innováció

Feltörhetetlen adatbázis vigyáz a Toyota-ügyfelek adataira

2017.09.19.

Feltörhetetlen adatbázis vigyáz a Toyota-ügyfelek adataira

A blokklánc fogalmát leginkább a Bitcoin néven ismert, virtuális fizetőeszköz kapcsán hallhatta az átlagember – már ha hallotta egyáltalán. Egy adott adatbázis elemeinek központosítás nélkül is rendkívül biztonságos, gyakorlatilag meghamisíthatatlan és feltörhetetlen, ráadásul – éppen a központi tárolás hiánya miatt – nem is manipulálható rögzítésére és tárolására szolgáló block chain technológiát eredetileg valóban az alternatív pénzrendszer (kriptovaluta) hívta életre, ám felhasználási lehetőségei ma már messze túlmutatnak azon.

A módszert felhasználva gyorssá, átláthatóvá és biztonságossá tehetők például az autómegosztó, rövid távú autóbérlő hálózatok, amelyeket sokan a klasszikus autóvásárlás és használat intelligens jövőbeli evolúciójának tekintenek. Ezek már a közeli jövőben megvalósulhatnak: a Toyota harmadik éve üzemeltet sikerrel egy ilyen igény szerinti (on-demand) járműhasználatot lehetővé tevő kísérleti programot Franciaországban, amely rendkívül értékes tapasztalatokkal és meglátásokkal segíti a további lépéseket.

A Grenoble-i projektben a Toyota i-Road mikrojárművet vezethetik a felhasználók, míg a 2016-ban Írországban és Olaszországban útjára indított Yuko a Toyota saját üzemeltetésű car sharing programja, amely a napjaink valóságához közelebb álló Yaris hibrid gépkocsikra épül.

A car sharing (gépkocsi-megosztás) lényege, hogy a felhasználók csupán a ténylegesen autóban töltött perceket, órákat fizetik meg, és amint kiszállnak a járműből, azt bárki szabadon átveheti, és azonos feltételekkel tovább használhatja. Ez azonban a megfelelő kultúra kialakításán túl rengeteg könyvelési, naplózási és számítási feladatot is magával hoz, hiszen mindenki a használat arányában vállal részt a költségekből.

Pontosan ezekre a feladatokra dolgozott ki egy blokklánc alapú rendszert az Ernst & Young Global egyik leányvállalata: a friss technológia bevezetése új korszakot nyithat a járművek használatával, a költségek megosztásával és egyéb felmerülő tranzakciókkal kapcsolatos adatok kezelésében. 

A Toyota maga is kiterjedt kutatásokat folytat ezen a téren: a Toyota Research Institute kutatóintézet észak-amerikai, német és izraeli kutatókkal közösen dolgozik olyan block chain alkalmazásokon, amelyeket a legkülönfélébb, egyelőre meg nem nevezett célokra (például a felhasználással arányos biztosítási díjkonstrukciók kidolgozására) használnának fel.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.04
A CUPRA Born a márka első tisztán elektromos modellje, egyben az elektromos hajtás és a....
2024.03.04
Nézze meg a videót! ..
2024.03.04
Több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az....
2024.03.04
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-....
2024.03.04
A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre....
2024.03.04
Három személyautó karambolozott az M2-es autóút Budapest felé vezető oldalán, Dunakeszi térségében....
2024.03.04
A Renault pikáns dolgokkal készült a Genfi Autószalonra, ahol a várva várt, 400 kilométeres....
2024.03.04
Két dobogós helyezéssel zárta Hideg Ádám a Formula 4 Winter Series harmadik fordulóját a hétvégén,....
2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..