7 személyes autó

Hétszemélyes családi autók: 5 millióért VW, vagy 10 millióért Seat?

2019.11.28.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása iránt hatalmas az érdeklődés. Cikkünk írásakor már több mint 16 ezer kérelmet nyújtottak be, 9 ezret el is bíráltak, de a folyósítás igen lassú. A piacon hatalmas a kínálat, bár a nagyobb igény természetesen az olcsóbb modellek iránt van. Nézzünk két megfontolásra érdemes jelöltet, a Seat Alhambrát és a konszerntárs Volkswagen Caddy Maxit.

A közös bennük, hogy mindkettőt kétliteres turbódízel motor hajtja és mindkettő hétszemélyes kivitelben járt nálunk. További hasonlóságokat is tetten érhetünk bennük, de ezúttal a különbségekre helyezzük a hangsúlyt, van belőlük bőven.

Hogy néz ki?

Az Alhambra egyértelműen jobban néz ki, igazi buszlimuzin, személyautós kényelemmel, hatalmas térrel, egyszerű és unalmas belsővel és elektromosan nyitható oldalsó tolóajtókkal. Az üléspocízió magas, a kormány több síkban állítható, a kapcsolók kézre esnek, az ergonómia példás. Az utastér jól áttekinthető, az Alhambra nagy méretei ellenére könnyen irányítható. Kivéve szűk helyeken, ott nehéz manőverezni vele, mert a jobb eleje nagyon távolinak tűnik. A parkolásban kamera és radarok segítenek, önálló parkolásra is képes az autó – már, akinek van ideje kivárni. A Style felszereltség elég gazdag ellátmányt sorol: USB-csatlakozóból hátul kettő van, de ezek csak töltésre alkalmasak, a telefont a könyöklőben található aljzaton át lehet tükrözni, az Apple CarPlay simán fut, a Waze is megjeleníthető a középkonzol érintőképernyőjén. Bár csak 800 kilométer volt a tesztautóban az egyik utamon elsötétült a képernyő és nem működött a szórakoztató- és információs egység, csak nyöszörgött, zörgött és néha megszólalt a rádió, de irányítani nem lehetett. Fél óra pihentetés után visszajött a kép és a hang is. Halleluja! Korábban ilyen problémával csak a PSA, a Volvo, a Lancia, a Renault és az Opel termékeiben találkoztam, úgy látszik a beszállítói lánc változásával már a VW-csoport is érintett a lefagyásban.

A Volkswagen Caddy Maxi külseje egyértelműen teherautós, hosszabb és magasabb a Seatnál. Benne is magasan ülünk, az ülés ugyanolyan kényelmes, de az ergonómia már kevésbé példás. Ugyanaz a kijelző a Volkswagenben mélyebben kapott helyet, a klímakonzol alatt, így vezetés közben nagyon le kell nézni például a navigáció követésért. Tesztautónk szerény Join felszereltséget kapott (a konfigurátorban nem szerepel), a kormányon nincsenek gombok, nem automatikus a fényszóróvezérlés, hagyományos a rögzítőfék és az Alhambrához képest sokkal kevesebb vezetősegédet ad alapáron ez a felszereltség. A világítást kézzel kell felkapcsolni, a parkolásnál tolatóradar segít, arra viszont nekünk kell figyelnünk, hogy ne álljunk a farával semmihez közel, mert a hátsó ajtó hatalmas. Tolóajtóból kettő van, kézi működtetésűek.

A telefont ugyanolyan hatékonysággal tükrözi, két USB révén a csatlakoztatott telefonunkon kívül is tudunk hordozható meghajtóról zenét hallgatni.

A kényelem tekintetében az Alhambra többet nyújt, ám a Caddy óriási méretei révén jobb választás, ha hét személy csomagjaik szállítása az elsődleges. Az utolsó üléssor fix, nem tologatható, viszont ledönthető derékmagasságban, de akár ki is vehető, amivel 3 méteresnél is hosszabb hasznos furgont alakíthatunk ki belőle. A be- és kiszállás nem megerőltető, és még hétszemélyes változatban is nagy a csomagtér, a hokis táskám simán befért. A ledöntött ülésekkel pedig könnyedén szállítunk bútort, akár az ülések kiszerelése nélkül is.

Hogy megy?

Bár mindkét motor kétliteres és dízel, az 50 lóerős különbség jelentős. Míg a Seatot hétfokozatú DSG-váltóval szerelték, addig a Volkswagenben ötfokozatú kézi sebességváltó teljesít. Teherautós ez is, darabos, az egyes és a rükverc nagyon közel van, nehezen kapcsolhatók, nagy tempónál pedig hiányzik a hatodik. A fokozatok kiosztása hosszú, az sem baj, ha elfelejteni néha felváltani. Az Alhambra DSG-jét a kormány mögül fülekkel is működtethetjük, képes a szabadonfutásra, autópályán pedig igen jó tempót tud futni. A Caddy természetesen lomhább, de ha lendületbe jön, autópályán jól teljesít, csak a menet-, motor- és a szélzaj hangosabb. Teljes terheléssel nem próbáltuk ki, de ha a 102 lovas autópályán 9 személyes is biztonsággal tartja a 135 kilométer/órás sebességet, akkor ez a Caddy Life Maxinak sem okoz nehézséget.

Milyen vezetni?

A két hétszemélyes nagycsaládos közül egyértelműen jobb a Seatot vezetni, élénkebb és direktebb a kormánya, a futóműve kifejezetten jól csillapít, míg a Volkswagen vezetése teherautós. Hátsó merevhidas futóműve pattog, zajos, a kormány indirekt és nagy a holtjátéka, precíz munkára nem képes. Rossz úton ennek ellenére a Caddy-vel kényelmesebb autózni, bár zajosabb, de érezhető, hogy jobban bírja a gyűrődést, mint a kecsesebb és finomabb spanyol.

Mennyibe kerül?

Az árversenyben egyértelműen a német győz, alapáron 7 485 760 forintba kerül, a tesztelt változat pedig 9,54 millió forintba (Comfortline), amiből a megfelelő feltételek teljesülése esetén lejön 2,5 millió forint állami támogatás. Utóbbi természetesen a Seatra is igaz, amelynek belépő változata megegyezik a tesztelttel; ára 13 257 910 forint DSG váltóval

Használat közben is jobban kíméli a pénztárcánkat a Caddy, a mintegy 400 kilométeres teszt során beérte 100 kilométerenként 5,6 liter gázolajjal, míg a Seat izmosabb kétliterese 7,3 literes átlaggal zárta a közel 500 kilométeres tesztet.

Képek és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.05.31
Hiába nőtt fel a 3-as BMW, mégis olyan inspiráló tudott maradni, mint az elődjei, még plug-in....
2020.05.31
Felelőtlen román sofőrt állítottak meg a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök - írja a police.hu.  ..
2020.05.31
A koronavírus-járvány miatt rendkívüli - távolságtartó - szabályokat vezettek be a MÁV-Start....
2020.05.31
Megannyira furcsaság fedezhető fel a Citroen legújabb személyautóján, ami legtöbb paraméterében....
2020.05.31
Továbbra is célunk, hogy magyar űrhajóst küldjünk a Nemzetközi Űrállomásra az évtized közepéig -....
2020.05.31
Már nincs futam, amelyen ne hallanánk Lewis Hamilton versenymérnökétől a „Hammertime” utasítást.....
2020.05.31
Igor Varchenko Ciprusról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.05.31
A kerékpár története 1817-ben kezdődött az ősbicikli megszületésével, majd számos feltaláló tett....
2020.05.31
Az ukrán fél fogadóképtelensége miatt sem belépő, sem kilépő irányban nincs átléptetés - írja a....
2020.05.31
Dr. Werner Tietz július 1-i hatállyal a SEAT új, a kutatásért és fejlesztésért felelős végrehajtó....