.

Hagyják a gyártók, hogy a Carplay irányítsa az összes képernyőt?

2023.09.25.

Az Apple hamarosan átvenné a hatalmat az autók felett, ugyanis a CarPlay minden képernyőn megjelenik a következő generációjával. Kérdés, mit szólnak ehhez a gyártók?

Egyelőre még nem elérhető a következő Carplay verzió, de izgalmasnak ígérkezik. A CarPlay következő generációja az autó összes képernyője felett átveszi az uralmat, vagyis ha a műszerfal digitális, ott is az Apple alkalmazása jelenik majd meg.. A jármű rendszereivel való kommunikáció lehetővé teszi a vezetési információk megjelenítését a műszercsoport kijelzőjén, vagyis a sebességet, fordulatszámot és minden szokásos információt láthat majd a felhasználó, csak az Apple felületén. A CarPlay új verziója minden járműhöz egyedi képernyőformákat és elrendezéseket tesz majd lehetővé.

Ez több ok miatt is problémát jelenthez az autógyártók számára.

Egyrészt a gyártók többsége rengeteget költött arra, hogy minél jobb digitális műszerfalat alakítson ki. Mára szinte minden gyártónak van sajátja, számos modell esetében az alapfelszereltség része. A Volkswagen például már ilyet tudott négy évvel ezelőtt is:

A másik probléma, hogy az Apple ezzel nyilvánvalóan pénzt akar keresni és ha sikerül elérnie, hogy minél több autó használja a rendszert, várhatóan fog is. Ha hozzáfér az autó rendszereihez, onnantól nem nehéz különböző autós applikációkat értékesíteni a felhasználók számára. Viszont az autógyártók pontosan ugyanezt szeretnék tenni és teszik is már. Utólagos funkciókkal bővítik az autókat és egyre több extra elérhető lesz utólagosan. Persze ezeket nem valószínű, hogy az Apple le tudná váltani, de mindenesetre az Apple célja nyilván az, hogy ha hozzáfér az autók szenzoraihoz, azokat felhasználva a saját applikációit fejleszthesse.Az jelenlegi CarPlay használat közben

Szintén fontos kérdés, hogy mi is a helyzet az Apple autójával. Azt már elismerték korábban, hogy létezik ilyen projekt, de nem tudni egyelőre, hogy mi lesz belőle. Hajlandóak lesznek-e a gyártók az Apple Carplaynek hozzáférést biztosítani a műszerekhez és ezeken keresztül az autó által generált adatokhoz? Az új CarPlay ugyanis azt is lehetővé teszi az Apple számára, hogy magas szintű ismereteket és adatokat gyűjtsön arról, hogyan használják az emberek járműveiket. Ez értékes információ, ha egyszer tényleg bemutatják az Apple autót. (Az Apple autócsoportja és a CarPlay csapata külön részlegekbe szerveződik.)

A CNCB beszámolója szerint olyan jelentős gyártók, mint a Honda, a Nissan és a Renault „izgatottan várják” az új CarPlayt. Ugyanakkor kétséges, hogy a különböző márkák valóban annyira lelkesednének az ötletért, mint azt az Apple állítja.

A Land Rover például „dolgozik az Apple-lel”, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne „része” az infotainment rendszerének – mondta egy szóvivő. „Túl korai még nyilatkozni a jövőbeli termékkínálatról” – tette hozzá a Land Rover és a Jaguar szóvivője.

A Mercedes-Benz a CarPlay iránti elkötelezettségét az Apple-lel folytatott „megbeszéléseknek” nevezte. „Általában minden potenciálisan releváns új technológiát és funkciót belsőleg értékelünk” – mondta a Mercedes Benz szóvivője.

Hogy pontosan mi lesz az új Carplay szerepe, kétséges – néhány gyártó biztosan átengedi az uralmat a képernyői fölött, ugyanis sok vásárló számára fontos, hogy legyen Carplay az autójában. Ugyanakkor minden bizonnyal lesznek ellenállók és lesz valamilyen köztes megoldás is.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....
2023.12.04
Dr. Borsos Attilát, a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának....
2023.12.04
A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző....
2023.12.04
Kevés, ám annál jelentősebb változtatással újult meg a 2024-es modellévre a Lexus akkumulátoros....
2023.12.04
Az innovációs és szállásépületek után elkészült a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs....
2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....