Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Ez történik a testeddel, ha télen kerékpározol

2024.02.18.

Hideg időben is érdemes a bringát választani, de jó tudni, hogy ilyenkor másképp működik a szervezetünk. Mutatjuk a legfontosabb hatásokat Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában.

Kerékpározni egész évben lehet és érdemes. Persze Tóbiás és Balambér is a kellemes tavaszi melegben szeret legjobban tekerni, de egy kis odafigyeléssel a bicikli télen is a legegyszerűbb, leggyorsabb közlekedési eszköz az átlagos városi távolságokon, de a hosszabb utakon is megfelelő választás lehet. Korábban már írtunk arról, hogy milyen öltözékben kerékpározzunk télen, hogyan készítsük fel a biciklit és mire figyeljünk a téli bringázás során. Bár most éppen enyhébb az idő, lesznek még igazi téli napok, ezért bemutatjuk, hogyan hat a testünkre a hideg, és hogyan védekezhetünk ellene kerékpározás közben. 

Sapka és kesztyű nem árt a hidegben

Testünk belső hőmérséklete normál állapotban 36-37 Celsius-fok, vagyis mondhatjuk, hogy az ember nem a hidegre lett teremtve. Ha a testhőmérsékletünk csökken, a szervezetünk védekezni kezd, hogy megvédje a létfontosságú szerveinket, szélsőséges esetben akár az életünket. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy egész télen tilos nyeregbe pattanni, de érdemes tudni, hogy mi zajlik a testünkben, hogyan működik, amikor a hidegben bringázunk, és hogyan tudod a legjobban védeni magad. 

Feszesebb izmok

A hideg hatását már akkor érezheted, amikor kilépsz az ajtón. Izmaid megfeszülnek az alacsony hőmérséklet miatt, összehúzódnak és feszesebbek lesznek, ami a mozgást is korlátozza. Ezért érezheted, hogy eleinte sokkal nehezebb tekerni – főleg ha nem vagy megfelelően felöltözve –, mint egy kellemes, 20 fokos tavaszi napon. Idővel persze bemelegednek az izmok, de kezdeti izomfeszülést megelőzheted, ha még a meleg lakásban kicsit bemelegítesz. 

Hideg végtagok

Mivel a szervezetünk igyekszik a belső szerveinket védeni, hogy azok hőmérséklete megfelelő legyen, a vért a végtagjainktól testünk belsejébe irányítja. Ez a magyarázata annak, hogy már akkor is gyorsan kihűl a kezünk, a lábunk és az arcunk, ha csak egy kicsit van hideg odakint. Ezért nagyon fontos, hogy a fejünket, a lábunkat és kezünket megfelelő ruházattal védjük: sapkával, kesztyűvel valamint meleg zoknival, esetleg kamáslival. 

Több munka a szívnek

Hidegben megterhelőbb a tekerés

Az alacsony hőmérséklet hatására beszűkülnek az ereink, köztük a szív artériái is, emiatt csökken a szívizmok vérellátása. Hidegben összehúzódnak az erek a bőrben és a testfelszín közelében, így a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vérkeringést biztosítsa, ráadásul bringázás során a keményen dolgozó izmokba is több vért kell pumpálni. Mindezek együttesen jobban igénybe veszik a szívet, és hidegben a pulzusszám is magasabb lehet, mint ugyanolyan terhelés mellett melegebb időben. Persze ilyen szinten ez leginkább a profi versenyzőket és azokat az amatőröket érinti, akik komolyabb edzéseket végeznek akár télen is – ha nyugodt tempóban tekersz pár kilométert a városban, nincs miért aggódnod. 

Nehezebb légzés, könnyes szemek

A hideg, száraz levegő belégzése kiszárítja és beszűkíti a légutakat, emiatt nehézlégzés, légszomj jelentkezhet, de akár asztmát is kiválthat az erre hajlamosaknál. Ráadásul  mindez mindenféle testmozgás nélkül is előfordulhat, fizikai aktivitás esetén – futás, kerékpározás során – a panaszok erősödhetnek. Intenzív sportolás közben gyakran nem az orrunkon veszünk levegőt, pedig az orron át történő légzés felmelegíti, nedvesíti, párásítja a beszívott levegőt. Ezért ha tudjuk, inkább az orrlégzést válasszuk. A másik megoldás, hogy tegyünk a szájunk elé egy sálat, kendőt vagy maszkot. 

Könnyes szemek

A szemünk a hidegben gyakran könnyezhet, ugyanis a száraz levegő hatására a könny hamarabb elpárolog a szem felszínéről. Annak érdekében, hogy a szemünk továbbra is kellően nedves maradjon, a könnymirigyek több könnyet termelnek. Biciklizés közben erre még a menetszél szárító hatása is rátesz egy lapáttal. Ha nagyon kellemetlen, szerezz be egy sárga színű (kontrasztkiemelő) vagy teljesen átlátszó szemüveget.

Átfagyott térd

A térdet is védeni kell a hidegtől

A sapka és a kesztyű alapvető téli bringás viselet, de sokan nem gondolnak arra, hogy a hidegben a térdek is könnyedén átfagyhatnak. Ennek egyrészt az az oka, hogy tekerés közben a térdeink elöl helyezkednek el, ahogy áthatolunk hideg levegőn. A másik tényező, hogy a térdeink nagyon kevés természetes „szigeteléssel” rendelkeznek, szinte csak csont és bőr, emiatt a jeges szél mélyen az ízületekig hatol. Mindez pedig azzal párosul, hogy a térdben nincs annyi idegvégződés, mint más területeken, ezért nem biztos, hogy azonnal észrevesszük a hideg hatását. Hűvösebb időben ezért érdemes kerékpáros aláöltöző nadrágot felvenni a térded védelme érdekében. Ha nem akarsz technikai bringás ruházattal bajlódni, akkor városi közlekedéshez elég lehet egy kiselejtezett pamutharisnya, amit méretre vágsz, és máris kész az egyedi térdmelegítő. 

Ahogy a fentiekből kiderült, a hideg időben másként működik a testünk – és nem csak akkor, amikor bringázunk. Ám ezek a hatások a hétköznapi bringás közlekedésben nem jelentősek, így mindenkit arra biztatunk, hogy odafigyeléssel télen is nyugodtan pattanjon nyeregbe. Ráadásul a kerékpározás hidegben is egészséges, erősíti a szívet és a keringési rendszert, a tüdőt, valamint sokat javít az általános hangulaton. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.22
Újabb öt évre meghosszabbította a meghatározó német autógyár az AutoWallis Csoport Opel....
2024.02.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot....
2024.02.22
Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil....
2024.02.22
Három hét alatt három baleset is történt a Magyar Közút munkaterületein, melyet figyelmetlen....
2024.02.22
Nézze meg a videót! ..
2024.02.22
Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy....
2024.02.22
Eladás a termelés felpörgetése helyett: az Eberspächer eladja az új bulgáriai gyárat. A beszállító....
2024.02.22
A két erdész ismerős terepen haladt, mégis befürdött - írja a parameter.sk. ..
2024.02.22
Hétfőn délelőtt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre a szlovák rendőrség, amely során két....
2024.02.21
Nehéz objektíven megmagyarázni a BMW XM létezésének jogosságát, de ha már itt van, csapjunk a lovak....