Ferrari

FIA: nem bizonyított, hogy szabálytalan volt a Ferrari tavalyi motorja

2020.03.06.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerint nincs megfelelő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Ferrari Forma-1-es istálló az előző világbajnoki idényben a szabályoknak nem megfelelő motorokat használt volna.

A FIA a csütörtöki közleményében azt írta, azért egyezett meg zárt ajtók mögött a maranellói csapattal, mert el akarta kerülni a hosszas pereskedést, melynek bizonytalan lett volna a kimenetele.

"A 2019-es idény során elvégzett átfogó és minden részletre kiterjedő vizsgálat nyomán erősödött annak a gyanúja, hogy a Scuderia Ferrari erőforrása nem minden tekintetben felelt meg a FIA előírásainak, ezt azonban a Scuderia Ferrari határozottan cáfolta, egyben hangsúlyozta, hogy a motor a szabályoknak megfelelően készült" - írta a nemzetközi szövetség. Hozzátették, nem voltak teljesen elégedettek, de úgy döntöttek, hogy a további intézkedések nem feltétlenül vezetnének eredményre tekintettel az ügy összetettségére, valamint a megfogható és egyértelmű bizonyítékok hiányára.

A FIA hangsúlyozta, hogy a bizalmas megállapodás megkötését a sportág jogi és fegyelmi szabályzata lehetővé teszi, a Ferrarival létrejött egyezség pedig "hatékony és visszatartó erejű".

"Az ilyen jellegű megállapodás minden fegyelmi szabályzat nélkülözhetetlen részét képezi, és számos más szervezet, valamint sportszövetség is alkalmazza a vitás esetek tisztázására" - írta a FIA.

Szerdán hét F1-es csapat - kivéve azt a kettőt, amely a Ferraritól kapja az erőforrásokat - közös közleményben fejezte ki "meglepetését és megdöbbenését" a FIA és a Ferrari között létrejött, de nyilvánosságra nem hozott megegyezésről. Ezek az istállók jogi lépéseket is kilátásba helyeztek az ügyben.

Az ellenfelek tavaly azzal gyanúsították a Ferrarit, hogy az üzemanyagáramlás-mérője nem felel meg a szabályoknak. A maranellói istálló tagadta a vádakat, bár autói nagyon jó köridőket futottak a 2019-es idényt megelőző teszteken, az egyenesekben pedig egész évben minden riválisnál gyorsabbak voltak. A FIA az év későbbi szakaszában új előírásokat fogalmazott meg az üzemanyag-áramlást mérő szenzorokról, ezután rosszabb lett a Ferrari teljesítménye, és az olaszok autói az idei teszteken is lassabbak, mint a Mercedesek.

A Ferrari tavaly a Mercedes mögött második lett a konstruktőrök világbajnoki pontversenyében három futamgyőzelemmel. Az idei szezon jövő vasárnap Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik.

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.15
Az elsuvosodó autópiacon kevés limuzin, illetve kombi tartja még a frontot. A germán hősök egyike a....
2020.07.15
Az új villanyautókban három villanymotor több mint 500 lóerős teljesítményt hoz össze. ..
2020.07.15
Daniel Aduardo Valera Argentínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.07.15
Balesetben meghalt egy ember az M1-es autópályán szerda délután; Győr térségében, a főváros felé....
2020.07.15
- A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér júniusi utasforgalma 94 százalékkal esett vissza az előző év....
2020.07.15
- Újabb hatvanhárom speciális gépjármű állt a katasztrófavédelem szolgálatába, az új eszközöket....
2020.07.15
A Ferraritól az idény végén távozó, négyszeres Forma-1-es világbajnok Sebastian Vettel azt mondta,....
2020.07.15
- Távozik a Volánbusz Zrt. éléről Dávid Ilona a rábízott feladat sikeres teljesítése után, a....
2020.07.15
Az autóipar minden szektora megszenvedte a járványt. Bár a koronavírus még nagyon is aktuális,....
2020.07.15
Európa egyik legfontosabb autós magazinja felkérte olvasóit, szavazzák meg a lap fennállásának....