drift

Íme a világ első öndriftelő autója

2022.04.13.

A drift nemes eszközével igyekezett olyan helyzeteket szimulálni a Toyota, amikor az autónk elveszti tapadását a közutakon.

Naná, hogy a Toyotától érkezett meg a világ első öndriftelő versenyautója, természetesen egy szénnéhúzott, agyonszélesített Supra személyében. Úgy tűnik, hogy a Toyota egy pillantra lazábbra engedte a gyeplőt, hogy valami menőre is használja eddig felgyülemlett tudását a Toyota Research Institute (TRI), azaz a japán gyáróriás házon belüli fejlesztő központja. Hiszen ki mástól is érkezne meg a világ első önmagától driftelő autója, ha nem attól az országtól, ahol a sportág és hobbi megszületett, ahol a drift úgy ívódott a kultúrába, mint hazánkban a Lada építés.

Habár egyszeri mókának tűnhet a Toyota öndriftelő projektje, igazából ahogy mindent, ezt is kőkomolyan veszik. Teljes biztonsági arzenáljukat felsorakoztatták a driftre épített Suprában, hogy minél többet tanulhassanak a tapadásvesztett állapotról, ami a hétköznapokban is könnyedén előfordulhat esős, havas vagy jeges utakon, de még akár szárazon is. Ilyenkor gyors beavatkozásra van szükség, és ha autóink megtanulják kezelni ezeket a helyzeteket, talán még nálunk is előbb korrigálhatnak, és akár megmenthetik az életünket.

A projektben egyébként résztvett a Stanfordi Egyetem Dinamikus Dizájn Laborja is, amely többek között a biztonsági rendszerek áthangolásában segített. Hiszen a drifthez ki kellett iktatni a biztonsági rendszerek minden korábbi limiterjét, és áthangolni őket a keresztben közlekedéshez. Munkájukhoz olyan szakértők segítségét kérték, mint a GReddy, vagy éppen a mára drift legendává érett Ken Gushi. A Toyota ki is emelte, hogy szeretne mindenkinek olyan szintű kontrollt biztosítani autója felett az utakon, amennyire Ken Gushi képes kezelni a sajátját.

Úgy tűnik, hogy a munka meghozta gyümölcsét, a kutatásra használt Supra driftautó ugyanis sikeresen végig driftelte a pályát, amin fénypóznákat használtak tájékozódási pontoknak. Komputerről kezelték és programozták a kormányzást, a gázt, a szekvenciális váltót, a fékeket, de még a kuplungot is. Tulajdonképpen egy parancssort kottázott végig az autó, ettől pedig még lenyűgözőbb a végeredmény. A TRI szerint a projekt temérdek adata segített nekik közelebb kerülni és megérteni az olyan szituációkat is, amik a közutakon veszélyesnek számítanak és nehezen szimulálhatóak. Persze igazából mind nagyon jól tudjuk, hogy csak azért kezdtek bele a projektbe, mert szörnyen menő egy önmagától driftelő Supra.

Persze mozgás közben érdemes megcsodálni az öndriftelő Suprát, ami a következő linken lehetséges: https://youtu.be/2MWib6bnnT8

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Megtalálták a Verőcénél szombaton történt hajóbaleset egy további áldozatának holttestét -....
2024.05.22
Az kedvelt mini-SUV XL Heritage nevű modellváltozata egyenesen a '70-es évekbe repít vissza. ..
2024.05.22
Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy összetéveszthetetlen,....
2024.05.22
Lettország szolidaritás jeléül átad Ukrajnának kéttucatnyi különböző márkájú autót, amelyek....
2024.05.22
Magyarországon a szakszervezetek bár jelen vannak, ritkán tudnak akkora hatást gyakorolni egy....
2024.05.22
Aszfaltoznak az M0-ás autóúton az M4-es csomópontnál. Az M1-es autópálya felé a 41-es és a 39-es km....
2024.05.22
- Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....