ICDP

Gyártók és kereskedők harca: A PSA megcsinálta, ami a Volkswagen csoportnak nem sikerült

2019.02.19.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a gyártók az utóbbi hónapokban lázasan frissítik szerződéseiket a kereskedőikkel. Ahogy írtuk, mindez azért furcsa, mert 2023-ban az Európai Bizottság felülvizsgálja az ezeket a szerződéseket szabályozó irányelveit, így a mostani újítások legfeljebb négy évig lehetnek érvényesek.

Mint kiderült, a gyors változtatások mögött elsősorban a még gyorsabb változások állnak. Újfajta szolgáltatásokat és új kereskedésformákat kell hivatalossá tenni, így tetszik vagy sem, kénytelen változtatni. Ugyanakkor érdemes kicsit mélyebbre ásni a gyártók és kereskedők viszonyába, mert egészen érdekes folyamatok zajlanak jelenleg.

Kezdjük egy igazán aktuális esettel, ami itt Magyarországon is lezajlott: A korábban Citroen exklúzív modelljeit jelölő DS brand külön márkává avanzsált és mint olyan, önálló kereskedés, sőt, kereskedői hálózat jár neki. Nem meglepő módon Franciaországban a legnagyobb a kereslet ezekre az autókra, a PSA csoport vezetői pedig úgy döntöttek, hogy rohamtempóban indítják be az új hálózatot. Néhány hónap leforgása alatt több, mint 180 olyan kereskedés nyílik/alakul át, ahol kaphatóak lesznek ezek a modellek.

A francia törvényi szabályozás szerencséjükre igen rugalmas (ne legyünk naivak, egy PSA méretű vállalat minden bizonnyal igyekezett meggyőzni a törvényhozókat, hogy a túlzott szigorúság rosszat tesz az üzletnek, így az adókasszának is). Viszont még a PSA keze sem ér el mindenhová, így bánatukra néhány piacon nem tudják annyira gyorsan átalakítani a hálózatukat, így amíg Franciaországban 180 kereskedés nyílik néhány hónap alatt, máshol egy évbe telik, mire az első megnyitja kapuit.

A Volkswagen és az Audi kereskedői és a gyártó(k) között igen érdekes “csata” zajlott nemrégiben. Ahogy a legtöbb márkánál, így esetükben is az a helyzet, hogy a modellpaletta egyszerűen túl széles ahhoz, hogy minden kereskedő a teljes választékot megfelelő szakértelemmel tudja értékesíteni. Így ahogy történt az a DS esetében is, külön értékesítési csatornákon kínálják bizonyos modelljeiket. Ez lehet a franciiák megoldása – önálló kereskedői hálózat – vagy éppen online értékesítés közvetlenül a gyártótól.

Pontosan ez az, amibe a Volkswagen-csoport kereskedői nem mentek bele. A problémájuk, nyilván valahol jogosan, az volt, hogy bizonyos modelleket gyakorlatilag nem értékesíthettek. Bár a probléma a Volkswagen és az Audi kereskedőinél jött elő, valódi hatása a konszern másik márkájára, a Seat-ra volt. A spanyol márka a DS-hez hasonlóan önállósította a korábban felszereltségi szintként értékesített Cuprát, saját kereskedésekkel és önálló hálózattal, ahogy azt kell. Viszont a Cupra modellek továbbra is megvásárolhatóak lesznek a Seat kereskedésekben is.

Alapvetően azt látjuk, hogy a gyártók igyekeznek több csatornán értékesíteni, míg a kereskedők nem szeretnék feladni azt a régen megszokott rendszert, amelynek keretein belül majdnem minden tranzakcióban szerepük van. Ez történt a Seat-Cupra esetben és ez történik az online-értékesítéssel is.

Bár még gyerekcipőben jár, az eddigi online probálkozások szinte egytől-egyig a gyártók által zajlottak, a dealerek kimaradtak. A jövőben ez is változni fog, bár egyelőre kérdéses, hogy az átadáson kívül milyen szerep juthat a kereskedőknek, de minden bizonnyal a szerződések véglegesítésével ez is hamarosan ki fog derülni, mi pedig biztosan beszámolunk róla!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.23
Az eljárás adatai szerint 2020. szeptember 22-én 8 óra 30 perc körül Siófok belterületén egy 69....
2020.09.23
Tárgyalások kezdődtek a Bugatti luxus sportautó brandjének eladásáról, a The Wall Street Journal....
2020.09.23
A le Mans-i 24 órás verseny 88. évadjának apropóján a Peugeot és a Total hivatalosan is útnak....
2020.09.23
A Kalasnyikov-konszern új elektromos motorkerékpárt mutatott be az Armija-2020 haditechnikai....
2020.09.22
Horvátország olyan hely, ahol érdemes letérni a kijárt útról, ehhez pedig olyan társra volt....
2020.09.22
Hidrogén üzemanyagcellával és hatalmas kapacitású hidrogéntartály-rendszerrel szereli fel Dyna....
2020.09.22
Az M4-es autóúton Üllő térségében 2020. szeptember 22-én délután egy nyerges vontató egy....
2020.09.22
Leon de Borger Belgiumból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.22
Látványos optikai részletekkel érkezik Európába a Lexus RX Sport Edition, a kategóriateremtő....
2020.09.22
A rendőrök büntetőeljárást indítottak azzal a fiatalemberrel szemben, aki vezetői engedély és....