. Ilyen útkanyarulatok előtt már célszerű csökkenteni a sebességet és motorféket használva áthaladni az érintett útszakaszon.

Láthatóság két keréken

Bár most még nem nyugszik le a nap annyira korán, hogy sötétben kelljen iskolából vagy munkából hazabiciklizni, érdemes más most felkészülni erre. Ha nyáron csak ritkán használtuk, akkor keressük elő és ellenőrizzük a lámpákat, hogy megfelelően működnek-e, elég erős-e a fényük. Ha kell, cseréljünk elemet vagy töltsük fel a lámpa akkumulátorát. Ha gyakran tekerünk sötétben, erősen ajánlott egy láthatósági mellény vagy kabát beszerzése is (akár nappalra is), így sokkal könnyebben észrevesznek az autósok, 

A nedves falevelek balesetveszélyt jelentenek a biciklisek számára

A közlekedőknek ilyenkor jobban kell figyelniük a gyalogosokra is: ha zuhog az eső, akkor a kapucnikba vagy esernyők alá bújva elsősorban az köti le a gyalogosok figyelmét, hogy minél előbb fedett helyre érjenek, és kikerüljék a pocsolyákat, vagyis kevésbé figyelnek a forgalomra. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.02
Nissan Navara alapokon próbál szerencsét a hazánkban most terjeszkedő Dongfeng, noha bemutatkozásuk....
2024.03.02
Elsősorban az autóiparban hasznosítható termékek receptúráinak kifejlesztésébe kezdett a Mol, a 177....
2024.03.02
A mikroprocesszor prototípusa új rekordot állított fel. ..
2024.03.02
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője rajt-cél győzelmet....
2024.03.02
A két rendőrkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai a levegőből is figyelték a közlekedőket....
2024.03.02
Február második felében letette a szakmunkásvizsgát az az autófényezőkből álló csoport, melynek....
2024.03.02
Intelligens, benzinkutakon működtethető szélvédőmosó rendszert fejlesztett ki a budapesti székhelyű....
2024.03.02
A német konszern a tavalyi jelentős növekedés után az idén értékesítési árbevételének....
2024.03.02
A sunderlandi üzem leáll a második generációs Nissan Leaf gyártásával, és megkezdi a felkészülést a....
2024.03.02
Az MKIF tájékoztatása szerint két alkalommal is megesett az elmúlt időszakban, hogy szembe mentek....