lámpa

Halogén, LED, Mátrix, Lézer - Autólámpa kisokos

2022.10.05.

Bár az innováció az autóipar minden területén állandó, a lámpák terén mára egészen futurisztikus megoldásokkal találkozhatunk.

A halogén fényszóró a legszélesebb körben használt fényszórótípus, amely szinte minden autóban megtalálható. A halogén izzó úgy működik, hogy a halogéngázzal töltött üvegkapszulába helyezett volfrámszálon keresztül áramot bocsát ki. A gáz rendkívül hőálló, így az izzószál, miután elektromos árammal látják el, felmelegszik és izzik. Ez az oka annak, hogy a halogén izzók által kibocsátott fény sárga. A halogén izzók nem túl hatékonyak – sok energia megy kárba hőként. Ennek eredményeként a fénytávolság alig 100 méter körül van.

Manapság egyre ritkábbak, de olykor még találkozhatunk xenon fényszórókkal is. Ezek a típusok jelentették a csúcsot hosszú ideig, de a LED lámpák végül letaszították a trónról és átvették a helyét. A Xenon fényszórókban nincs szükség izzószálra. Ehelyett úgy működik, hogy két elektróda között nagyfeszültségű területet hoz létre és fennmaradó helyet xenon gáz tölti ki. Az ilyen típusú izzóknak egy kis időbe telik, amíg elérik a maximális fényerőt, mert időre van szükségük, hogy felmelegedjenek. De amint elérik ezt, kékesfehér fényt bocsátanak ki. Mivel egy kis időbe telik a felmelegedésük, a Xenon fényszórókat általában más típusú fényszórókkal együtt használják. Sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos halogén fényszórók, és körülbelül 200-250 méterre világatanak el.

A „világító diódák” vagy közismerten LED-ek úgy működnek, hogy fénykibocsátó diódákon áramoltatjá k át az elektromosságot. A LED-ek gyártási folyamata viszonylag egyszerű, nincs szükség bemelegedési időre, és szinte nincs hőkibocsátásuk. Ezek a legenergiatakarékosabbak, és erős fényt bocsátanak ki. Könnyen utólag felszerelhetők bármilyen fényszóróra, és azonnal világítanak.További előnye, hogy többféleképpen, formában használhatók, és akár 300 méterig is képesek fényt vetni. Ezek a lámpák tették lehetővé az egyre különlegesebb fényszóródizájnokat az autóiparban.

A mátrixlámpákat pixelvilágításnak is nevezik. Sok különböző egyedi LED-et használnak a fényszórókban, és mindegyik egymástól függetlenül vezérelhető. Leghasznosabb funkciójuk egyik kelléke egy első kameria, amely képes érzékelni az autók fényszóróját és hátsó lámpáját. Amikor a rendszer járművet észlel, kikapcsolja az egyes LED-eket, hogy a többi autó vezetőjét ne vakítsák el. Tehát a fényszórók nem vetítik ki a fényt függőlegesen és vízszintesen a járművekre, így a vezető akkor is használhatja a távolsági fényszórókat, ha van szembejövő forgalom.

A mátrixlámpák egy továbbfejlesztett verziójának nevezhetjük a digitális lámpákat. Ezek a lámpák számos extra funkciót tartalmaznak, például megvilágítják a sáv vonalait és akár egy stop feliratotis vetítetenek az éppen az úttestre lelépni készülő gyalogos elé.

A lézeres lámpák a piacon elérhető legfejlettebb típusú fényszóró-technológia. Ez az oka annak, hogy ők a legjobbak az osztályban, de egyben a legdrágábbak is. A lézerfények lézerek segítségével táplálják a gázt, emiatt a gáz rendkívül fényesen izzik. A lézerlámpák legjelentősebb előnye, hogy fényszóróik lényegesen jobbak, mint bármely más típusú fényszóróé. Ezeket leginkább a csúcskategóriás prémium autókon alkalmazzák, de a legtöbb esetben ott is csak opcionálisan választható extrafelszeretség.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....
2022.11.27
Az ünnepi, illetve síszezon közeledtével egyre többen kelnek útra a környező vagy akár távolabbi....
2022.11.27
Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest....
2022.11.27
Egy autó és egy busz ütközött össze a XVIII. kerületben kora reggel a ferihegyi gyorsforgalmin -....
2022.11.27
A német autógyártók és beszállítóik a csökkenő kereslet miatt pesszimistán tekintenek a következő....