Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Felelősségteljes közlekedés: a szülői példa átragad a gyerekekre is

2024.06.16.

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában ahhoz adunk tippeket, hogyan mutassunk jó példát a gyerekeknek. 

A gyerekek a legtöbb dolgot a szüleiktől tanulják meg, különösen kisebb korban. Ez persze nagy részben nem a szó szoros értelemben vett tanítást jelent, hanem a picik egyszerűen ellesik, leutánozzák hogyan viselkednek, miként cselekednek a szüleik. Mindez különösen igaz a közlekedés terén, ezért a jó szülői minta, a példamutatás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a gyerekek felelősségteljes és biztonságos közlekedési szokásokat alakítsanak ki. 

Tanítás helyett példamutatás

Több kutatás igazolta, hogy a gyerekek közlekedésére hagy hatással van a szülők viselkedése. Azok a gyerekek, akiknek a szülei rendszeresen betartják a közlekedési szabályokat, nagyobb eséllyel fogják maguk is követni ezeket a szabályokat. Például azok a fiatalok, akiknek szülei jobban betartják a vezetési szabályokat, kevesebb autóbalesetet szenvednek, és kevesebb közlekedési szabálysértést követnek el.

Ennek ellenére egy ausztrál tanulmány szerint csak a szülők 77 százaléka gondolja úgy, hogy a gyermeke elsődlegesen tőlük tanulja meg a közlekedésbiztonsági készségeket. A fennmaradó 23 százalék szerint az iskola, a barátok vagy a televízió az ismereteik legfontosabb forrása. 

A tettek gyakran fontosabbak, mint a szavak, ezért amellett, hogy a mindennapokban közlekedési ismereteket tanítanak a gyerekeiknek a szülők, jó példát kel mutatniuk. Ha anya és apa nem visel fejvédőt, nem a zebrán mennek át az úton, nehéz lesz számon kérni a gyereken, ha ő is ugyanazt szeretné csinálni, mint a szüleik. De hogyan mutassunk jó példát?

Gyalogos közlekedés

Az első közös közlekedési élmények gyalog történnek, és már ilyenkor nagyon fontos a szülői minta. Mutassuk meg, hogyan kell használni a zebrát, hogyan lehet biztonságosan átkelni az úttesten, hogyan működnek a jelzőlámpák. 

Biztonsági öv használata

Magyarországon csak az autóvezetők 88,5 százaléka, az első ülésen utazók 87,3 százalék, a hátul ülők 57,1 százaléka használja helyesen a biztonsági övet. Pedig a biztonsági öv az egyik legfontosabb passzív biztonsági eszköz a kocsiban. A szülők mindig csatolják be a biztonsági övüket, és erre figyelmeztessék a gyerekeiket is, így sokkal valószínűbb, hogy a későbbiekben ők is kizárólag bekapcsolt biztonsági övvel autóznak majd.  

Sebességhatárok betartása

A sebességhatárok betartása nemcsak a közlekedési szabályok miatt fontos, hanem azért is, mert így csökkenthetjük a balesetek kockázatát. A gyorshajtás az egyik vezető oka a közúti közlekedési baleseteknek, mégis rengetegen túllépik a megengedett legnagyobb sebességet. Ha a szülők nem száguldoznak, akkor a gyerekek számára is nyilvánvalóvá válik, hogy a sebességhatárok betartása egy fontos és követendő szabály. 

Biztonságos vezetési technikák

Nem elég megállni a stoptáblánál, betartani a sebességhatárokat, a biztonságos vezetési technikák ismerete és a megfontolt, higgadt közlekedési stílus is nagyon fontos. Tartsunk megfelelő követési távolságot; ne kezdjünk bele kockázatos előzésbe, vezessünk az útviszonyoknak és időjárási körülményeknek megfelelően. 

Éberség és figyelem

Az is hozzátartozik a jó példához, hogy olyan állapotban vezetünk, ami nem veszélyezteti a biztonságot. Ittasan tilos az autóvezetés, de ide tartozik az is, hogy fáradtan, álmosan sem ülünk volán mögé. Vezetés közben nem kalandozik el a figyelmünk, nem használjuk kézben tartva a mobilunkat, együtt élünk a forgalommal, és számítunk a váratlan eseményekre. 

Kommunikáció

Fontos, hogy beszéljünk a gyerekekkel a közlekedésbiztonságról és a szabályok fontosságáról. Az életkoruknak megfelelő szinten el kell magyarázni nekik, hogy milyen következményekkel járhat az előírások megszegése. Ez segít abban, hogy ne csak betartsák a szabályokat, hanem meg is értsék, miért fontosak. 

Következetesség

Arra is ügyelni kell, hogy a szabályokat és a biztonságos közlekedésre vonatkozó alapelveket mindig következetesen betartsuk. Ha olykor túllépjük a sebességhatárt, és arra hivatkozunk, hogy most éppen sietünk, annak rossz üzenete van. Azt közvetíti a gyereknek, hogy vannak a szabályok, amelyeket általában betartunk, de ha valami komoly (vagy nem annyira komoly) okunk van rá, akkor figyelmen kívül hagyhatjuk az előírásokat. 

A szülőknek nemcsak az a feladatuk, hogy szabályokat megtanítsák a gyerekeiknek, hanem az is, hogy ők is betartsák ezeket a szabályokat. Így segíthetnek a gyerekeknek, hogy biztonságosan és felelősségteljesen közlekedjenek. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....