Pontiac

Így nézhetett volna ki a Pontiac G8

2024.07.03.

A General Motors által készített koncepció megmutatja, hogyan is nézhetett volna ki a Pontiac G8-as szedánja.

A General Motors még 2009 áprilisában közölte a hírt, hogy anyagi problémák miatt - többek között - nem lesz több Pontiac a jövőben. Az utolsó modell, a Pontiac G6 gyártása pedig 2010-ben fejeződött be. Most viszont a GM Design-nak köszönhetően megnézhetjük, hogy milyen lett volna a tervek szerint 2008-ban piacra dobott Pontiac G8. 

A dizájnercsapat szerint ez a koncepció a Pontiac márka legutolsó koncepciója volt, amely a kaliforniai Advanced Studióban készült. Ez a terv már akkor készült, amikor a GM kudarcot vallott a nagy gazdasági világválság idején, és két állami "mentőcsomagra" volt szüksége a túléléshez. Ezen mentőcsomagoknak több kikötése is volt. Az egyik az, hogy csökkenteniük kell a márkák számát, és a Pontiac ennek lett végül az áldozata. Amit mi nem tudtunk eddig a Pontiac terveit illetően, az egy vadonatúj, G8-as szedán volt.

Sajnálatos dolog, hogy a G8 koncepciója sosem látott napvilágot, hisz egy elképesztően látványos megjelenésű, egyedi tervezet lett volna, ami különbözött a GM többi termékcsaládjától. Az autó eleje a Pontiac jellegzetes hűtőrács-kialakítását viseli, de a fényszórók és a felső sárvédő domborulatai a Solstice és a Cadillac CTS jegyeit ötvözi. Érdekes módon ebbe a motorháztető szellőzőnyílásai is beletartoznak, amelyek a Saturn Sky-on megtalálható dizájnra hajaznak, ami eltér a nagy teljesítményű Pontiac-ok kinézetétől.

A karosszéria oldalán jelentős nagyságú sárvédő kiemelkedések láthatók, ami a Pontiac 1990-es években létrehozott "széles nyomvonalú" örökségét viszi tovább. Sőt, olyan is akad, ami jelenleg egyedülállónak számít a GM autókon. Ez az első ajtóba nyúló sárvédőn megtalálható elem, amely a Cadillac CTS második generációjáig nem volt fellelhető a General Motors járművein. Az autó futurisztikus tervezésére utaló jel a elülső ajtókilincsek kinézete, amik beszálláskor "előbújnak" az ajtóból, indulás után pedig visszatérnek a helyükre. A hátsó ajtókon nem látunk semmiféle kilincset, így itt arra lehet tippelni, hogy valamilyen érintőszenzort alkalmaztak volna, ha piacra kerül az autó. És igen, az ajtók ki tudtak nyílni a koncepció-fotókon, de az, hogy mi történik az első ajtóra rálógó elemmel, arra nem sikerült választ találni. 

Amit szintúgy nehéz megmondani az az, hogy a keret nélküli ablakok hogyan funkcionáltak volna, mivel B-oszlop, ami hozzákapcsolódna a tetőhöz, nem található az autón, így a modern biztonsági szabályokat figyelembe véve ezt valószínűleg át kellett volna alakítaniuk a végleges verzión. 

A hátsó kialakítása az autónak nagyon erősen a Pontiac Solstice-ra hajaz, beleértve a hátső lökhárítóből előbújó kipufogóvégeket is. A G8-at a sportos oldalsó támpillérekkel ellátott betétes hátsó szélvédőkialakítás különbözteti meg, amely ma is merész és formabontó lenne, nem hogy 2008-ban. Egy másik egyedi jellemvonása a szedánoknak az volt abban az időben, hogy a csomagtér nyílása elképesztően kicsi volt, így nehéz volt nagyobb dolgokat bepakolni hátulra. Az, hogy a végleges kialakłtása is ilyen lett volna az autó csomagtartójának, az egy érdekes kérdés, viszont a Pontiac Solstice jó referenciaként szolgálhat számunkra ebben a dilemmában. 

A G8 belső tere négy férőhellyel volt ellátva, méghozzá egyéni sportülésekkel. Az autó belsejében megtalálható középső konzol egészen a hátső utastérig visszanyúlik és a képek alapján azt gondoljuk, hogy a hátul helyet kapó ülések dönthetőek lettek volna, mivel ezt a rakodótér tágassága lehetővé tette. A legérdekesebb rész viszont a vezetőoldali elrendezése a koncepciónak. Úgy tűnik, hogy szinte a C8-as Corvette-hez hasonló merész - de ellentmondásos - középső konzolos kialakítását kapta volna az autó. A kormánykerék mögött ujjnyi távolságon belül lett volna a két váltókar, viszont a műszerfal teljesen analóg kialakítású, ami ha azt vesszük, hogy 2008-ban debütált volna az autó, teljes mértékben érthető. A fordulatszámmérő és a sebességmérő között pedig egy sebességi-fokozatot jelző mutató kapott helyet. 

Egy dologban biztosak lehetünk: a piacra kerülő G8-as nem lett volna ilyen vad, mint a koncepcióautója, viszont az kétségtelen, hogy nem hiába jött létre, hiszen egyes elemei megtalálhatóak későbbi General Motors által fejlesztett autókon. És ha egy kicsit "le is butították" volna a végleges verziót, érdekes autót kaptunk volna 16 évvel ezelőtt. Végső soron viszont ez a dilemma, hogy mi is lett volna, szinte teljesen felesleges, mivel a Pontiac jelenleg egy nem létező márka, és nagyon úgy tűnik, hogy a közeljövőben az is marad. 

Forrás: 
https://www.motortrend.com/news/pontiac-g8-concept-gm-design-first-reveal-ever/

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....