fenntartható közlekedés

Hibrid rendőrautókat állítottak szolgálatba Angliában

2021.11.29.

Amikor az angliai Dél-Derbyshire megye rendőrsége takarékos, megbízható, robusztus és környezetbarát járművekkel kívánta bővíteni gépkocsiparkját, nem kellett messze menniük a megoldásért: a Toyota Manufacturing UK helyben, Burnaston városában működő gyárától kértek és kaptak segítséget.

A brit rendőrség időről időre azzal kerül a világsajtó reflektorfényébe, hogy különleges sportkocsikkal bővítik flottájukat. A McLarenek, Arielek, Lotusok jót tesznek a hatóságok imázsának, és hatékonyak, ha egy-egy autópálya-szakaszon kell nyakon csípni a gyorshajtókat. A rendőrök többségének a munkája azonban Nagy-Britanniában sem rövid etapokban adagolt hőstettekből áll. A mindennapokban sokkal nagyobb használt veszik egy tágas és kényelmes, strapabíró és megbízható autónak, amelynél ráadásul az sem baj, ha takarékos, és a környezetet is kíméli. Végül, de nem utolsósorban előny (sőt, inkább elvárás), ha a beszerzéssel a helyi ipart, a brit munkaadókat támogatják.

Dél-Derbyshire megye rendőrségének különösen könnyű dolga volt, amikor aktuálissá vált a flottabővítés, hiszen a megyeszékhelytől mindössze 7 kilométerre működik a Toyota Manufacturing UK gyára. Az 1992 óta működő üzem kezdetben Toyota Carinát, majd 1997-től annak utódját, az Avensist gyártotta; ugyanekkor vették fel a palettára a Toyota Corollát (később Aurist). 2018-ig párhuzamosan készültek itt alsóközép- és középkategóriás modellek, azóta pedig egyetlen típus: az új generációs Corolla otthona a mintegy 4000 főt foglalkoztató üzem.

A gyár és a helyi rendőrség között hagyományosan jó a kapcsolat, a Corolla Touring Sports jó ideje szolgál már járőrkocsiként, az évek során szerzett tapasztalatok alapján pedig most számos módosítással tették még alkalmasabbá a rendőri szolgálatra a kombit.

A tapasztalatok szerint a járőrkocsik jelentős százaléka szenvedett sérülést a fekvőrendőrök, illetve magas járdaszegélyek miatt; az új modelleket ezért a Corolla Touring Sports emelt hasmagasságú kivitelére, a Corolla Trek terepkombikra alapozták. Ezt extra földútcsomaggal szerelték fel, ami a fenéklemez védelmén túl további hasmagasság-emelést tartalmaz.

Ezen túlmenően egy sor konkrét kérést fogalmazott meg a hatóság: a további sérüléseknek parkolóradarokkal és acél keréktárcsákkal vennék elejét (a pótkerék is teljes méretű,) a hatékony munkavégzést beépített navigációs rendszer segíti, a csomagtartót pedig minden esetben masszív kutyaráccsal szereltetik fel, így bármelyik autó alkalmas a járőrkutyák biztonságos szállítására.

A terepesített Toyoták a közelmúltban megkezdték éles tesztüzemüket, a Corollák a mindennapi rendőri munka során vizsgáznak. Sarkalatos kérdés, hogy a polgárinál jóval intenzívebb igénybevétel során hogyan válnak be a hibrid hajtásláncok – ezek az információk egyébként nem csak a rendőrség későbbi beszerzései szempontjából fontosak, hanem a Toyota termékfejlesztői számára is értékes visszajelzést jelentenek.

A gyár által közzétett információkból nem derül ki, hogy a rendőrség a különösen takarékos, 122 lóerős, 1,8 literes alap hibrid erőforrás mellett rendelt-e a jóval sportosabb, 180 lóerős, 2,0 literes verzióból is – eltérő karakterük  és hangsúlyaik mellett mindkét konfigurációra jellemző a takarékos üzem, a csekély károsanyag-kibocsátás és a kiemelkedő üzembiztosság, illetve megbízhatóság.

Azok az értékek, amelyek ideális rendőrautóvá teszik, egyben azt is jelentik, hogy a Toyota Corolla mára Európa-szerte közkedvelt flottaautóvá vált. Ez várhatóan tovább erősödik majd 2022-től, amikor egyes piacokon megjelenik a ferdehátú modell könnyű haszonjárművé átalakított változata, a Corolla Commerical, amelyről egyelőre nem állnak rendelkezésre további adatok.

 

Fotó: Toyota

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.22
A Tokiói Autószalonon mutatták be a vadonatúj, csak Japánban, 500 darabos limitált sorozatszámban....
2022.01.22
Repülő MACA száll versenybe az Airspeeder ellen, miközben nem repül az Airline Car. ..
2022.01.22
Noha sok helyen elolvadt a hó, Gyermely és Szomor között például nem lehet közlekedni – írta a....
2022.01.22
Most egy minimális jövedelemmel rendelkező autókedvelő is megengedheti magának, hogy beszerezzen....
2022.01.22
A Volvo Cars az autógyártók közül elsőként csatlakozik a Google Assistant háztartási eszközöket....
2022.01.22
Családi hétüléses még nem volt ennyire korszakos, mint a Peugeot 5008, ráadásul egy olyan finom....
2022.01.22
A BMW 8,4 százalékkal növelte értékesítését a globális válság ellenére 2021-ben, és nem tart attól....
2022.01.22
A svájci hatóságok által körözött Volkswagent foglaltak le a Csanádpalota autópálya....
2022.01.22
Végre részleteiben is megmutatta magát a Peugeot új versenyautója a 9x8, melyet különleges....
2022.01.22
A 3-as vonal Kőbánya-Kispest "kihúzó" szakaszán, utasok által nem használt területen péntek éjjel....