M-Sport

Igazi nagyágyút szerződtetett le a Ford a 2023-es WRC szezonra

2022.12.19.

Visszatér az M-Sporthoz 2019 világbajnoka, Ott Tänak, akinek egy fiatal francia pilóta lesz a csapattársa.

Ott Tänak és Malcolm Wilson

Ott Tänak a 2022-es WRC szezon kulcsfontosságú szereplőjévé vált, miután egy kihívásokkal teli évet követően érvényesítette azt a záradékot, amellyel véget vethetett hyundai-os kalandjának, pedig az alzenaui gyári csapattal kötött szerződéséből még egy év hátra volt. Az észt sztárpilóta bizonytalan jövő előtt állt, miután távozott a Hyundaitól, pedig idén is három raligyőzelmet aratott, így keresettnek számított a pilótapiacon. A 35 éves versenyző a távozás bejelentésekor, a Spanyol-ralin azt mondta a médiának, hogy nem tudja még, hova fog menni, még az egy év szabadságot sem zárta ki a lehetőségek közül. De decemberben végre megtörtént a bejelentés, amely véget vetett a Tänak jövőjét övező találgatásoknak: a pilóta visszatér az M-Sport Ford csapatához, amely 2011-ben elindította WRC-karrierjét.

Első számú pilótaként Tänak vezetheti a brit alakulatot, amely megváltozott pilóta-felállással vág neki a 2023-as évnek: a 2022-es első számú pilóta, Craig Breen távozik a cumbriai csapattól, és visszatér a Hyundai-hoz, ahol Dani Sordóval egy autón fognak osztozni a szezonban. A 17-szeres WRC-futamgyőztes Tänak már alig várja, hogy újra vezethessen az M-Sportnak, ahol 2017-ben megszerezte első győzelmét, mielőtt a Toyotához, majd a Hyundaihoz csatlakozott volna két-két szezonra.

„Az M-Sport az a hely, ahol pilótaként felneveltek, és ahol megtanultam minden kemény leckét és tapasztalatot, ami kellett ahhoz, hogy a rali-világbajnokság legfelsőbb szintű játékosává válhassak” – mondta Tänak, aki szokásos navigátorával, Martin Jarveojával indul 2023-ban is. „Amióta világbajnok lettem, nem tudtam megvédeni a címet, de addig nem fogok tudni kibékülni magammal, amíg ez be nem következik. Sok megbeszélést folytattam Malcolmmal (Wilson, az M-Sport alapító tulajdonosa – a szerk.), és határozottan ugyanaz a törekvésünk a következő szezonra vonatkozóan. Nagy kihívás lesz ez számunkra, de ismerem a Dovenby Hall-ban dolgozó embereit, tudom, mire képesek, és a szenvedélyükkel esélyünk lehet a bajnokságért harcolni. Örülök, hogy visszatérhetek az M-Sport Ford World Rally Team csapatához, jövőre mindent beleadunk" – fejezte be.

 

„Az, hogy Ottot újra M-Sport overálban látjuk, jelentős pillanat lesz mindenki számára a Dovenby Hallban” – mondta Richard Millener, az M-Sport csapatfőnöke. „A 2023-as cél számunkra és Ott számára is egyértelmű: megnyerni az egyéni bajnokságot. Ahhoz, hogy ezt a célt együtt elérjük, sok kemény munkára és befektetett energiára lesz szükség, de készen állunk erre a kihívásra. Egy Otthoz hasonló képességű toppilóta igazolása kulcsfontosságú ahhoz, hogy fokozzuk a csapat hangulatát és vágyait, hogy kiaknázzuk a teljes potenciálunkat, és hogy előre lépjünk 2023-ban. Sok tapasztalatot szereztünk a Ford Pumával 2022-ben, ismerjük az erősségeit, és biztosak vagyunk abban, hogy Ott a megfelelő ember a vezetésére, hogy elérjük azokat az eredményeket, amelyekről tudjuk, hogy megérdemeljük” – tette hozzá Millener.

Malcolm Wilson, az M-Sport főnöke megerősítette, hogy Tänak már tesztelte a Pumát az M-Sport Greystoke Forest-i próbapályáján. „Elment Dovenby-be, hogy megnézze létesítményeinket, és tesztelje a Pumát Greystoke Forestben” – mondta Wilson. „Az első visszajelzései alapján kijelenthetjük, hogy biztosak vagyunk abban, hogy kihívók lehetünk a 2023-as világbajnokságért folytatott küzdelemben. Bár Ott csak pár napig volt itt, már ez is elég volt ahhoz, hogy megérezzük az a szintet, ami a raligyőztes teljesítmény eléréséhez szükséges” – tette hozzá Wilson.

Ott Tänak csapattársa a teljes szezonban a 2019-es WRC2 világbajnok, Pierre-Louis Loubet lesz, aki 2022-ben már hét versenyen indult a Rally1-es Ford Pumával az M-sport színeiben. Loubet három gyorsasági szakaszgyőzelmet is aratott 2022-ben, és első alkalommal vezetett is egy ralit, Szardínián és Görögországban a negyedik helyével pedig beállította karrierje legjobb eredményét.

„Ez egy valóra vált álom, amiről gyerekkorom óta álmodom” – mondta Loubet. „Az első teljes szezonomat végigcsinálni, és minden hétvégén az életem fő szenvedélyét űzni, ez valami igazán fantasztikus. A teljes szezon nagy nyomást vesz le rólam, mert tudom, hogy 13 versenyen van lehetőségem, hogy megmutathassam minden képességemet, és ennyi lehetőség teret ad a fejlődéshez és a tanuláshoz is. 2023-ban az lesz a legfontosabb célom, hogy minden versenyt befejezzek, tapasztalatot gyűjtsek, és megtanuljam, hol tudok maximális sebességgel menni. Mindig is szerettem volna hivatalos versenyzőként gyártói pontokat szerezni az M-Sportnak, nagyon örülök, hogy ez most összejött, mert az M-Sport így hisz bennem. Hatalmas köszönet Malcolmnak és Rich-nek, akik fantasztikus munkát végeztek értem. Nagyon örülök, hogy újra az M-Sporttal dolgozhatok, Ott mellett csapattársként dolgozni nagyon különleges lesz.”

Loubet tavalyhoz képest egy új navigátorral, azzal a Nicolas Gilsoullal versenyez, aki 2021-ig Thierry Neuville-nek diktálta az itinert. Korábbi navigátora, Vincent Landais már Sébastien Ogier oldalán folytatja 2023-ban, de nem futnak teljes szezont.

Az M-Sport a harmadik Puma versenyzőüléséről jelenleg tárgyalásokat folytat Gus Greensmith-szel és Sébastien Loebbel is egy részleges szezonos szerződésről.

 

WRC versenyzői felállás 2023-ra:

Toyota

Kalle Rovanperä

Elfyn Evans

Takamoto Katsuta/Sebastien Ogier

 

Hyundai

Thierry Neuville

Esapekka Lappi

Dani Sordo/Craig Breen

 

M-Sport Ford

Ott Tänak

Pierre-Louis Loubet

NA

NA

 

képek: M-Sport

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.06
Városszerte szűrték ki az illegálisan átalakított járműveket, valamint az egyéb....
2023.06.06
Komoly balesetet rögzített a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerája az autóúton.   ..
2023.06.06
Egy Ford Fiesta és egy taxi ütközött éjjel. ..
2023.06.06
A legendákhoz csak óvatosan, érzéssel szabad hozzányúlni, és ez nincs másképp egy ikonikus....
2023.06.05
A Citroen Mehari 55 éves jubileuma ráirányítja figyelmünket autós igényeink alapvető megváltozására....
2023.06.05
Június első hétvégéjén összesen 12 versenyző képviselte a HUMDA által létrehozott Hungarian....
2023.06.05
Nézze meg a videót! ..
2023.06.05
Vadonatúj kompakt SUV-ot leplezett le LBX néven a Lexus, amellyel új szegmensbe lép be a....
2023.06.05
Nézze meg a videót! ..
2023.06.05
Egy arany és egy ezüst díjat is nyert az egyik legrégebbi és legrangosabb magyarországi kreatív....