USA

Ez volt Amerika háromkerekű válasza az olajválságra

2022.08.11.

Ki tudja, talán hamarosan ismét ilyen 4 lóerős autókkal kell majd járnunk, mint a HMV FreeWay EV volt, ha tovább drágul az üzemanyag.

Jelenleg számtalan befolyásoló tényező miatt az egekbe szökött az üzemanyag, a gáz és az olaj ára, de nem most először kell ezzel megküzdenie az autóiparnak. Minden idők egyik legjelentősebb olajválsága 1973-ban történt az Egyesült Államokban, ugyanakkor hatása az egész világon érződött. Ahogy minden krízis helyzetre, erre is volt válasza a mobilitásnak. Kicsi, végtelenül leegyszerűsített, ezáltal döbbenetesen keveset fogyasztó autók lepték az utakat világszerte. A legfeltűnőbb változás persze mégis csak Amerikában történt, ahol az óriási benzin- és dízelfalókat leváltották a kényszerszülöttek.

Ezek közül is kitűnik funkcionális építésével a HMV FreeWay, a minnesotai Dave Edmonson agymenése, aki tényleg mindent meg akart tenni, hogy a drága üzemanyaggal ne keljen többé foglalkoznia. Ekkor alkotta meg saját benzines háromkerekűjét, amiben mindössze egy ülés és egyetlen henger kapott helyet. A kasznit műanyagból öntötte, hogy ezzel is minél lejjebb tartsa az autó tömegét, és a 12 lóerős teljesítmény is elég legyen az apróság meghajtásához. Edmonson, a feltaláló szerint akár 2,8 liter/100 km-es fogyasztás is produkálható volt vele, de a később érkező erőgép, a 16 lóerős változat sem kúszott 3,92 liter/100 km-es fogyasztás fölé.

Az erőátvitellel is kellően előre gondolkodott, ugyanis a Toyota hibridek által rendkívül hatékonyan felhasznált CVT váltóművet kaptak a HMV FreeWayek. A folyamatosan változó áttétellel dolgozó váltómű egy láncon keresztül csatlakozott a hátsó kerékhez, amiből, ahogy említettem, egy volt. Elől viszont meglepően modern független futómű elrendezést alkalmazott. Hátramenet nem volt, így vagy kérnünk kellett egy megtolást, vagy magunk kellett megoldanunk az autó hátrafelé tolását.

Edmonson valószínűleg az elektromos EV változattal szeretett volna végleg megszabadulni az üzemanyagárak emelkedésének gondolatától. A HMV (ahol a betűtrió a High Milage Vehicle-re utal) FreeWay EV-ben egy mindössze 4 lóerős villanymotor dolgozott. Elképesztő belegondolni, hogy ez egy Rimac Nevera teljesítményének a 0,2%-a. Amikor hatékonyságról és környezetkímélésről beszélünk, akkor számomra szimpatikusabb az amerikai koncepció, mint a horvátoké, bár a végeredmény valóban kevésbé izgalmas egy háromkerekű esetében.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.30
Komolyan elgondolkoztató az Európai Unió ideológiavezérelt működése: megszavazták, hogy férfiak is....
2022.09.30
Az idei év futama nem csak az ország legjobb kamionsofőrjének megtalálásáról szólt, hanem ennél....
2022.09.30
A lényegi kérdések a hétvégén eldőltek: Kiss Norbert negyedszer is kamion Európa-bajnok, a....
2022.09.30
A GSe visszatér! Miután az Opel bejelentette, hogy GSe néven új, dinamikus, és villamosított....
2022.09.30
A háború elől Ukrajnából elmenekülteknek 24 óra elteltével újra jegyet kell venniük – írja az....
2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....