Toyota Motor Company

Globális kisautó padlólemezt mutatott be a Toyota

2019.09.05.

A Toyota a kisautóknál is meghonosítja az új generációs globális padlólemez (TNGA – Toyota New Global Architecture) koncepciót a vadonatúj GA-B padlólemez bemutatásával. A vadonatúj, a magabiztos és természetes vezetési élmény nyújtására tervezett padlólemez intelligens térkihasználása révén nagyfokú szabadságot ad a dizájnereknek és a korábbinál tágasabb utasterek kialakítását teszi lehetővé. A moduláris rendszer számos járműmérethez és karosszériaformához használható, így a most bemutatott vadonatúj padlólemezre számos jövőbeni kompakt Toyota modell épülhet majd.

A vállalat a Toyota Új Globális Platform (TNGA) filozófia alapján fejleszti új padlólemezeit, amelyek már több, nemrégiben bemutatott modellben is bebizonyították, mekkora előrelépést jelentenek a rugózási kényelem, az irányíthatóság és a formatervezés tekintetében. Az első ilyen megoldás, a közepes méretű autók számára kialakított GA-C padlólemez értékes előnyöket biztosított a legújabb generációs Prius, a C-HR és a nemrégiben bemutatott Corolla tervezése során. Ugyanakkor a TNGA filozófia a nagyobb szedánok és SUV-k esetében is sikeresnek bizonyult, hiszen az új, nagy sikerű Camry és RAV4 modellek már egyaránt a GA-K padlólemezre épültek. A Toyota most arra készül, hogy a kisautók szegmensében is kamatoztatja a TNGA filozófiát és technológiát, ezért bemutatja az eddiginél is jobb dizájnt és vezetési élményt kínáló GA-B padlólemezt.

Magabiztos és természetes vezetés

A GA-C és GA-K padlólemezekhez hasonlóan az új GA-B platformot is a magabiztos és természetes vezetési élmény szempontjai alapján tervezték. Ezt számos technológia biztosítja. Mindenekelőtt a fejlett hegesztési eljárások, amelyeknek köszönhetően a padlólemez rendkívül merev lesz, ugyanakkor kis tömegű és költséghatékonyan gyártható marad. A második ilyen megoldás a kis súrlódású lengéscsillapítókkal és többféle spirálrugóval felszerelhető MacPherson első rugóstag. A jármű karakterétől és típusától függően a hátsó futómű egyaránt lehet csatolt lengőkaros vagy multilink rendszerű. Végül, de nem utolsó sorban a GA-B padlólemez alkalmazásával a vezető ülése alacsonyabbra és hátrébb kerül, így mélyebben lesz az autó súlypontja. A vezető üléspozíciója így élvezetesebb, a kormánykerék pedig majdnem ideális szögben állhat.

Intelligens térkihasználás, nagyfokú szabadság a dizájnereknek

Az új GA-B padlólemez mindemellett maximális belső teret is biztosít, mivel tervezői intelligens térkialakításra törekedtek, hogy a kabin a lehető legtágasabb és legkényelmesebb lehessen. A TNGA filozófia fontos eleme, hogy a szerkezet fontos részeiben elrejtett elemek révén egyszerűbbé válik a formatervezés. Így a dizájnerek nagyfokú szabadságot élvezhetnek az GA-B modellek megformálásában, egyedi megjelenésű, alacsonyabb építésű, vonzó arányokkal kialakított autókat tervezve. Ráadásul nemcsak a vezető csípőpontja kerül mélyebbre, hanem az autó felépítményének nagyobb tömegű elemei is, ezért a karosszéria alacsonyabbra és szélesebbre formálható. Ez a fajta vizuális kialakítás lehetővé teszi a kerekek kitolását a padlólemez sarkaihoz, ez pedig nagyon rövid túlnyúlásokat jelent. A hosszabb tengelytávolság és az intelligens térkihasználás kombinációjának köszönhetően a belső tér még akkor is tágas marad, ha az autó külső méretei kifejezetten kompaktak.

Moduláris rendszer

Az új GA-B padlólemez nagy fokú modularitást biztosít, számos variációs lehetőséggel a tengelytávolság, a jármű tömege és a nyomtáv tekintetében, így a dizájnerek és a mérnökök vonzó megjelenésű, változatos méretű és karosszériaformájú autókat tervezhetnek.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.26
Új mánia hódit a nemzetközi autós piacokon: a vegán autók divatja. A nagy autógyártók már....
2020.02.26
Csökkenő eladások, de a piaci várakozásokat meghaladó étékesítési árbevétel mellett jelentősen....
2020.02.26
Lesújtó eredményt hozott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának....
2020.02.26
Hivatalossá vált, hogy ismét nekivág a legendás Indianapolis 500-as versenynek a forma-1-es spanyol....
2020.02.26
Sok a karambol szerda reggel: az M3-as autópálya Emődnél Vásárosnamény irányába nem járható, a 4-....
2020.02.26
Március 3-án, a 90. Genfi Nemzetközi Autószalonon tartják a tisztán elektromos meghajtású BMW Gran....
2020.02.25
Valentin Dubinin Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.25
Sosem volt még ilyen erős Mini, a Clubman és a Countryman modellek JCW változatai bestális erővel....
2020.02.25
125. születésnapját ünnepli a ŠKODA, ebből az alkalomból a cseh gyártó KODIAQ, KAROQ és FABIA....
2020.02.25
Átlagosan 12 százalékos béremelést hajt végre a Magyar Suzuki Zrt., míg a fizikai dolgozói körében....