5G-s hálózat

A Huawei lett az első autóipari 5G szolgáltató

2019.05.19.

A kínai tech-óriás elsőként kínál 5G kompatibilis modult autók számára, ami már az év második felétől elérhető lesz. Az USA mégis szkeptikus. Vajon miért?

Már korábbi cikkeinkben is feszegettük a modern internet hálózatok témáját, hiszen a különböző kapcsolatteremtő modulok hatalmas teret nyertek már az autóipar berkein belül is. Mostanra egy modern infotainment rendszer legalább annyira fontos tényező autóvásárláskor, mint a menettulajdonságokra valóban ráhatással lévő technikai háttér. Egyre alacsonyabb szegmensekben is elvárás az okostelefon tükrözés, vagy épp a leggyorsabb internetelérés. Arról is szót ejtettünk már, hogy egyelőre nincs megállapodás, hogy az LTE vagy az 5G lesz a mérvadó adatszolgáltatási forma, jelenleg gyártófüggő, hogy ki melyik hálózatot preferálja modelljeiben, ki melyik mellett teszi le a voksát.

Sokan már-már temették az 5G-t, hiszen a modulok nem kompatibilisak egymással lefelé. Tehát egy pár éve vásárolt 4G tudású autó gyorsan elavulhat, hiszen amint megjelenik a modernebb 5G, a régi autó internet modulja tudását veszti. Már pedig most éppen ez történik, ugyanis a kínai tech-mágnás Huawei elsőként mutatott be 5G kommunikációs hardware-t autók számára. Mindezt persze otthoni autószalonukon, a Shangai Auto Show-n tették meg. Az új MH5000 modul a korábbi, januárban bemutatott Balong 5000 5G chipre épít.

„A jövő intelligens autózásának elengedhetetlen része lesz az 5G, az új autómodulunkkal pedig épp ebbe az érában igyekszünk elkalauzolni.” – tette hozzá a Huawei. Már az év második felében elérhetővé válhat az 5G technológiás modul az autógyártók számára, ami a kínaiak szerint már az autómegosztást, az egymással kapcsolatban lévő forgalmi szereplőket vetíti elő. Ígéretük szerint ez a modul már képes a hasonló technológiákkal felszerelt autókkal kommunikálni. Könnyen merülhet fel a kérdés, hogy egyelőre mégis kik ezek? A válasz pedig egyszerű: a mérvadó kínai gyártók zöme. Bejelentette igényét a Huawei moduljára többek között a FAW, a Dongfeng és a Changan is. Ők mindannyian számtalan márkát foglalnak magukba, és európai szemmel felfoghatatlanul sok autót gyártanak, így nagyszerű alanyt szolgáltathatnak a tesztüzem során.

Egyébként nem csak Kínában tevékenykedik ennyire aktívan a Huawei, elég az új DS 7-re gondolni, amiben az OceanConnect IoT platformjuk dolgozik. Ez az a platform, amit félönvezető autók számára fejlesztettek, hogy azok képesek legyenek később az okos otthonokkal, és még később az okos városokkal kommunikálni, amint ezek létrehozása megvalósulhat. Ahogy a legtöbb mai hasonló rendszer, a Huawei-é is felhőalapú, tehát nem közvetlenül az autóban tárolja az adatokat, hanem egy kihelyezett tárhelyen.

Az Egyesült Államok már szkeptikusabb, ők nem engedték a technológia betörését a piacukra, hiszen állításuk szerint nagyszerű táptalajt biztosít a kémkedésnek. Mi több, az Amerikai Igazságügyi Hivatal januárban 13 esetben tett feljelentést adokkal való visszaélés miatt, noha mérvadó bizonyíték nem volt. Persze nem a Huawei az egyetlen, aki szeretné letenni névjegyét az autóiparban, ahol addig semmilyen tapasztalatuk nem volt, csupán grafikai processzorokat gyártották komputerekbe. Ám úgy látszik, hogy egyre többen látják meg a lehetőségeket az autóiparban is, többek között az önvezető technológiák előre törésével egy időben.

 

Kezdőfotó: Reuters/Bloomberg

Forrás: 
Carscoops

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..