Mercedes-Benz CLA

Ilyen lesz a jövő Mercedes-Benz CLA-ja

2023.09.13.

Látványos koncepción vetíti elő a Mercedes-Benz, hogy milyen stílusváltáson mehetnek át a közeljövőben.

A Müncheni Autószalon egyik egyértelmű sztárja a Mercedes-Benz CLA koncepciója, ami a német prémium autógyár kompakt városi autóinak jövőbeli formavilágát és tudását vetíti elő. Amikre ráadásul nem is kell olyan sokat várni, hiszen már a következő generációjuk erre a koncepcióra építhet majd. Úgy tűnik, hogy az alapvető kupés sziluettjét megtarta a CLA, és a Panamericana hűtőrács miatt jól felismerhetően Mercedes marad, bár azt erőteljesen újragondolták pontvilágításokkal. Legmeghökkentőbb részlete mindenképp a Mercedes-csillagot formázó fényszórók, elől és hátul egyaránt. Hogy meddig lehet elmenni az autók kivilágításában, azt erősen súrolják azok a fényhídak, amik az autó közepétől indulnak és szinte majdnem összeérnek az autó oldalán. Ugyanakkor egy Mercedes-Benz esetében talán még ez is belefér.

Az biztos, hogy komolyabban vehető, minden részletében luxust sugárzó koncepcióról van szó, hatalmas ablakfelületekkel, látványos, csillogó felnikkel, és úgy tűnik, hogy az apró LiDAR púp már itt is megjelenik, hogy szokja a szemünk a jövő önvezető autóinak elkerülhetetlen kiegészítőjét. Egyébként a felnik nem kevesebb, mint 21-colosak és az üvegtetőre animált csillagokat is képes kivetíteni. A kabin a „technológia-fókuszú minimalista elegancia” jegyében született. Összesen 5 kijelző van odabent, ebből a három nagyot vízhűtésű Nvidia táplál, valamint a Mercedes saját operációs rendszere. Széles körben személyre szabható lesz a grafika, annak színvilága, de a legfurcsább mindenképp a két oldalsó légbeömlő, amik digitális klíma menüként funkcionálnak. A fizikai szellőzőket állítólag diszkréten a képernyők mögé helyezték.

Már ez a koncepció is a Mercedes MMA padlólemezére épül, ami állítólag kétféle akkumulátorral is elérhető lesz: a belépőszintet a lítium-vas-foszfát alapanyagú jelenti, míg a csúcsváltozatba akár a nagyobb energiasűrűségű szilikon-oxide tartalmú kerülhet. Utóbbi nem csak kissebb, de könnyebb is lehet, például azért, mert a cellákat ragasztják, és nem csavarozzák. WLTP szinti hatótávját 750 km környékén várják az előzetes számítások alapján, illetve a 800-voltos rendszer akár 250 kW-os gyorstöltést is képes lesz kezelni, amivel akár 15 perc alatt beletölthető 400 km elektromos hatótáv. Erejét egy 235 lóerős villanymotorból nyerheti, amihez állítólag sokkal kevesebb nehéz ritkaföldfémeket fognak felhasználni, mint a korábbi motorokhoz.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..
2024.07.15
A Formula 1 Magyar Nagydíjat július 19-21. között rendezik, melyet idén is hatalmas érdeklődés övez....
2024.07.15
Francia-kínai koprodukcióban, a Renault és Geely partneréségének köszönhetően újra életre kelt....
2024.07.15
Az első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott....
2024.07.15
Egyikük André Citroën, a merészen új utakat járó márkaalapító, a másikuk egy új korszakot megnyitó....
2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....