limiált széria

Igazán elegáns különkiadás készült a legszebb Lexusból

2023.09.13.

Inspiration Series: így nevezi az LC 500 kupé és kabrió szigorúan limitált példányszámban készülő különkiadását a Lexus. Aki helyet foglal benne, valóban úgy érezheti, mintha a fellegekbe repítette volna a múzsa csókja.

A modellcsaládban most először alkalmazott matt fehér karosszériával és lilás felhangokkal gazdagított mélykék bőrkárpitozással lép színre a 2024-es modellév alighanem legelegánsabb különkiadása: a Lexus LC 500 Inspiration széria. A festővászonra illő tónusok egy forró nyári nap égboltját idézik, a végtelen kék mezőn lustálkodó, vakítóan tiszta bárányfelhőkkel. A pásztori idill azonban csalóka: a barátságos gomolyok fekete szegélye már a közelgő égzengést, egy rövid, ám annál intenzívebb nyári záport vetíti előre.

Tökéletesen adja tehát vissza az Inspiration különkiadás annak a Lexus LC 500-asnak a kettős személyiségét, amely egyfelől végtelenül kifinomult gran turismo, az évszázados japán kézműves hagyományokat idéző részletekkel és felülmúlhatatlan utazási komforttal; ugyanakkor 477 lóerős, 5,0 literes, nyolchengeres erőforrásával ellenállhatatlan sportautó is, amelynek alig több mint három másodpercre van szüksége ahhoz, hogy álló helyzetből 100 km/órára gyorsuljon.

A varázslatos összhatás titka, mint minden Lexusnál, itt is az aprólékosan kidolgozott részletekben rejlik. A selyemfényű lakkréteggel bevont matt fehér fényezés a felhők textúráját, a végtelen hómezők parányi kristályok fraktáljaiból felépülő, ám a távolból egybefüggőnek ható felszínét idézi.

Ezt ellenpontozzák a diszkréten alkalmazott fekete kontrasztok: a hűtőmaszk kerete, a fényszóró és a hátsó lámpatest háza, a küszöbök díszítése, a külső tükrök, és persze a matt feketére festett, 21 colos keréktárcsák. A kupén szénszálas hátsó légterelő teszi teljessé az összhatást, míg a kabrió alkotóinak végtelen stílusérzékéről tanúskodva a belső tér harmonizáló kék vászonból készült – így válik eggyé a kint és a bent, a nyitva és a csukva, így oldódnak fel a határvonalak egy olyan autóban, amelynek eleve nem is állt szándékában bárhol meghúzni azokat.

Az említett aerodinamikai elemek nem pusztán az esztétikumot szolgálják: kialakításuk a Lexus – és azon belül az LC széria – jelentős motorsport-tapasztalatait tükrözi. És ha már a motorsport szóba került: az LC Inspiration széria Torsen részlegesen önzáró differenciálművet, valamint feszesebb hangolású hátsó lengéscsillapítókat kap. A mérnökök ezúttal a kupénál is alkalmazták a kabrióhoz kidolgozott, kiegészítő első és hátsó padlólemez-merevítéseket, amelyek a szénszálas tetőlemezzel együtt megnyugtató mértékben javítják a modell eleve lenyűgöző csavarodási szilárdságát.

A belső térben a már említett nagy kékség várja az utasokat: a környezet egységes tónusát csak a díszítő öltések visszafogott szürkéje tagolja. A sportüléseket és a kupé tetőlemezének belső felületét Alcantara kárpitozás borítja, amire szénszálas küszöbbetétek replikáznak.

A középkonzolon sorszámozott lemez emlékezteti az utasokat, hogy mindössze 125 darab készült a 2023 őszétől kapható limitált kiadásból. Ez a mennyiségi limit egyébként az észak-amerikai piacra vonatkozik – hasonló különkiadásokkal Japánban, és időnként Európában is találkozhatnak a márka rajongó, így várható, hogy világszerte végül több darabot adnak el a szériából 125-nél.

A Lexus LC története során nem először találkozhatunk az ihletadó limitált kiadással. A 2019-es, eredeti Lexus LC 500 Inspiration exkluzív sárga fényezése és sárga-fekete belső színvilága haragos, domináns hangulatot kölcsönzött a modellnek. A 2022 tavaszán bemutatott, következő sorozat pedig tudatosan hangsúlytalan, fémszürke fényezése annál pompázatosabb: aszimmetrikusan berendezett, kéttónusú bordó/fekete belső teret rejtett.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94%-a....
2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..