gumiabroncs

Goodyear: az összekapcsolt gumiabroncsok 30%-kal is csökkenthetik a féktávolságot

2020.09.30.

A Goodyear Tire és a Rubber Company nemrégiben több, mint 4 millió megtett km adatait elemezte az összekapcsolt gumiabroncsokkal. Az összekapcsolt gumiabroncsok – beépített érzékelőkkel – képesek „kommunikálni” a járművel és az úttal, valamint mérik a jellemző paramétereit, ami a jármű jobb teljesítményéhez és nagyobb biztonságához vezethet.

 

A kezdeti tanulmányok kimutatták, hogy a Goodyear intelligens gumiabroncsai 30%-kal csökkenthetik az új és kopott gumiabroncsok között elveszített féktávolságot. Az elektromos és autonóm járművek fejlődésével a gumiabroncsoknak és a féktávra gyakorolt hatásuknak – valamint a járművel való kommunikációnak – fontossága egyre növekszik.

A Goodyear intelligens gumiabroncs-rendszere folyamatosan méri és rögzíti a gumiabroncsokból származó információkat, amelyek a Goodyear felhőalapú szabadalmaztatott algoritmusaihoz kapcsolódnak más járműadatokkal párosulva.

 

 

Az intelligens gumianroncsok valós időben képesek mérni az abroncs-kopást, terhelést, guminyomást, hőmérsékletet, valamint az útfelület feltételeit, lehetővé téve számára, hogy beállítsa ezeket a paramétereket és reagáljon rájuk, egyúttal optimalizálja a jármű teljesítményét.

„Képzelje el, hogy a hidegben valaki csúszós, kanyargós úton halad. A vezető szabályozza a jármű mozgását lassítással, a fékpedál finom kezelésével vagy a hirtelen kormány-rántás elkerülésével. De mi történik, ha senki nincs a kormány mögött? A gumiabroncs a jármű egyetlen része, amely érintkezik a talajjal, így lényeges információkat közöl a járművel, javítva ezzel a biztonságot és a teljesítményt” – mondta Chris Helsel, a Goodyear technológiai vezérigazgatója.

Noha a Goodyear speciális gumiabroncsai még nem elérhetők a fogyasztók számára, a cég folyamatosan teszteli őket az autógyártók és kezdő vállalkozók segítségével. Az egyedi termékek és megoldások fejlesztése elősegíti a biztonságos vezetési élmény fokozását.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.26
Halálos baleset történt a 47-es főúton vasárnap este, emiatt teljes az útlezárás az algyői Tisza-....
2021.09.26
Most nem elektromos hajtásra átalakított Trabantokról beszélek, hanem Kelet-Európa emblematikus....
2021.09.26
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Szolgálati jármű ..
2021.09.26
Gyakran panaszkodunk, hogy milyen drágák lettek az új autók, ugyanakkor érdemes megvizsgálni, hogy....
2021.09.26
Három személyautó ütközött össze, többen megsérültek - írja a police.hu. ..
2021.09.26
A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a vasárnapi....
2021.09.26
Az Alföld méltatlanul alábecsült régiónak számít a hazai kirándulóhelyek palettáján. Sokan azt....
2021.09.26
A tübingeni hatóságok 30 euróról 120 euróra akarják emelni a nehéz járművek éves parkolási díját. A....
2021.09.26
Az USA Michigan államának gazdaságfejlesztési minisztériuma bejelentette, hogy projektet indít egy....
2021.09.26
Hová lehet fekvőrendőrt telepíteni, és milyen szabályai vannak? Az autósok nem szeretik, és vannak....