törésteszt

Így törnek a Toyoták és a Lexusok - fotók

2024.03.04.

Minden eddiginél szigorúbb feltételeket támaszt a személyautókkal szemben az észak-amerikai Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet. A Toyotát ez sem akadályozta meg abban, hogy taroljon az idei felmérésen.

Miután az észak-amerikai Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet (Insurance Institute for Highway Safety, IIHS) a 2023-as évre megszigorította minősítési feltételeit, 2024-ben ismét nehezített a vizsgálaton. Fontos újdonság, hogy a tavaly átdolgozott, nagyobb sebességgel és nehezebb akadállyal végzett oldalirányú akadálynak ütközéses teszteken idén már maximálisan kell teljesíteni ahhoz, hogy akár az alapszintű (Top Safety Pick, TSP), akár a kiemelt (Top Safety Pick+, TSP+) ajánlást megkaphassa egy autó.

Ennél is lényegesebb, hogy az idei évre módosították a félátfedéses frontális ütközéses vizsgálat követelményrendszerét: mostantól a vezető mögötti ülésre is beszerelnek egy felnőtt tesztbábut, azaz a második üléssoron utazók védelmi szintjét is ellenőrzik. A harmadik változás a gyalogosfelismerő rendszerek teljesítményének mérését érinti: míg tavaly külön vizsgálták a világosban és sötétben elért eredményeket, idén vegyes fényviszonyok mellett folynak a tesztek, és nem kapnak engedményt azok a típusok, amelyek éjjel nem, csak nappal képesek megelőzni a gázolást.

A Toyota-csoport márkái összesen tizenhárom típusukkal értek el minősítést: tizenkettő TSP, egy pedig TSP+ címet szerzett. Ezzel a második legeredményesebb cégcsoportként végeztek a 2024-es modellévi tesztsorozaton, míg a Toyota nyolc minősítésével (egy TSP+ és hét TSP) a legtöbbször elismert márkaként zárta a felmérést.

Top Safety Pick+ minősítést szerzett az új generációs Toyota Prius, amely így az egyik legbiztonságosabb személyautó az észak-amerikai piacon. Top Safety Pick besorolásban részesült a Toyota Prius Prime, azaz a modell plug-in hibrid változata; a kifutó Toyota Camry és a vadonatúj Toyota Crown szedánok; a Toyota Highlander szabadidőjármű; a Toyota Sienna buszlimuzin; valamint a Toyota Tundra nagyméretű pickup.

A Camry, a Crown és a Tundra jó szereplése különösképpen említésre méltó, mivel ezekben az egyébként rendkívül népszerű kategóriákban meglepően rosszul teljesített a mezőny, ami felértékeli a Toyoták jó eredményét.

A Lexus típusai közül Top Safety Pick éremmel végzett a márka összes önhordó karosszériás szabadidőjárműve: a tisztán elektromos Lexus RZ; a városi Lexus UX; a középkategóriás Lexus NX (hibrid és plug-in hibrid kivitelében egyaránt); valamint a felsőkategóriás Lexus RX.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..