fejlesztés

Gyári optikai sportcsomag készült az új Toyota Yarishoz

2020.03.23.

Míg a világ az újságírói vélemények szerint is a döbbenetesen kifinomult Toyota Yaris GR érkezésére vár, Japánban bemutatták azt a TRD optikai csomagot, amely a sportmodellnél is tekintélyt parancsolóbb megjelenéssel ruházza fel az ötajtós alapmodellt.

Hivatalosan az év első napjaiban mutatkozott be az új generációs Toyota Yaris sportváltozata. A GR Yaris potens turbómotorral (261 LE, 360 Nm) és szabályozható nyomatékelosztású összkerékhajtással licitál rá közvetlen elődjére, pedig már a kompresszoros Yaris GRMN is magasra tette a lécet. Kupés tetővonalával, háromajtós karosszériájával és a turbómotor hűtőlevegő-szükségletét kielégítő, hatalmas első légbeömlőjével félelmetes megjelenésű kisautó, amelyet azonban csak kevesek engedhetnek meg majd maguknak.

Szerencsére modern műszaki alapjainak köszönhetően a negyedik generációs Yaris alapkivitelében is sportos, kiegyensúlyozott vezethetőséget kínál, a Toyota Racing Development (TRD) jóvoltából pedig most olyan sportos jelmezt ölthet magára, amely sok szempontból a GR Yarisnál is fenyegetőbb fizimiskával vértezi fel az autót.

A csomag egyes elemei külön-külön megvásárolhatók, de hatásuk együtt érvényesül igazán. Az alapokat a lökhárító- és küszöbtoldatok adják: ezek az idomok elöl 22, oldalt 44, hátul 66 milliméterrel fekszenek közelebb az aszfalthoz. Jellegzetes piros szegélyük, valamint a kerékdobok sarkainál elhelyezett elemek hatásosan zárják le alulról optikailag az autót.

Noha az első kötény csupán két milliméterrel hosszabb, mint az eredeti idom, kialakításának köszönhetően mégis harciasabbá teszi a Yaris orrát, amihez a hűtőmaszkot a fényszórókkal összekötő fekete betétek is hozzájárulnak. Nem annyira esztétikai, mint aerodinamikai célú elem a négy kerékívnél elhelyezett, a légörvények kialakulását megakadályozó apró idom, valamint a négy oldalablakra szerelt szélfogószett, amelyen apró tüskék töltenek be hasonló szerepet.

A GR Parts palettáján olyan, hétköznapibb kiegészítők is megtalálhatók, mint az UV-védő ablakfóliázás, a méretpontos csomagtérszőnyeg, a karbonmintázatú kilincsüreg-védőfólia, a felragasztható alumínium GR emblémacsomag vagy a valódi szénszálas kompozitból készült rendszámtartó keret. A végére hagytuk a legfontosabbat: habár egyelőre sem motor-, sem futóműtuning nem szerepel a kínálatban, vásárolhatunk rugótorony-kitámasztást, amellyel tovább javítható a TNGA-B padlólemezből adódó, eleve kedvező torziós szilárdság. Szintén hozzájárul a sportos menetdinamikához – de a megjelenéshez mindenképpen – a sötétszürkében kínált 16 colos, kovácsolt könnyűfém keréktárcsa.

Az első és hátsó lökhárító sarokelemek 43, illetve 31 ezer jenbe (kb. 125, illetve 90 ezer forint), a küszöbtoldatok 58 ezerbe (kb. 168 ezer forint) kerülnek, az oldalsó matricázásért 30 ezer jent (kb. 87 ezer forint) kérnek el. A komplett kerékszett ára 250 ezer jen, azaz mintegy 725 ezer forint.

A TRD tuningcsomagja a tervek szerint elérhető lesz Európában is, de csak jóval az új Yaris hivatalos megjelenése után.

A kiegészítőkről készült rövid videó megtekinthető és letölthető a kapcsolódó videógalériából.

Fotó: Toyota Racing Development

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.30
A prémium B-SUV kategória elektormos úttörőjének hatótávja az új modellévtől 7 százalékkal magasabb....
2021.11.30
Új lendületet kapott a Ford népszerű egyterűje ..
2021.11.30
Hat nap alatt 126 ittas és hat bódult járművezetőt szűrtek ki a forgalomból a rendőrök Budapesten....
2021.11.30
A 2021-es miami Art Basel művészeti kiállításon a BMW M GmbH a részleg eddigi legerősebb....
2021.11.30
Szerdán zárul az év végi kötelezőkampány. Tavalyhoz képest átlagosan egyhavi díjjal járnak jobban a....
2021.11.30
Lassan tényleg ott tartunk, hogy a leglogikusabb, legmegfizethetőbb autókat az indiai piac kapja,....
2021.11.30
A repülőtér B és D portája közötti szakaszon kapott lángra a kocsi, egy sávon halad a forgalom –....
2021.11.29
A Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatójával, Tóth Péterrel készült interjúnk második....
2021.11.29
A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs....
2021.11.29
Továbbra is Berlin a legnépszerűbb terület az autótolvajok körében – nagy különbséggel Brandenburg....