Skoda

Íme a jövő autószerelője: szemüveg vetíti elé, melyik csavart kell meghúznia

2021.05.25.

Gépkarbantartás és műszaki oktatás céljaira tesztel kiterjesztett valóság szemüvegeket a Skoda.

 

Gépek, berendezések és szerelősorok műszaki karbantartását segítő, kiterjesztett valóság (Augmented Reality; AR) alapú alkalmazást tesztel a Skoda. Az úgynevezett HoloLens szemüvegek holografikus képekként vetítik ki a felhasználó közvetlen látómezejébe a kézikönyveket, illetve karbantartási ellenőrzőlistákat és egyéb dokumentumokat, a videókonferenciák alkalmával pedig igény szerint megoszthatók az AR szemüvegen keresztül látottak, például oktatási felhasználásokat is lehetővé téve.

Amint Miroslav Kroupa, a Skoda márkamenedzsment-vezetője elmagyarázta: „Kísérleti projektünk keretében kiterjesztett valóság alapú megoldást alkalmazunk gépeink karbantartási és javítási munkálatainak optimalizálására és a hibaarány minimálisra mérséklésére. A HoloLens szemüveggel technikusaink mindenkor, minden lényeges információt közvetlen látóterükben tekinthetnek át, miközben teljes mértékben munkájukra összpontosíthatnak. Az AR-szemüvegek ily módon a munkavégzés biztonságát is növelhetik. Az eszköz bárhol és bármikor rugalmas információcserét tesz lehetővé, akár különböző termelési helyszíneken és időzónákban tartózkodó kollégák között is. Mindez jelentősen felgyorsíthatja a karbantartási folyamatokat, s épp a COVID-19 világjárvány idején óriási előnyt is jelent. Mindemellett e szemüveg bizonyos játékszerű elemekkel is bővíti a mindennapi munkát („gamification”), ezzel is műszaki pályára inspirálva a fiatalokat.”

A jelenlegi kísérleti projekt keretében a Központi Műszaki Szolgálat részlege és a Skoda FabLab teszteli a kiterjesztett valóság (Augmented Reality; AR) alapú technikák alkalmazását a gyártóüzemek karbantartásához. A videóhívások során a technikusok az úgynevezett HoloLens szemüveg segítségével mutathatják meg, mit látnak épp egy-egy gépen és olyan kollégákkal is konzultálhatnak, akik nem az adott helyszínen tartózkodnak. A szemüveg segítségével egyebek mellett műszaki dokumentációk, illetve további munkaanyagok is továbbíthatók a beszélgetőpartner felé.

Az AR-szemüveg továbbá kézikönyvek, ellenőrzőlisták és útmutatók hologramjainak megjelenítésére is használható a műszaki karbantartás során. Miután a munkatársak beszkennelték az adott gépen látható a QR-kódot, a vonatkozó tárolt dokumentumok – többek között fotókkal és videókkal – interaktív módon, lépésről-lépésre vezetik őket végig a karbantartási munkákon. Ily módon mindvégig szabad maradhat a technikusok mindkét keze. Egy-egy munkafázis befejeztével a technikus egyetlen kézmozdulattal egyszerűen „kipipálhatja” a hologramon a műveletet. Az AR-technológia csökkenti a hibázás valószínűségét, rugalmasabb szervizintervallumokat tesz lehetővé és felgyorsítja a karbantartást, az esetleges további szervizigényt pedig WLAN-kapcsolaton a belső rendszer felé továbbítja. A HoloLens szemüvegek a javításokat is nagyban leegyszerűsítik, a videó-útmutatóknak köszönhetően ugyanis immár nem szükséges vaskos kézikönyveket lapozgatni.

A hologramokat láthatóvá tévő szemüveg mellett a HoloLens rendszere kamera-projektor egységet is tartalmaz. A szemüveg felvételét követően virtuális megjelenítések egészítik ki a valós környezet képét. A szemüveglencsék jó perifériás látást tesznek lehetővé és munka közben bármikor felhajthatók.

A Skoda stratégiája alapvető elemeként szisztematikusan, termékeitől és szolgáltatásaitól egészen a gyártásig digitalizálja a vállalat folyamatait és eljárásait, így válva még rugalmasabbá és hatékonyabbá. Ennek során a cseh autógyártó – többek között a karbantartás területén – széleskörűen alkalmaz kiterjesztett valóság (AR) alapú megoldásokat is.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.14
Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az....
2022.08.14
Inárcs közelében lassítja a forgalmat a baleset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.08.14
Jól fogadták az utasok a Szeged és Hódmezővásárhely között menetrendszerűen közlekedő....
2022.08.14
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában tisztázzunk a titokzatos autós rövidítéseket, és a....
2022.08.14
Zwickaui járműgyárában aVolkswagen július 14-én üzembe helyezte Szászország első olyan gyorstöltő-....
2022.08.14
"Annyi durva dolog történt mostanában az utakon, hogy úgy gondoltuk, hozunk egy kis pozitív....
2022.08.14
Ahogy mozdul az autóipar a villanyosítás és az önvezetés felé, úgy lesz a vezetés élménye egyre....
2022.08.14
Meghalt egy fának ütköző autó sofőrje Bakonysárkány és Mór között - írja az MTI. ..
2022.08.13
Ideiglenesen kikerült a rendelhető modellek közül az új Lexus LX Japánban, ugyanis annyi rendelés....
2022.08.13
Valami gyanús, inkább hagyjuk. ..