Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Hasznos tippek a környezetbarát nyaraláshoz

2022.07.17.

Az utazással sokat árthatunk a bolygónak, ezért érdemes odafigyelni a fenntarthatóságra. Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában megmutatjuk a környezetbarát nyaralás legfontosabb szempontjait. 

Itt a nyár, a nyaralás ideje, ám az utazással sokat árthatunk a bolygónak, és a felgyorsíthatjuk a klímaváltozást. Nem kell a vakációról lemondani, de nem mindegy, mivel és hogyan utazunk, és mit csinálunk a kikapcsolódás során. Összeszedtünk pár hasznos tippet. 

Környezetbarát közlekedési eszköz

Az emberek egyre gyakrabban és egyre távolabb utaznak, ami egyre nagyobb terhelést okoz a Földnek. A turizmus is nagy szerepet játszik az üvegházhatású gázok kibocsátásában. A legszennyezőbb a repülő, a vonat pedig leginkább környezetbarát utazási forma. Utasonként egy kilométer megtétele repülővel hússzor annyi szén-dioxid-kibocsátással jár, mint vonattal. A buszozás is jó választásnak számít, persze az egy főre jutó szennyezés mértéke nagyban függ attól, hányan ülnek a buszon. Ugyanez igaz az autóra is: ha ketten utaznak egy nagy kocsiban, az igencsak szennyező, ám ha egy kisebb autóban négyen ülnek, az már csak körülbelül harmadannyi károsanyag-kibocsátással jár fejenként és kilométerenként. Az is sokat számít, hová utazunk; nem kell mindenáron egzotikus úti célt választani, sokkal környezetbarátabb egy belföldi vagy régiós utazás.  

Vonattal a leginkább környezetbarát az utazás

Ha megérkeztünk a nyaralás helyszínére, ott is figyeljünk arra, milyen közlekedési módot választunk. Sétáljunk, kölcsönözzünk biciklit vagy rollert, használjuk a tömegközlekedést. 

Csak azt vidd magaddal, amire tényleg szükséged van

Ha mégis repülővel fogsz utazni, ügyelj a csomagod méretére, hiszen minél több terhet kell szállítania a repülőgépnek, annál több káros anyagot bocsát ki. Ezzel nemcsak a bolygónak, hanem a pénztárcádnak is jót teszel, hiszen a nagyobb csomagért olykor komoly felárat kell fizetni a légitársaságoknak. 

Érdemes hatékonyan pakolni, és kisebb csomaggal elindulni

A kisebb poggyász azzal az előnnyel is jár, hogy nem lesz annyira megterhelő a cipekedés; ez persze nemcsak a repülős utazásnál fontos szempont, hanem szinte minden esetben. Ha vonattal utazol, egy könnyebb csomaggal fürgébben tudsz mozogni, és a helyszínre érkezve a közösségi közlekedéssel is egyszerűbben eljutsz a szállásra. Ma már rengeteg blog és videó ad tippeket arra, hogyan pakolj hatékonyan, melyek a legfontosabb holmik, és mit fölösleges magaddal vinni. Nézz meg pár ilyet, és válaszd ki a neked legmegfelelőbb pakolási stílust.  

Saját kulacs és többször használható tárolók

Akár egy városba, akár valamilyen vadregényes környékre készül, ne indulj el saját kulacs nélkül. Egyrészt víz mindig legyen nálad, másrészt sokat teszel a környezetért, ha nem műanyag palackos ásványvizeket vásárolsz. Arra viszont figyelj, hogy nem minden országban iható a csapvíz! Igaz, ma már rengetegféle víztisztító megoldás létezik, ha nagyon nomád körülményekkel találkozol a nyaralás során.

Egy fém kulacs a környezetbarát nyaralás alapvető kelléke

A kulacs mellett pakolj be néhány többször használható, vászonból készült szatyrot és tasakot, frissentartó műanyagfólia és alufólia helyett pedig dobozban is magaddal viheted a szendvicsedet és a többi harapnivalót. 

Ne pazarolj a hotelben

Ha úgy alakul, hogy hotelben szállsz meg, akkor néhány praktikával csökkentheted a környezetre gyakorolt hatásodat. Igazán fölösleges minden nap új törölközőt használni, vagy naponta akár többet is, csak azért, mert a szállodában úgyis kapsz újat. Inkább akaszd fel a törölköződet, így tudni fogják, hogy még nem kell cserélni. 

Hagyd kint az ajtón a „Ne zavarjanak” táblát, és akkor nem fognak bemenni takarítani, porszívózni, és lecserélni pár dolgot. A sok hulladékkal járó miniatűr szappan, tusfürdő és sampon helyett használd a saját tisztálkodási szereidet, lehetőleg szilárd szappant és sampont. 

Válaszd a helyi termékeket

Egy utazás a helyi kultúra és gasztronómia felfedezéséről is szól. A helyben termesztett, szezonális, helyi ételeket kipróbálni nemcsak izgalmas és változatos, de környezetbarát is. Akárcsak otthon, ha helyi termékeket vásárolsz, akkor nem a sok károsanyag-kibocsátás árán, messziről odaszállított árut választod, és még a helyi termelőket is támogatod. Menj ki a piacra, vásárolj friss élelmiszereket, és a világ bármely pontján megtalálható nemzetközi gyorsétteremláncok helyett inkább ülj be oda, ahová a helyiek is szívesen mennek enni. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.28
Döbbenetes tragédia történt ma hajnalban Ausztriában, az A1-es autópályán St.Pölten közelében.....
2023.01.28
Benzinválság, ajtónkon dörömbölő recesszió, szankciók, ukrajnai háború és koronavírus-járvány ide....
2023.01.28
A neves, tapasztalt Yamaha Maco Racing Team színeiben indul az idei hosszú távú, azaz endurance....
2023.01.28
Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak az elektromos meghajtású járművek az európai piacon:....
2023.01.28
A közvéleményt és az európai, benne a magyar sajtót továbbra is élénken foglalkoztatja, hol építi....
2023.01.28
Elég télen a négyévszakos gumiabroncs? Van értelme ilyenkor lemosatni az autót? Milyen típusú....
2023.01.27
A Katasztrófavédelem jelenti péntek este:     ..
2023.01.27
Az új kezdeményezés hétről hétre több érdeklődőt vonz. ..
2023.01.27
Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos....
2023.01.27
És hogyan befolyásolja a fűtés az üzemanyag-fogyasztást?   ..