Italdesign

Ez lehetett volna a robotzsaru autója – Italdesign Aztec Barchetta

2023.12.08.

Talán tényleg az egy évvel korábban megjelenő robotzsaru film inspirálta az Italdesign Aztec Barchetta alkotóit.

Éppen a Bonhams idei Abu Dhabi aukciójának autóit pörgettem át, amikor megannyi érdekes autócsoda között egy igazán furcsa szerzetre lettem figyelmet. Amíg mindenki a Wall Street farkasának Countachára figyelt, addig fű alatt az értékesítésre váró autók listájára került egy Italdesign Aztec Barchetta. Minden bizonnyal nem ez volt a Forma-1-es hétvége alatt tartandó árverés legértékesebb autója, de az az igazság, hogy jómagam még sosem hallottam róla, pedig atyaég: hogy néz ez ki?

A 80-as évek mindenképp a futurisztikus, szögletes olasz dizájról szóltak az autóiparban. Pininfarina, Giugiaro és a legtöbb nagy formatervező zseni még masszívan alkotott ebben az időszakban, kezeik munkája pedig meghatározott egy egész korszakot a formavilágok fejlődésében. Ráadásul ekkor akart mindenki Barchettát rajzolni és alkotni. Elég csak a De Tomaso Guara Barchettára gondolni, amiről már korábban is írtunk, és ami egy márkakupából lett kevés darabszámban eladott utcai, nyitott tetős sportautó. Ráadásul pont árultak belőle egy tökéletes állapotban lévőt Abu Dhabiban.

Ami viszont az én érdeklődésemet felkeltette az az Aztec Barchetta, ami feldolgozhatatlanul néz ki. Mindössze egyetlen évvel késték le az 1987-es első Robotzsaru filmet, pedig biztos vagyok benne, hogy a film alkotói pont egy ilyenbe ültették volna a főszereplőt. Olyan, mintha egy fegyverzettel takarták volna le a hátsó kerékjárati íveket, a korszakban uralkodó oldalablakok és az aerofelnik is megvannak. Talán még David Hasselhoff is büszkén hívta volta Kittnek a futurisztikus barchettát, ami kettéosztott kabint kapott, hajlított üvegburkolatokkal, de tető nélkül. Olyan lehetett ebből kiszállni a nightclub előtt, mint egy vadászgépből.

Ha ez nem lenne elég, egy középre helyezett, öthengeres Audi Quattro motor dolgozott benne, a Lancia Delta Integrale összkerékhajtásával. Te jó ég. Noha szénszálas volt a bódé, egy egyszerű létraalvázra épült, így valószínűleg nem volt olyan szofisztikált a viselkedése, mint azt a külseje sejtetné. Állapotának köszönhetően mintegy 60 millió forint értékűre becsülték.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot....
2024.02.22
Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil....
2024.02.22
Három hét alatt három baleset is történt a Magyar Közút munkaterületein, melyet figyelmetlen....
2024.02.22
Nézze meg a videót! ..
2024.02.22
Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy....
2024.02.22
Eladás a termelés felpörgetése helyett: az Eberspächer eladja az új bulgáriai gyárat. A beszállító....
2024.02.22
A két erdész ismerős terepen haladt, mégis befürdött - írja a parameter.sk. ..
2024.02.22
Hétfőn délelőtt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre a szlovák rendőrség, amely során két....
2024.02.21
Nehéz objektíven megmagyarázni a BMW XM létezésének jogosságát, de ha már itt van, csapjunk a lovak....
2024.02.21
A Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője meggyőző fölénnyel bizonyult a....