.

Hagyják a gyártók, hogy a Carplay irányítsa az összes képernyőt?

2023.09.25.

Az Apple hamarosan átvenné a hatalmat az autók felett, ugyanis a CarPlay minden képernyőn megjelenik a következő generációjával. Kérdés, mit szólnak ehhez a gyártók?

Egyelőre még nem elérhető a következő Carplay verzió, de izgalmasnak ígérkezik. A CarPlay következő generációja az autó összes képernyője felett átveszi az uralmat, vagyis ha a műszerfal digitális, ott is az Apple alkalmazása jelenik majd meg.. A jármű rendszereivel való kommunikáció lehetővé teszi a vezetési információk megjelenítését a műszercsoport kijelzőjén, vagyis a sebességet, fordulatszámot és minden szokásos információt láthat majd a felhasználó, csak az Apple felületén. A CarPlay új verziója minden járműhöz egyedi képernyőformákat és elrendezéseket tesz majd lehetővé.

Ez több ok miatt is problémát jelenthez az autógyártók számára.

Egyrészt a gyártók többsége rengeteget költött arra, hogy minél jobb digitális műszerfalat alakítson ki. Mára szinte minden gyártónak van sajátja, számos modell esetében az alapfelszereltség része. A Volkswagen például már ilyet tudott négy évvel ezelőtt is:

A másik probléma, hogy az Apple ezzel nyilvánvalóan pénzt akar keresni és ha sikerül elérnie, hogy minél több autó használja a rendszert, várhatóan fog is. Ha hozzáfér az autó rendszereihez, onnantól nem nehéz különböző autós applikációkat értékesíteni a felhasználók számára. Viszont az autógyártók pontosan ugyanezt szeretnék tenni és teszik is már. Utólagos funkciókkal bővítik az autókat és egyre több extra elérhető lesz utólagosan. Persze ezeket nem valószínű, hogy az Apple le tudná váltani, de mindenesetre az Apple célja nyilván az, hogy ha hozzáfér az autók szenzoraihoz, azokat felhasználva a saját applikációit fejleszthesse.Az jelenlegi CarPlay használat közben

Szintén fontos kérdés, hogy mi is a helyzet az Apple autójával. Azt már elismerték korábban, hogy létezik ilyen projekt, de nem tudni egyelőre, hogy mi lesz belőle. Hajlandóak lesznek-e a gyártók az Apple Carplaynek hozzáférést biztosítani a műszerekhez és ezeken keresztül az autó által generált adatokhoz? Az új CarPlay ugyanis azt is lehetővé teszi az Apple számára, hogy magas szintű ismereteket és adatokat gyűjtsön arról, hogyan használják az emberek járműveiket. Ez értékes információ, ha egyszer tényleg bemutatják az Apple autót. (Az Apple autócsoportja és a CarPlay csapata külön részlegekbe szerveződik.)

A CNCB beszámolója szerint olyan jelentős gyártók, mint a Honda, a Nissan és a Renault „izgatottan várják” az új CarPlayt. Ugyanakkor kétséges, hogy a különböző márkák valóban annyira lelkesednének az ötletért, mint azt az Apple állítja.

A Land Rover például „dolgozik az Apple-lel”, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne „része” az infotainment rendszerének – mondta egy szóvivő. „Túl korai még nyilatkozni a jövőbeli termékkínálatról” – tette hozzá a Land Rover és a Jaguar szóvivője.

A Mercedes-Benz a CarPlay iránti elkötelezettségét az Apple-lel folytatott „megbeszéléseknek” nevezte. „Általában minden potenciálisan releváns új technológiát és funkciót belsőleg értékelünk” – mondta a Mercedes Benz szóvivője.

Hogy pontosan mi lesz az új Carplay szerepe, kétséges – néhány gyártó biztosan átengedi az uralmat a képernyői fölött, ugyanis sok vásárló számára fontos, hogy legyen Carplay az autójában. Ugyanakkor minden bizonnyal lesznek ellenállók és lesz valamilyen köztes megoldás is.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.05
A Tesla kikötötte a Cybertruck majdani vásárlóinak, hogy nem adhatják el pickupjukat egy éven belül....
2023.12.05
A meteorológiai előrejelzések alapján kedd estétől nyugat felől újra intenzív havazás kezdődhet,....
2023.12.05
2023 első tíz hónapjában 91 ezer 439 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 2,8....
2023.12.05
Börtönbüntetés várhat arra a zalai férfira, aki jogosítvánnyal soha nem rendelkezett, de több....
2023.12.05
Valenciában, a MotoGP 2023-as idényének szezonzáró futamán a BMW XM Label Red modellé volt az egyik....
2023.12.05
Idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg abroncsadományozási programját a Hankook Tire....
2023.12.05
A Honda befejezte hagyományos autóinak elektrifikációját, és megtette a következő lépést a plug-in....
2023.12.05
Nyolc év után, napi öt vonatpárral újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között....
2023.12.05
„Az elmúlt időszakban három olyan baleset is történt, ami miatt megint fogjuk a fejünket...pedig....
2023.12.05
Az úton cikázó teherautóra figyelt fel egy férfi Békés vármegyében. Látta, hogy a jármű pótkocsiján....