Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Hogyan kell a megállást jelezni a biciklin?

2024.03.24.

A kanyarodás fontos és veszélyes manőver a kerékpározásban, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaiban ezt vesszük át. 

Mint minden járművezetőnek, a kerékpárosoknak is jelezniük kell minden irányváltoztatási szándékot a forgalomban. Az autóban fel vagy le kell kapcsolgatni egy kart, és az irányjelző sárgán villogva mutatja, merre szeretne továbbmenni az autós. A biciklin a karunkkal kell jeleznünk az irányváltási szándékunkat.

Nagyon fontos, hogy biciklizés közben is indexeljünk, mert így a többi közlekedő is tudni fogja, hogy mire készülünk. Balra kanyarodva bal, jobbra kanyarodva jobb kézzel kell jelezni az irányváltási szándékot. Elég előtte jelezni, kanyarodás közben már két kézzel foghatjuk a kormányt. Viszont nagyon fontos, hogy még a jelzés előtt nézz hátra.

A következő manőverek előtt kell jelezni: 

  • Kanyarodás
  • Sávváltás
  • Kikerülés
  • Sávon belül balra húzódás
  • Megállás 

Kevesen tudják, de elindulásnál, azaz forgalomba való becsatlakozáskor is irányjelzést kell használni. Viszont nem könnyű egy kézzel fogva a kormányt elindulni, ezért inkább nézz hátra, jelezz, aztán két kézzel kormányozva indulj el. 

Az sem ismert szabály, hogy a megállást, azaz a közlekedés elhagyását is jelezni kell. Akkor is jobbra kell indexelni, ha ez nem jelent irányváltoztatást, csak félrehúzódva megállunk. 

Láss előre!

Nagyon fontos, hogy légy előrelátó, gondolkodj előre, merre fogsz továbbhaladni, illetve kanyarodni. Ne csak az előtted lévő 10 métert nézd, tekints a távolba is, így hamarabb észreveszed a különleges forgalmi helyzeteket, például ha egy autó a kerékpársávon parkol, és neked ki kell kerülnöd. 

Ha nincs váratlan helyzet, érdemes körülbelül 30 méterrel a kanyarodás előtt kinyújtani a karunkat a megfelelő irányba, és körülbelül 2-3 másodpercig jelezd a kanyarodási szándékodat. Ez azért fontos, hogy a többi közlekedő – főleg a mögöttünk haladók – számára időben jelezzük, hogy milyen manőverre készülünk. Másrészt így vissza tudjuk tenni a kezünket a kormányra, amikor megkezdjük a kanyarodást. 

Soha ne hagyd az utolsó méterekre az irányjelzést, mert akkor hirtelen kell reagálniuk a járművezetőknek – ami például egy balra kanyarodásnál nagyon balesetveszélyes –, és neked is kapkodnod kell, hogy megfelelően irányítani tudd a kerékpárt. 

Alternatív karjelzések

Jobbra kanyarodásnál a jobb, balra kanyarodásnál pedig a bal kezünket kinyújtva jelezzük a kanyarodási szándékunkat – ennyire egyszerű az egész, gondolhatnánk. Tulajdonképpen ez igaz is, alapvetően csak erre a két jelzésre van szükségünk, és Magyarországon nem is használunk többet. Külföldön viszont több karjelzést ismernek a bringások és a közlekedők. 

A legfontosabb, hogy a jobbra kanyarodást a bal kezükkel is jelezhetik. Bár elsőre ez furcsának tűnhet, sok helyen ez nem csak egy plusz lehetőség, hanem ez a kötelező. De hogyan lehet bal kézzel jelezni a jobbra kanyarodást? Nem olyan bonyolult: kinyújtod a bal karodat, majd a könyöködet derékszögben meghajlítva felfelé mutatsz. Olvasva talán bonyolultan hangzik, de nézd meg az alábbi ábrán a jobb felső rajzot, és egyből világos lesz, miről is van szó: 

És hogy mi értelme van a jobbra kanyarodást a bal kezünkkel jelezni? Leginkább az, hogy az autók szinte mindig a kerékpárosok bal oldalán haladnak el, vagyis könnyebben észreveszik a bal oldalon mutatott jelzéseket. Elképzelhető olyan közlekedési helyzet, hogy a jobb kézzel jelzett kanyarodási szándékot nem látja jól az autós. Másrészt ez a módszer abban is segíthet, hogy végig jobb kézzel lehet fogni kormányt, és az emberek többsége jobbkezes. 

De ez még nem minden! Magyarországon szintén nincs használatban – a többség valószínűleg nem is ismeri –, de a bringások a megállási vagy lassítási szándékot is tudják jelezni. Egyszerűen nyújtsd ki a bal karodat, hajlítsd be a könyöködet derékszögben lefelé nyitott tenyérrel (mint a fenti képen a bal alsó ábrán). A stop jel azért nagyon hasznos, mert a gépjárművekkel ellentétben a kerékpárnak nincs féklámpája. 

Tippek a kerékpáros karjelzésekhez

  • Nem elég egy hanyagul kinyújtott mutatóujj, mert alig vehető észre! Jelzéskor teljesen nyújtsd ki a karodat, hogy egyértelmű és jól látható legyen, mit fogsz csinálni.
  • Vedd fel a szemkontaktust a járművezetőkkel, hogy biztosan észrevegyék a jelzéseidet. Ez nagyon fontos, ha a forgalomban kerékpározol.
  • Ügyelj arra, hogy jóval a kanyarodás előtt jelezz, hogy a járművezetőknek bőven legyen idejük reagálni.
  • Légy magabiztos és határozott, legyenek egyértelműek a jelzéseid, és ne félj megismételni őket, ha szükséges.

A biztonságos kanyarodás – beleértve a hátranézést és karjelzést – talán az egyik legbonyolultabb feladat a gyerekek számára, főleg ha balra kanyarodásról van szó. Időre és sok gyakorlásra van szükségük, mire elsajátítják és magabiztosan végigviszik ezt a komplex manővert, és sokat segíthet, ha forgalomtól elzárt területen is gyakorolnak. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..