abroncs

Gumihulladékot hasznosító üzemet hoztak létre Bátonyterenyén

2014.07.31.

Gumihulladékot hasznosító üzemet hozott létre a KGF Hungary Kft. a bátonyterenyei ipari parkban. A gépek telepítését ezekben a napokban fejezik be, jövő hét elején megkezdik a próbaüzemet. A cég 24 embert foglalkoztat majd.

Kokas Ferenc, a KGF Hungary Kft. ügyvezetője az üzem szerdai átadásán hangsúlyozta: Magyarország első, alacsony hőmérsékletű pirolizálással működő gumihulladék-újrahasznosító üzeme jött létre Bátonyterenyén.
    

A KGF Hungary Kft. gumihulladék-újrahasznosító üzeme a bátonyterenyei ipari parkban 2014. július 30-án. Magyarország első, alacsony hőmérsékletű pirolizálással működő gumihulladék-újrahasznosító üzeme kétmilliárd forintos beruházással valósult meg. A gépek telepítését ezekben a napokban fejezik be, jövő hét elején megkezdik a próbaüzemet. MTI Fotó: Komka Péter

A kétmilliárd forintos beruházás a Gazdasági Operatív Program (GOP) egymilliárd forintos támogatásával, emellett önerőből, bankhitelből, valamint az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogram keretéből valósult meg - tette hozzá.

Kokas Ferenc ismertette: a 12 ezer négyzetméteres üzemcsarnokban több évtized alatt fejlesztett kínai technológiával dolgoznak, az alacsony hőmérsékletű, zárt rendszerű hőbontási technológiát először alkalmazzák Európában. Az új üzemben 24 emberrel kezdik meg a munkát, a későbbiekben 30-ra szeretnék emelni a létszámot.
 

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere (b) és Kokas Ferenc, a KGF Hungary Kft. ügyvezetője (j) átvágja nemzetiszínű szalagot a  gumihulladék-újrahasznosító üzem átadási ünnepségén a bátonyterenyei ipari parkban 2014. július 30-án. Magyarország első, alacsony hőmérsékletű pirolizálással működő gumihulladék-újrahasznosító üzeme kétmilliárd forintos beruházással valósult meg. A gépek telepítését ezekben a napokban fejezik be, jövő hét elején megkezdik a próbaüzemet. MTI Fotó: Komka Péter  

Évi 6 ezer tonna gumiabroncs hulladékot dolgoznak fel, és hasznos, piacképes termékeket állítanak elő belőle - mondta az ügyvezető, hozzátéve: a végtermék hajómotorokban, dízelgenerátorokban felhasználható pirolízis olaj, a fekete műanyag termékek festékanyagául szolgáló pirolízis korom, a gumiabroncsokban lévő acélszálból pedig fémipari alapanyag lesz.

A pirolitikus eljárásban 420-440 fokon nyerik ki a gumiból a hasznos részeket. Kokas Ferenc arra is, hogy a köztudatban tévesen gondolják égetésnek a pirolízis technológiát, az valójában hőbontás, mert a folyamat oxigénszegény környezetben, zárt térben zajlik.

Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP), Bátonyterenye polgármestere  fontosnak nevezte a kis- és középvállalkozók támogatását, mert nem lehet arra számítani, hogy ebbe a térségbe több száz, több ezer embernek munkát adó beruházások települnek. Nagy-Majdon József arra is emlékeztetett, hogy azon a területen, ahol megépült a KGF Hungary üzemcsarnoka, pár évvel ezelőtt még nádas volt Bátonyterenyén.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.28
A koronavírus miatt a svájci hatóságok betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen ezernél több....
2020.02.28
Már most is alig lehet találkozni két ugyanolyan Porschével, de mostantól a 911 legalább olyan....
2020.02.28
Minden európai dolgozó 600 eurós bónuszt kap a fizetésén kívül – írja az automobilwoche. ..
2020.02.28
A divatipar ékszereket, ruhákat és táskákat készít PET palackokból. Ezen kívül egyre több bútornál....
2020.02.28
Péntektől a pozsonyi, a kassai és a poprádi reptereken minden, Szlovákiába érkező utast....
2020.02.27
Két nagy Opel átvizsgálása után inkább egy V50-es Volvo lett a befutó. Mesélem, miért… ..
2020.02.27
A fejlesztőknek immáron van szoftveres megoldása a nemlineáris, többskálás tulajdonságú anyagokhoz....
2020.02.27
Shahrokh Heidari Franciaországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.02.27
Egy Mondeo kombinál több egy méterrel hosszabb áruszállítóval beállni a parkolóhelyre egy zsúfolt....
2020.02.27
Több éve az európai uniós átlag csaknem kétszeresével nő a magyar lízingpiac - közölte a Magyar....